« Back

CampFest INAK

Namiesto troch dní bude CampFest trvať celý mesiac – od 10.7. do 10.8.2020. Na Ranči v Kráľovej Lehote budú prebiehať koncerty, prednášky, semináre, chvály, umelecké soirée alebo diskusie na aktuálne témy. Atmosféru doplnia atrakcie pre deti, netradičné športy, modlitebné aktivity, hľadanie pokladu, výstava umenia, a iné.

Nečakane aktuálna téma

Začiatkom februára sa na CampFestových sociálnych sieťach objavilo video, v ktorom Števo Beňa, riaditeľ festivalu, uvádzal tému CampFestu 2020: Čakať nečakané. Vtedy ešte nikto netušil, ako aktuálna bude táto téma v najbližších mesiacoch. Pre lepšiu ilustráciu rozpovedal vo videu príbeh spred pätnástich rokov. V tom čase sa organizačný tím nachádzal pred zložitou otázkou. Na CampFest prichádzalo z roka na rok viac účastníkov a kapacita stanov už pre toľkých ľudí nestačila. Na požičanie alebo kúpu väčšieho stanu nebolo dostatok financií. V tom čase sa jeden priateľ a priaznivec CampFestu z Írska rozhodol vziať si úver a darovať Mládeži pre Krista peniaze na kúpu Ranča v Kráľovej Lehote aj na zaobstaranie najväčšieho programového stanu Hangáru. „Priatelia, ten Hangár bol pre nás pred pätnástimi rokmi nečakaný zázrak.“ – hovorí vo videu Števo Beňa. „A tento rok pripravujeme tému CampFestu, ktorá má názov Čakať nečakané. Chceme hovoriť o tom, že Boh nám dáva nečakané veci, ktoré sú dobré. A chceme hovoriť o tom, že náš Boh je dobrý a že môžeme očakávať oveľa viac, ako sme zvyknutí.“

Foto: Martin Štecher, Člověk a víra

Ako teda bude CampFest vyzerať?

Organizátori CampFestu sa rozhodli zareagovať na opatrenia spojené s koronavírusom netradične. Namiesto troch dní bude CampFest trvať celý mesiac – od 10.7. do 10.8.2020. V tomto čase sa dejisko CampFestu – Ranč v Kráľovej Lehote – premení na miesto stretávania, modlitieb, zábavy a odpočinku. Okrem programu, ktorý sa bude odohrávať prevažne v popoludňajších a večerných hodinách, budú pripravené atrakcie pre deti, netradičné športy, modlitebné aktivity, hľadanie pokladu, výstava umenia a kaviareň, v ktorej stretnete starých aj nových priateľov zo všetkých kútov Slovenska a Čiech, z rôznych cirkví a spoločenstiev.

Foto: Martin Štecher, Člověk a víra

„Veľmi sme rozmýšľali ako využiť túto situáciu a nezastať v zápase za prebudenie, spoluprácu a mobilizáciu, do ktorej nás, veríme, povolal Pán Ježiš.“ – hovorí opäť Števo Beňa. „Napadla nás myšlienka, že ak sa na CampFeste nemôže stretnúť 6500 ľudí naraz, čo tak vytvoriť priestor, aby sa tu mohli stretávať priebežne celý mesiac? Bolo by super, keby sa nám podarilo pripraviť miesto s CampFestovou atmosférou, kde budú ľudia môcť prichádzať – možno sa len tak zastaviť, keď pôjdu z východu na západ, pretože budú vedieť, že tam niekoho stretnú, budú povzbudení, prídu načerpať novú silu.“

Slovenskí účinkujúci

Program, ktorý bol pripravovaný pre štyri CampFestové pódiá sa bude postupne odohrávať celý mesiac v jednom programovom stane. Zažijete koncerty, prednášky, semináre, chvály, umelecké soirée alebo diskusie na aktuálne témy. Na rozdiel od minulých rokov, tento CampFest bude oveľa viac „slovenský“. Môžete sa tešiť na slovenské kapely, slovenské chvály a slovenských rečníkov. V priebehu najbližších dní bude na CampFestových webových stránkach uverejnený program aj informácie o účinkujúcich. Nechajte sa prekvapiť a „čakajte nečakané“ z našich vlastných kreatívnych studní.

