Dianie vo farnosti

« Back

Modlitby za jednotu kresťanov

Modlitby za jednotu kresťanov

V rámci obdobia modlitieb za jednotu kresťanov sa v utorok 15. januára v bratislavskom Kostole františkánov spoločne modlili za jednotu kresťanov zástupcovia jednotlivých cirkví v Bratislave. Hlavnou témou tohto ročníka bolo: "Čo od nás žiada Boh?" Zodpovedať na túto otázku sa včera pokúšali zástupcovia z Rímsko a Gréckokatolíckej cirkvi, Evanjelickej, Baptistickej, Bratskej a Reformovanej cirkvi.

So sviečkami v rukách prichádzali pred oltár zástupcovia jednotlivých cirkví a o chvíľu sa františkánsky kostol naplnil svetielkami sviec, ktoré držali všetci prítomní. Stretnutie zahájil správca kostola, páter Juraj Mihály: "Prajeme si vzájomne otvorené srdcia, aby sme aj vďaka tejto bohoslužbe mali k sebe stále bližšie."

Nasledovali prosby. Daniel Pastirčák, Cirkev bratská: "Prosíme o tvoje odpustenie, za to že sme
svoje dejiny o cirkvi často využívali na diskrimináciu."

Po krátkej modlitbe odzneli osudy tých, ktorí sú za kresťanskú vieru prenasledovaní v dnešnej dobe. Okrem toho odznela aj skúsenosť života jednej katolíckej farnosti vo Veľkej Británii, ktorá sa svojou otvorenosťou stala semienkom vzájomnej spolupráce a jednoty pre mnohé farnosti a zbory celého regiónu.

Príhovory predniesli kazatelia, ktorí sa zamýšľali nad otázkou, čo žiada od nás Boh. Prvým bol Ján Söllöš z Baptistickej cirkvi: "Hospodin ti oznámil človeče čo je dobré a čo žiada od teba. Zachovávať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojim Bohom. Boh teda nechce, aby sme robili medzi sebou rozdiely, lebo On každého adoptoval za svoje dieťa." Druhý kazateľ bol Ľudovít Pokojný z Rímskokatolíckej cirkvi, ktorý rozšíril túto otázku o to, ako máme žiť svoju vieru dnes. Tiež poukázal na ťažkosti, ktoré má človek odovzdať Ježišovi: "Častokrát naša evanjelizácia je mŕtva, je to odovzdávanie informácií bez života, ako to urobili emauzký učeníci. Treba nám uvedomiť si, že Ježiš žije, že je prítomný medzi nami, kráča s nami ako s emauzkými učeníkmi, chce nám pomôcť a viesť nás. Veríme tomu?" 

Po spoločných modlitbách a speve gréckokatolíckeho zboru Chryzostomos a františkánskej Schóly, sa tohtoročné modlitbové stretnutie za jednotu kresťanov skončilo s uistením o ďalšom modlitbovom stretnutí za jednotu.

spracované podľa Rádia Lumen 

 

prejsť do fotogalérie

Odkazy na videá