Dianie vo farnosti

« Back

Hodová sv. omša počas Bystrických hrubých hodov

Hodová sv. omša počas Bystrických hrubých hodov

Posledná nedeľa v mesiaci august znamenala pre nás veľkú slávnosť - pripomenuli sme si výročie posviacky nášho kostola. Naša Bystrica slávi každoročne na konci leta svoje Bystricé hrubé hody, "hrubý" u nás označuje niečo veľké, hlavné, dôležité. Od piatku do nedele pripravila obec bohatý kultúrny program, aby sme spoločne prežili tento Bohom požehnaný čas.

Z histórie farnosti sa dozvedáme, že na konci 18. storočia už svojou veľkosťou nestačil pôvodný malý kostol, preto bol postavený nový farský kostol. Základný kameň kostola bol položený a posvätený 26. apríla 1803. Pri stavbe kostola musela farnosť predať svoje tri vinice v Dolnej hore a v Kopuňákoch a dom, ktorý bol vo vlastníctve cirkvi. Veľkú zásluhu na stavbe chrámu mal aj zemepán Pálfi, ktorý dal materiál na stavbu kostola. Počas stavby kostola v rokoch 1803 až 1805 sa veriaci stretávali na bohoslužbách v kaplnke na mieste, kde dnes stojí hostinec „U Iváka„ Hoci kostol nebol dlhšiu dobu zariadený, začal hneď slúžiť ako bohoslužobné miesto pre početnú farnosť, aj keď ešte v roku 1812 kostol nebol úplne dokončený. Na slávnostnú konsekráciu čakal kostol až do 31. augusta roku 1834, keď ho slávnostne konsekroval pomocný ostrihomský biskup Alexius Jordánsky. Veľkú zásluhu na vybudovaní chrámu mal aj vtedajší farár Jozef Dergovič, ktorý v Bystrici pôsobil v rokoch 1801 až 1824.

Po skončení nedeľnej svätej omše sme mohli prísť na príjemné agapé v tieni nášho kostola, kde sme sa mohli stretnúť ako farské spoločenstvo. Ďakujeme všetkým vám, ktoré ste napiekli "dobroty" a priniesli nápoje. Bolo veľmi príjemné zísť sa spoločne takmer na konci prádnin.

Prejsť do fotogalérie zo slávenia

 

 

Odkazy na videá