Foto: Anna Gajdošíková, Člověk a víra

Rančová novinka

V CampFestovom areáli pribudla od minulého roka mini ZOO. Pávy, pštrosy, ovce, kozy, prasiatka, bažanty, papagáje, králiky a kone dodali Ranču v Kráľovej Lehote pravý „rančový“ nádych. Ranč sa pomaly stáva obľúbeným miestom pre rodiny s deťmi a rančeri sa tešia z nových návštevníkov aj z nových operených, chlpatých, štvornohých a krochkajúcich susedov. Ak vás teda na CampFeste zobudí prenikavé „kikirikííí“, tentokrát je to naživo a nejedná sa o fór v rámci dobrovoľníckeho budíčka.

Registrácia

Na koľko dní môžem prísť? Musím sa registrovať? Koľko stoja vstupenky? Dostaneme sa na Ranč z Kráľovej Lehoty? Dá sa tam parkovať? Ako to bude s ubytovaním a stravou? – Tieto otázky človeka prirodzene napadnú, keď vie, že „všetko bude inak“.

CampFestový program bude zadarmo. Registrácia vopred nie je povinná. Spoplatnené budú služby ako stanovanie, doprava z Kráľovej Lehoty na Ranč, strava na Ranči. Ak by ste chceli dobrovoľne finančne podporiť CampFest a náklady s ním spojené, bude možnosť „kúpiť si vstupenku“ alebo zaplatiť dobrovoľné vstupné na mieste.

Doprava

Z Kráľovej Lehoty na Ranč a späť bude zabezpečený transfer pravidelne niekoľkokrát denne za malý poplatok. Okrem toho bude možné individuálne si objednať odvoz na Ranč aj mimo pravidelných časov.

Ubytovanie

V areáli CampFestu je možné stanovať vo vlastnom stane. Taktiež je možné rezervovať si stanové podsady, ktoré sú postavené v areáli. Viac informácií o ubytovaní a rezerváciách nájdete na www.campfest.sk .

Foto: Martin Štecher, Člověk a víra

Strava

V stanovom mestečku bude k dispozícii malá spoločná kuchynka. Bufet na Ranči v Kráľovej Lehote poskytuje jednoduchý výber jedál rýchleho občerstvenia, hustú desiatovú polievku podľa dennej ponuky, teplé a studené nápoje, smoothies, zákusky, sladkosti, nanuky a iné. Okrem toho sa na Ranči budú pripravovať raňajky, obedy a večere podľa denného menu. Túto stravu bude potrebné objednať si aspoň deň dopredu. Momentálne CampFestový tím pracuje na rezervačnom systéme, aby boli tieto objednávky rýchle a jednoduché.

Dobrovoľníctvo

Dobrovoľníci sú dušou CampFestu. Pracujú, tvoria atmosféru, budujú vzťahy, usmievajú sa, sršia humorom a energiou a veľa sa modlia. Tento rok sa dobrovoľníci budú striedať v týždňových turnusoch. Ak chcete zažiť CampFest z inej stránky, vidieť, ako sa tvorí a spoznať ľudí, ktorí ho tvoria, vyhrňte si rukávy a pridajte ruky k dielu. Všetky informácie, registráciu a pokyny pre dobrovoľníkov nájdete na webových stránkach CampFestu.

Prídete?

Môže byť CampFest zaujímavý aj s menším počtom účastníkov? Bude tam dosť živo aj bez štyroch pódií? Má zmysel sa tam vybrať? Možno áno, možno nie. Zrejme to nebude presne to, čo čakáte. Ale víziou CampFestu je dať mladým ľuďom príležitosť stretnúť sa s Bohom. A také stretnutie sa dá ťažko naplánovať alebo prispôsobiť ľudským predstavám. Môžeme po ňom túžiť alebo sa modliť. Dobrovoľníci môžu pripraviť miesto. Organizačný tím môže pozvať ľudí. Ale ostatné je už na Bohu. Odvážite sa na CampFeste čakať nečakané?

 

Lucia Šmelíková

Foto: Martin Štecher, Člověk a víra

Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 - 2020", ktorú administruje IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže. Projekt zastrešuje Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže.

Next