Blog

« Back

21 krokov k pevnejšiemu manželstvu 1.časť

21 krokov k pevnejšiemu manželstvu 1.časť

Dobré manželstvá sa nezrodia len tak samy od seba, zvlášť nie dobré katolícke manželstvá. Milovať druhého človeka – druhého zraneného, hriešneho, slabého a zlomeného človeka tak, ako Kristus miluje Cirkev, si vyžaduje prácu. Vyžaduje si to trpezlivosť, pokoru, miernosť, odpúšťanie, čestnosť, komunikáciu, čas, obetu, radosť, smiech a milosť – veľmi veľa milosti. Pápež František to manželom vysvetľuje takto: „Láska je niečo, čomu sa učíme. Láska rastie, kuje sa ako v kováčskej dielni‘ konkrétnych situácií, ktoré každá rodina prežíva.“ Čo teda manželia majú robiť v dobrých aj v zlých časoch, aby ich manželstvo bolo silnejšie, šťastnejšie a svätejšie? Tento článok pozostáva z troch častí a je krátkym zhrnutím rovnomennej konferencie s misionárkou Gloriou Gray pre manželov.

1. Modlite sa spolu ako manželia

Modlite sa spolu každý deň – napríklad aj cez telefón, keď jeden z manželov cestuje. Môže ísť o krátku modlitbu, ktorá vás však posilní ako pár. Je to zároveň spôsob, ako sa naladiť na to, čo sa odohráva v manželovom/manželkinom srdci. To, čo nás trápi a o čom rozmýšľame, vyjde vždy najavo pri modlitbe.

2. Každý deň hovorte: „Milujem ťa.“

Toto je jeden z najlepších zvykov, ktorý treba v manželstve rozvíjať. Mala by to byť prvá vec, ktorú povieš svojej manželke/manželovi ráno a posledná, ktorú jej/mu povieš v noci, a to aj vtedy, keď už spí a nemôže to počuť.

3. Pokračujte v randení

To, že ste už svoji a máte deti, neznamená, že váš spoločenský život sa skončil. Stále potrebujete tráviť kvalitný čas spolu ako pár a občas si vyjsť von aj s priateľmi. Starostlivosť o deti a finančná situácia vám nedovolia ísť vždy von, ale randiť môžete aj doma. Je to lepšie ako tráviť večerný čas oddelene, každý vo svojej izbe, pri svojom počítači, so svojím mobilom. Vypnite všetko okrem dobrého filmu a pohodlne sa usaďte na gauč a pripravte si niečo dobré na jedenie. Prípadne vyberte karty alebo nejakú spoločenskú hru. Ak si na to neviete vyhradiť čas, naplánujte si to do kalendára.

4. Nevítaj svojho manžela/manželku so sťažnosťami

Manželia hovoria: „U nás doma platí pravidlo, že prvých 10-15 minút po tom, ako sa vrátime z práce, trávime rozprávaním o tom, čo dobré nám deň priniesol a o tom, čo si urobíme na večeru. Nezačíname sa hneď sťažovať a ponosovať a hovoriť o ťažkostiach, aké deň priniesol. Príjemným rozhovorom najskôr upokojíme svoju myseľ, aby sme neskôr boli schopní popasovať sa s problémom, ktorý eventuálne treba riešiť.“

5. Poznajte reč lásky manžela/manželky

Musíš pochopiť, čo pomáha tvojmu partnerovi k tomu, aby sa cítil milovaný. Pre každého je to niečo iné. Pre niekoho spoločne strávený čas  a vzájomný rozhovor. Istá manželka hovorí: „Skutky služby a pomoci sú úžasné, ale ak si môj manžel nenájde čas, aby ma počúval, necítim sa milovaná. Pre manžela je to zas dotyk. Bez dotyku sa necíti milovaný.“ Ak vás vonkajšie okolnosti začnú od seba vzďaľovať, poznanie partnerovej reči lásky vám umožní vrátiť sa k podstate vašej lásky.

6. Daj manžela/manželku na prvé miesto pred sebou

Napriek tomu, že každého z nás od detstva učili, že sa máme s druhými deliť, zostali sme sebeckými bytosťami. Chceme to, čo chceme, a vtedy, kedy to chceme. Avšak šťastne fungujúca rodina nemôže byť sebecká. Vždy sa pýtaj seba samého/samej, čo by sa tvojmu manželovi/manželke páčilo: akú večeru by si dal(a), aký film by si rád/rada pozrel(a), aký zákusok by si dal(a). Dovoľ, aby si tvoj partner vybral sám. Ak bude tvoj partner šťastný, budeš šťastný aj ty.

7. Nikdy si navzájom neklamte

Buďte verní pravde, a to aj vtedy, keď môže raniť. Musíme byť ochotní počuť pravdu od partnera aj od seba samých. Ak sme pravdiví vo svojich slovách a skutkoch voči partnerovi a deťom, naše manželstvo bude oveľa silnejšie. Toto nám poskytne priestor aj na odpustenie, pokánie a na zmenu.

Poznámka: Niektoré kroky sa nám zdajú samozrejmé, niektoré však nereálne. Ako sa máme spolu modliť, ak jeden z nás je nepraktizujúci? Ako pokračovať v randení, ak máme malé deti? Tieto kroky nie sú jednoduché, ale sú to presne oblasti, na ktorých sa potýkame a oslabujú nás. Nemusíme byť 100% úspešní, potrebujeme ale začať v jednotlivých krokoch zmenu a začať v nich niečo postupne robiť. Krôčik po krôčiku sa nám to podarí a naše manželstvo bude stále viac prekvitať. Keď sa potom obzrieme, isto neoľutujeme, že sme tieto kroky urobili. Veľa požehnania!

Pokračovanie: 

21 KROKOV PRE PEVNEJŠIE MAŽELSTVO 2. ČASŤ

Comments
sign-in-to-add-comment
[...] 21 krokov k pevnejšiemu manželstvu [...] Čítať viac
Posted on 8/18/18 4:06 PM.
[...] Aby manželstvo stále prekvitalo a dokázalo dlhodobo čeliť každodenným skúškam, nesmieme zanedbávať starostlivosť oň a tiež sa musíme naučiť, čo do neho nevpúšťať, aby napriek spoločným rokom... [...] Čítať viac
Posted on 8/31/18 10:56 AM.