Praktické problémy podnikateľov

Čo považujete v podnikaní za najzložitejšie?

Blogs

« Back

Ako (ne)využiť cudzie peniaze

Ako (ne)využiť cudzie peniaze

Podvečer  rýchlo odbehol na firmu. Túto zimu jeho rodina predsa nemôže prísť o lyžovačku a tých päťsto eur v pokladni ich firmu aj tak nezachráni...

Sme presvedčení, že podnikanie je Božím povolaním, že Boh chce v ňom dávať aj materiálne požehnanie. Sú však veci, ktoré nás o požehnanie - akéhokoľvek typu, oberajú. Neraz by sme chceli požehnanie aj vtedy, keď  ideme priamo proti Božím  princípom. Jeden z nich hovorí: Nepokradneš! To nie je žiadne nové zistenie. Len niekedy nám nedochádza, že tento príkaz obchádzame. Podobne ako muž v úvode tohto článku. Keď chceme, aby naše financie boli požehnané, musíme v nich zachovávať poriadok. Veľkým porušením tohto poriadku je, keď si svojvoľne vyberáme peniaze z firemnej pokladne na súkromné účely a viac ich tam nevrátime. Je zaujímavé, že niektorí podnikatelia to robia aj vtedy, keď ich firma  je vo finančných problémoch. Teda  vybrané peniaze budú určite chýbať. Jedna z vecí, ktoré ma na tom asi najviac rozčúlila bolo zistenie, že zatiaľ, čo zamestnanci nedostali niekoľko mesiacov výplatu, majitelia si vytiahnutím z firemnej pokladne zaplatili dovolenku pri mori, lyžovačku alebo nejaké koníčky. Tí  nekresťanskí aj výlety s milenkami. Asi nás tak zaslepila vidina vysokého štandardu, že nevieme zniesť to, že nám nevyjdú peniaze na dovolenku, na koníčky, na bazén, moderný dom, ... . Ak to nemáme,  padáme do depresie  a neraz obviňujeme Boha, že nás nepožehnáva. Takéto  bezbožné konanie však raz padne na našu hlavu. Nemáme právo relaxovať za peniaze, ktoré sú určené na platy zamestnancov a chod firmy.

 

Dt 24

14 Neodopri plácu biednemu a chudobnému, či už je brat alebo cudzinec, ktorý býva s tebou v krajine a v tvojom bydlisku. 15 Vyplatíš mu mzdu ešte v ten deň pred západom slnka, lebo je chudobný a závisí od nej jeho život, aby nevolal k Pánovi a aby sa ti to nepočítalo za hriech.

Prísl 20

17 Človeku veľmi chutí nestatočne nadobudnutý chlieb,

no nakoniec má plné ústa kamenia.

Next
Comments
sign-in-to-add-comment
Máš úplnú pravdu dnes už málokto hladí na potreby iných a nie len svojich veď ako sa vraví s cudzieho krv netečie a či si ty máš za čo kúpiť chleba a mlieko proste aspoň tie najzákladnejšíe potraviny to im žilami netrhá .
Posted on 10/21/12 11:38 AM.

Pre Vás

Napíšte nám

Ďakujeme za Vašu návštevu našej stránky!

Budeme radi ak nám zanecháte Vaše reakcie, postrehy a pod.

Napíšte nám TU.