Blogs

« Back

EGYPT: ZATKNUTÝ KVÔLI FĽAŠI S VODOU

EGYPT: ZATKNUTÝ KVÔLI FĽAŠI S VODOU

Kresťania boli obťažovaní a prenasledovaní počas ramadánu

(Open Doors, Kelkheim) - "Už viac ako dve hodiny som bol zadržaný na policajnej stanici, extrémne ponižujúco vyšetrovaný a pritom som nič neurobil." Hani Shamshoun Girgis (31) bol egyptskou políciou prehľadávaný a zatknutý, len pretože je kresťan a počas ramadánu sa nepostil. V posledných dňoch mesiaca pôstu sa stalo v Egypte niekoľko takýchto incidentov.

Zatknutý ako kresťan a rušiteľ pôstu

Káhira, zastávka Gíza. Hani išiel do práce, je  novinár Tahrira, keď ho zastavil policajt. Skontroloval mu dokumenty, ktoré identifikovali Haniho ako kresťana. Policajný úradník začal prehľadávať jeho tašku. "V nej bola fľaša vody. Keď ju našiel, ​​rozhneval sa, "hovorí Hani.

"Zobral mi občiansky preukaz a požiadal ma, aby som ho nasledoval. Keď som sa bránil a spýtal sa, kde ma berie, nadával mi a prikázal mi, aby som bol ticho. - Ako keby som bol zločinec, "prišiel na policajnej stanici sa Hani dozvedel, že fľaša s vodou bolo dôvodom na jeho zatknutie.
 

"Prečo máte so sebou fľašu vody počas ramadánu?" Polícia ho vypočúvala. "Povedal som im, že som kresťan, a preto sa nepostím," spomína Hani, "ale oni mi jednoducho nadávali a povedali, že musím zostať až do večera a nedovolili mi sadnúť si." Preto Hani zavolal svojmu šéfredaktorovi v "Tahrir". Ten prišiel a zabezpečil, že Haniho konečne uvoľnili po dvoch hodinách.

Jedenie a pitie robí egyptským kresťanom problémy

Podobné správy získali Open Doors z Helwanu v okolí Káhiry, kde bol kresťanský vodič mikrobusu napadnutý a zranený, lebo pil čaj. A v Beni Ibrahim, dedine v oblasti Asijút, skupina mladých mužov zmlátila farmára Adel Ayouba, pretože pil vodu a vyznal, že je kresťan.

Od roku 2016 vyhlásil egyptský Fatwa úrad, centrum pre islamské právne záležitosti, že jedenie a pitie počas ramadánu nie je podľa vlastnej slobodnej vôle – vníma sa to ako útok na islam.

Modlite sa za kresťanov v Egypte:

  • Modlite sa za egyptských kresťanov, ktorí navzdory nepriateľstvu majú odvahu zostať otvorení kresťanskej viere.
  • Modlite sa za jednotu medzi kresťanmi a rôznymi cirkvami v Egypte, aby mohli byť znakom Božej zjednocujúcej lásky.

 

Zdroj: Open Doors Deutschland

Foto: World Watch Monitor