Blogs

« Back

Ako misijná pracovníčka objavila v Saudskej Arábii moslimku milujúcu Ježiša

Ako misijná pracovníčka objavila v Saudskej Arábii moslimku milujúcu Ježiša

Za posledné dva roky som často cestovala na Blízky východ a pracovala som v medzinárodnej misii a ako humanitárna pracovníčka u svojej babičky, doktorky Michelle Corral. Moje oči sa pritom viac otvorili a moje kultúrne porozumenie sa prehĺbilo. Získala som nové chápanie ľudí a novú citlivosť pre spoločenské normy.

Aj keď je Amerika zmesou ľudí zo všetkých národov, nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina ľudí, ktorí tu žijú, žijú štýlom Západu a americká spoločnosť uľahčuje život ľuďom rôznych kultúr.

Tým, že som Američanka a kresťanka, existujú určité oblasti na Blízkom východe, kde musím byť veľmi citlivá na to, ako sa správam, aby som neurazila niekoho alebo neupozornila na seba.

Nepriateľstvo voči kresťanom na Blízkom východe

Tu je nepopierateľné nepriateľstvo k ľuďom západnej kultúry a ešte viac kresťanom Západu. Toto NIE JE iba stereotyp, je to skutočnosť . Naučila som sa to a spozorovala na vlastnej koži.

Počas mojich posledných ciest po Blízkom východe som mala prestávku na letisku v Saudskej Arábii, kde som bola svedkom toho, ako radikálna ideológia ovplyvňuje správanie.

„Kresťanské prenasledovanie“ je podľa organizácie  Open Doors USA „trvalým a vážnym problémom v Saudskej Arábii.

Národ žije princípmi wahábizmu- puristickom a striktnom výklade islamu. Kresťania sú považovaní za občanov druhej kategórie a za odpadlíctvo je trest smrti.

Keď som zostala na letisku v Saudskej Arábii, dosah radikálnej islamskej ideológie bolo cítiť a vidieť, pretože väčšina žien bola od hlavy po päty  odetá v čiernom odeve nikábe a burke.

Moje vedomosti o prenasledovaní kresťanov a skúsenosti s nepriateľstvom voči západným obyvateľom potvrdili môj pohľad na túto islamskú spoločnosť. Moja myseľ začala zovšeobecňovať.  Moje srdce bolo smutné. Začala som premýšľať, aký je život kresťana v tejto krajine. Predstavovala som si život v utajení a v strachu kde nemožno si slobodne zvoliť, ktoré náboženstvo budem žiť a zúčastňovať sa na ňom.

Pri odchode zo Saudskej Arábie späť do Spojených štátov museli všetci cestujúci absolvovať ďalšie bezpečnostné opatrenia.

Muži išli na kontrolu na jednu stranu a ženy do inej samostatnej miestnosti, kde nás dôsledne skontrolovali ženy z ochranky, či v lietadle neprevážame nič nelegálne. Čakala som v rade a bezpečnostný personál vykonávajúci kontroly predstavovala mladá žena,  oblečená od hlavy po päty v čiernom nikábe, vidieť bolo iba oči. Keď rukami prechádzala po bokoch žien, bola dosť drsná a strkala ľudí okolo. (Som si istá, že to bolo kvôli dlhému radu ľudí, ktorý musel prejsť.)

Stalo sa niečo neuveriteľné

Keď prišiel rad na mňa, začala svoju rutinu a spočiatku bola nejaká rázna - až kým nenarazila na dva náhrdelníky, ktoré som mala odhalené na krku. Jeden náhrdelník bol s farebným obrázkom Ježiša a na druhom zlatá medaila Ježišovej matky, ktorá Ho držala ako nemluvňa. Keď prišla k mojim náhrdelníkom, zastavila sa a jej správanie sa okamžite zmenilo. Zobrala každý náhrdelník a zastavila sa, aby sa na ne dôsledne pozrela. Začala som sa modliť a prosiť Pána, aby sa jej zjavil - požiadala som ho, aby jej prejavil svoju lásku.

Netušila som, na čo myslí a začala som sa modliť, aby sa neurazila a videla Ježiša a kresťanstvo takého, akým je v skutočnosti, On je Láska sama. Potom sa stalo niečo neuveriteľné.  Pozrela na mňa a ticho mi povedala: „Ďakujem, sestra.“ Bol som ohromená. Čo tým chcela povedať?

Nevedela som, čo mám na to povedať. Chvíľu sme sa na seba pozreli a usmiala som sa na ňu. Vymenili sme si niečo, čo neviem celkom dobre vysvetliť. Bolo to vzájomné porozumenie. Niečo mi povedala očami - povedala mi, že je kresťanka.  Potom mi ukázala k východu a ja som išla dopredu do lietadla. Ten okamih zostáva so mnou.

"Stretla som Krista v nikábe."

Keď som sa modlila, aby sa Ježiš zjavil mladej žene v nikábe, Ježiš sa v skutočnosti zjavil mne. Zdalo sa mi, že mi povedal: „Som ukrytý. Som utláčaný. Som v utrpení.“ Tichá výmena medzi dievčaťom a mnou ma prinútila uvedomiť si, ako hlboko je každý z nás navzájom prepojený.

Toto prekonáva kultúru aj dedičstvo. Je príliš ľahké zabudnúť na to, že Ježiš, ktorého uctievame v Cirkvi, je ten istý Ježiš, ktorý je prenasledovaný v častiach Blízkeho východu a po celom svete.

Ježiš, ktorý sa mi dal poznať, keď som bola mladým dievčaťom, je ten istý Ježiš, ktorý sa mi zjavil v Saudskej Arábii prostredníctvom mladej ženy.Táto skúsenosť bola a stále je pripomienkou poslania nášho kresťanského života, ktorým je milovať ľudí - všetkých ľudí bez ohľadu na rasu, kultúru alebo náboženstvo. Je to pripomienka, že tak ako je Kristus v Cirkvi víťaznej, je v utrpení, prenasledovaní, schovaný v tajných miestach srdca.

Skrátené

Preklad z March for the Martyrs

Foto: wikipedia