Blogs

« Back

Kresťanstvo v Iráne rastie rýchlo aj napriek snahám vlády o jeho zastavenie.

Kresťanstvo v Iráne rastie rýchlo aj napriek snahám vlády o jeho zastavenie.

Shahrokh Afshar, ktorý sa narodil v Iráne, chcel byť súčasťou tohto oživenia. Preto natočil 13 programov pre mladých ľudí a ponúkol ich SAT7, ktorý vysiela kresťanské programy do Iránu cez satelit. Vznikol program Chaffing pod represívnym islamom- mladí Iránci sa tajne obrátia ku Kristovi v rekordných číslach.

"V Iráne je 25% ľudí vo veku 14 rokov alebo mladších. Irán má najväčší počet narkomanov na obyvateľa na svete. Vládne tam alkoholizmus, prostitúcia. Ekonomika je slabá. Je to akoby sme mali 15% nezamestnanosť, "povedal Afshar. "Život pre priemerného mladého Iránčana je veľmi ťažký. Štát sa nezameriaval na tieto deti, neviedol ich."

Irán má na celom svete najrýchlejšie rastúcu evanjelickú populáciu (podľa Operation world sa odhaduje vo svete v roku 2015 nárast o 19,6%), a to aj napriek tomu, že ľudia, ktorí opustili islam, sú vystavení hrozným porušovaním ľudských práv. V skutočnosti tento výbušný nárast prípadov preťažil náboženskú políciu.

Sieť podzemných cirkví sa rozrastá a najmenej šesť satelitných staníc vysiela kresťanské programy nepretržite do Iránu. Afshar osobne vie o 400 tajných cirkvách s 5000 členmi. Počet moslimov- konvertitov na kresťanstvo bol veľmi nízky pred rokom 1971. Teraz je to asi jeden milión.

Afsharov program, "Jasný ako sklo", ho stál 3 000 dolárov za jednu epizódu. Každý program obsahuje paródiu, úprimný rozhovor aj diskusiu o tabu v islame. Čo sa obyčajne skrýva, Afshar prináša svetlo. Viedol výskum o svojom cieľovom publiku a zistil, že ono nechce len kázanie.

"Jasný ako sklo" sa premieta znovu a znovu, aspoň dvakrát denne, povedal Shah. Plánuje prerobiť na film ďalších 13 programov.

Po tom, čo USA v roku 2003 napadli Irak, Afshar sa pripojil k trom egyptským pastorom a jednému Američanovi, aby šli z Turecka do Bagdadu a našli pastorov, ktorým by mohli pomôcť. Vyšetrovacia misia bola plodná. Spojil sa s pastormi z Iránu a dokonca im zabezpečil tréning v Turecku.

Chomejní odhalil to, čo je pravý islam, a neúmyselne spôsobil, že sa evanjelium veľmi rýchlo šíri, hovorí Afshar.

"Moje známi mi hovoria, že chodia na večierky a hovoria ľuďom, že sú kresťanmi a majú okamžite publikum. Ľudia chcú počuť viac o Kristovi. Je veľmi jednoduché zdieľať sa s nimi, "povedal Afshar. "Samozrejme, je to nebezpečné. Môžu veľmi ľahko skončiť vo väzení. Ale ľudia sú ochotní riskovať, lebo sa ich život zmenil.

"Irán je v súčasnosti národom, ktorý prichádza k Pánovi najrýchlejšie zo všetkých národov v prepočte na počet obyvateľov," povedal Afshar. "Je to pravdepodobne ešte viac ako v Číne. Je to tým, že je tu hlad po duchovných veciach. Pravdepodobne preto, že mladí ľudia majú „plné zuby“ islamu. Videli, čo islam spôsobuje. "

Irán, kolíska západnej civilizácie, bol miestom, kde biblický prorok Daniel slúžil a pravdepodobne bol východiskovým miestom troch "kráľov", ktorí prišli vidieť dieťa Ježiša. Kedysi tu vládol autokratický Mohammad Reza Shah, ktorý udržiaval sekulárny štát.

Ale jeho tyranské vládnutie, represívnu vládu a bohatý životný štýl zvrhol v roku 1979  radikálny moslimský duchovný Ayatolláh Chomejní, ktorý obnovil prísnu verziu islamu pripomínajúcu stredovek. USA predstavovali  ako "Veľkého satana".

Zatiaľ čo Irán udržiaval nepriateľské vzťahy s Amerikou, potlačil aj vlastných ľudí. Je iróniou, že železný stisk islamu je tiež príčinou ich oživenia, tvrdí Afshar.

"Toto je generácia, ktorá nepozná Shaha ani Chomejního, takže pre nich to nie je politická otázka," povedal Afshar. "Útlak v Iráne je taký veľký. Deti hľadajú cestu von a mnohí z nich sa nasmerovali na alkoholizmus, prostitúciu a získavajú drogovú závislosť. Nie sú to hlúpe deti. Sú veľmi zdatní, veľmi inteligentní. Staromódny spôsob mávať na nich s Bibliou nefunguje. Nie je to technikou. Otvorenosť je naozaj Božím zázrakom."

Čím viac sa náboženská polícia pokúšala vytlačiť kresťanstvo, tým viac v Iráne rozkvitá.

"Chomejní urobil pre kresťanstvo to, čo žiadny západný misionár nemohol urobiť," povedal Afshar. "Odhalil, aký islam je. Vytvoril obrovské vákuum v ľudskej duši, pretože všetci boli šokovaní, keď zistili, čo je pravý islam. Ľudia prichádzajú ku Kristovi kvôli vláde. "

Afšar povedal, že sa nebojí o svoju širšiu rodinu v Iráne, hoci už nikdy nemôže navštíviť svoju vlasť. Rehoľná polícia je už preťažená tým, že sa pokúša zastaviť toľko ohnísk "vzbury" proti ich systému.

"Vedia, že nemôžu zastaviť rast kresťanstva," povedal. "Vedia, čím viac tlačia na ľudí, tým viac ľudí sa obráti na Krista. Tak to pôsobí Pán. To sa stalo aj Rimanom. "

Zdroj: Blogreports.com

Foto: Terézia Bašová