Blogs

« Back

25-ROČNÝ VERIACI Z KIRGIZSKA ZBITÝ ZA TO, ŽE NECHCEL ODMIETNUŤ SVOJU VIERU

25-ROČNÝ VERIACI Z KIRGIZSKA ZBITÝ ZA TO, ŽE NECHCEL ODMIETNUŤ SVOJU VIERU

25-ročný kresťan z pôvodnej moslimskej rodiny z Kirgizska bol zbitý pretože nechcel poprieť svoju vieru v Ježiša.

Eldos Satar Uluu bol sám doma keď traja muži vnikli do jeho domu. "Začali ho biť a kopať, až kým nepadol na zem. Kričali na neho, že je" kafir"(neveriaci), že zradil islam.  Keď ležal na podlahe, kopali ho do hlavy, vybili mu niekoľko predných zubov a zlomili čeľusť, "povedal sused.

"Keď si útočníci uvedomili, že Eldos bol skoro v bezvedomí a nemohol sa hýbať, položili ho na stôl a umyli krv z jeho tváre. Pohrozili, že sa vrátia, aby ho zabili, ak ráno neopustí dedinu. "

Podľa výpovede suseda boli Eldos a jeho rodina dobre známi ako kresťania a niektorým v obci sa to nepáčilo.

Našťastie Eldos prežil útok, ale bude mu trvať dlhší čas pokiaľ sa zotaví zo svojich zranení. Sused povedal: "Nebude môcť hovoriť, ani hýbať čeľusťou. Bude v tomto stave aspoň mesiac a pol. Momentálne prijíma potravu cez trubicu. Po niekoľkých mesiacoch bude môcť prežúvať jedlo, prehlásili lekári. "

HROZBY POKRAČUJÚ V NEMOCNICI

Na prekvapenie jeden z útočníkov prišiel do nemocnice, kde sa liečil Eldos, aby sa pokúsil presvedčiť Eldosa a jeho rodinu, aby stiahli sťažnosť o útoku na úrade. Príbuzný povedal, že sa Eldosovi vyhrážal smrťou, ak to neurobí. " Keď oni odmietli, útočník povedal: "Zamysli sa nad tvojou budúcnosťou v obci. Musíš žiť s nami v tej istej dedine."

Až po hrozbách v nemocnici polícia zadržala dvoch útočníkov. Mali byť v domácom väzení, ale polícia to nekontrolovala. Polícia tvrdila miestnym médiám, že útok bol vandalizmus, pretože Eldos údajne počúval hlasnú hudbu, že útok sa neuskutočnil z náboženských dôvodov. Príbuzní Eldosa to úplne spochybňujú a poukazujú na to, že nikto z týchto troch útočníkov nebýva v ich blízkosti.

Právny zástupca Elodosa, Zhanar Askar Kyzy, povedal pre Fórum 18: "Prípad je zastavený, právne orgány to viac nevyšetrujú, Eldos je v nemocnici a útočníci sú stále na slobode."

"SOM STÁLE NAŽIVE VĎAKA MODLITBÁM"

Okrem fyzických zranení, Eldos začal mať paniku z útoku po jeho zbití a pretrvávajúcich hrozbách. Jeho rodina je mimoriadne znepokojená. Eldosova sestra, ktorá bola šesť mesiacov tehotná, mala potrat v dôsledku šoku a stresu.

Prosím, modlite sa za Eldosa a jeho rodinu. Eldos povedal: "Som stále nažive lebo sa za mňa modlí mnoho ľudí, cítim to."

Prosím, modlite sa za:

  • Úplné vyliečenie Eldosa
  • potechu pre neho a jeho rodinu, najmä jeho sestru
  • ochranu pred ďalšími útokmi a hrozbami
  • aby Boh zmenil srdcia útočníkov na Eldosa a pritiahol ich k sebe
  • aby polícia a právnici konali v tomto prípade spravodlivo a nedovolili, aby náboženské prenasledovanie pokračovalo beztrestne.

PRENASLEDOVANIE V KIRGIZSKU

Hoci Kirgizsko nie je tento rok na World Watch Liste, kresťania tu stále čelia prenasledovaniu. Rovnako ako v mnohých ďalších krajinách strednej Ázie má Kirgizsko špeciálny orgán vlády, ktorý dohliada na (a obmedzuje) náboženstvo - Štátnu komisiu pre náboženské záležitosti (SCRA). Náboženské skupiny sa musia každoročne zaregistrovať v SCRA a SCRA musí schváliť všetky náboženské literatúry a materiály, aby mohli byť vyrobené, dovezené alebo distribuované. V roku 2009 zaviedli v Kirgizsku zákon, v ktorom sa uvádza, že cirkev musí mať najmenej 200 členov na registráciu; veľmi málo cirkví v krajine má toľko členov. Nie sú povolené žiadne náboženské aktivity mimo štátom riadených a štátom kontrolovaných inštitúcií.

Napriek všetkým týmto obmedzeniam majú kresťania v Kirgizsku väčšiu slobodu ako v iných stredoázijských krajinách. Zákony môžu byť reštriktívne, ale kongregácie, ktorým sa nepodarí registrovať, môžu často fungovať ako domáce cirkvi. Vedia, že ich stretnutia môžu byť zastavené, ale to sa nestáva príliš často.

Open Doors poskytujú okamžitú pomoc stredoázijským veriacim, keď sú umiestnení do väzenia, vylúčení z rodín a spoločenstiev a zbavení živobytia a zamestnania kvôli ich viere v Krista. Takisto podporujeme prenasledovanú cirkev v Strednej Ázii prostredníctvom distribúcie literatúry, školenia a projektov, ktoré pomôžu veriacim začať malé podnikanie . 

Zdroj: Open Doors

Foto: max pixel