Blogs

« Back

30 ROKOV AKO EVANJELIZÁTOR V INDII, 30 ROKOV PRENASLEDOVANIA A CELÝ ŽIVOT V BOŽEJ VERNOSTI: RAVIOV PRÍBEH

30 ROKOV AKO EVANJELIZÁTOR V INDII, 30 ROKOV PRENASLEDOVANIA A CELÝ ŽIVOT V BOŽEJ VERNOSTI: RAVIOV PRÍBEH

65 ročný Ravi* čelil všetkým druhom prenasledovania za svoju vieru v Ježiša. 

Rozpráva nám svoj príbeh: "Už  tri desaťročia pracujem ako evanjelizátor. Odvtedy som čelil nespočetným útokom. Bol som v miestnych novinách falošne obvinený, že som sa snažil prilákať ľudí ku kresťanstvu; dvakrát som bol brutálne zbitý a dokonca raz skupina extrémistov prišla podpáliť môj dom. Vtedy som sa veľmi bál, ale našťastie sa im to nepodarilo. Pokračovali vo vyhrážkach, ak neprestanem kázať.

V prvých dňoch mojej služby, keď sme boli mladší, moja žena a ja sme boli poriadne zbití extrémistami počas nášho návratu z modlitebného stretnutia. Dokonca mi roztrhali oblečenie, ktoré som mal. Cítil som sa ponížený a veľmi som sa bál o svoju ženu ... Polícia prišla a zastavila ich. Uľavilo sa mi. Avšak na moje prekvapenie namiesto pomoci mi zakázali pokračovať v mojej službe. Potom nám bolo dovolené ísť domov. Ten deň som sa veľmi bál. "

Ravi pokračuje: "Mnohokrát som žil vo veľkom strachu, ale v priebehu času mi Boh pomohol pochopiť, že sa nemusím báť. Po niekoľkých rokoch v službe som dokázal prekonať strach z prenasledovania. Odvtedy som bol mnohokrát vypočúvaný, ale polícia nikdy nenašla dostatočné obvinenia, aby ma mohla zatknúť. Nikdy som sa neprestal držať svojej viery, neprestal som vykonávať službu. Boh ma posilňoval. "

Dnes Ravi vedie spoločenstvo s 30 rodinami a pokračuje v kázaní vo všetkých blízkych dedinách. "Aj v tomto veku dokážem osloviť 250-300 ľudí  z blízkosti mojej dediny Božím slovom. Nemáme však cirkevnú budovu, ktorá by mohla zakryť toľko ľudí, a preto prevádzkujeme  nedeľné bohoslužby v stane. " 

POMÁHA NOVEJ GENERÁCII RÁSŤ

Ravi tiež pomáha organizovať školenia prežitia vždy, keď sú semináre vedené v severozápadnej Indii. Vždy vtedy prináša so sebou päť alebo viac kresťanov, ktorí túto výučbu potrebujú.

S Ravim sme sa stretli na  desiatom seminári, tentoraz prišlo s ním desať kresťanov. On hovorí: "Moji členovia cirkvi boli nesmierne požehnaní tým, že sa zúčastnili týchto seminárov. Snažím sa priniesť nových konvertitov na semináre, pretože práve oni čelia najväčším útokom. Toto vzdelávanie im pomáha pochopiť prenasledovanie z biblického pohľadu.

"Okrem duchovnej stravy veriaci tu získavajú aj  právne vedomosti. Kresťania sú často zatýkaní miestnymi policajtmi, aj keď polícia nie je schopná podať žiadne obvinenia. Sú tiež často bití hinduistickými extrémistami a žiadne sťažnosti nie sú podané proti útočníkom. Ak by sme my kresťania poznali práva indických občanov, mohli by sme sa sami do istej miery domáhať ochrany. Dokonca som kúpil niekoľko kníh o našich ústavných právach, keď som sa dozvedel, že je dôležité o nich vedieť“

Potom pokračuje: "Často dochádza k prenasledovaniu  aj kvôli našim vlastným chybám. Ako jednoduchý mladý pastor som mnohé veci nevedel. Musíme byť opatrnejší. Napríklad používanie mikrofónov počas našich stretnutí priťahuje veľkú pozornosť. Musíme byť občas aj nenápadní a hľadať múdrosť od Boha. Predovšetkým naši členovia spoločenstva by mali stále rásť v poznaní Slova. To všetko som sa na týchto seminároch dozvedel."

"Po návšteve seminára boli naši mladí členovia cirkvi veľmi aktívni v modlitbových stretnutiach. Dokonca začali mládežnícke modlitebné návštevy každú sobotu, Navštevujú okolité dediny a každú sobotu vedú modlitebné stretnutia. Robia to opatrne, bez vyvolávania väčšej pozornosti.

Open Doors pomáhajú novej generácii vzrastať vo väčšej múdrosti Slova a lásky k Kristovi; a áno, títo mladí ľudia sú pripravení zotrvať vo svojej viere. " 

Keď Ravi dokončí poslednú vetu, ozve sa zvonček v hale. Nastal čas pre nasledujúci seminár. Ravi nás žiada, aby sme ho ospravedlnili, pretože sa musí vrátiť na svoje miesto. 

Usadil sa; jeho ruky sa trochu trasú keď si nasadí okuliare a vyberie zo svojej látkovej tašky starú Bibliu. On ju jemne zdvihne, otvára ju a číta. Bohoslužobná skupina začína vyučovanie s populárnou skladbou "Jahe mera haath na chodega, badi aandhi aane par, bada toofan aane par", čo znamená: "On nikdy neopustí moju ruku, dokonca ani uprostred búrky a dokonca ani počas silného vetra."

Skrátené

* meno bolo zmenené z bezpečnostných dôvodov

Zdroj: Open Doors

Foto:PxHere