Blogs

« Back

PRENASLEDOVANIE KRESŤANOV V KENI

PRENASLEDOVANIE KRESŤANOV V KENI

Keď ľudia hovoria o kresťanskom prenasledovaní, zvyčajne myslia na Blízky východ alebo možno aj na Čínu. Nemyslia na Keňu. 

Mnohí sú prekvapení, keď im prinášame správy o prenasledovaní v Keni alebo tam hovoria o nami vykonanej práci. Verejnosti ukazujú ich safari jazdy a turistické miesta - obraz stability v Afrike. Tieto veci existujú, ale Keňa má aj temnejšiu stránku. 

Mohol by som vám hovoriť o mnohých nedávnych prípadoch, ale je tu jeden, ktorý naozaj zostal v mojej pamäti. V roku 2013 Ibrahim cestoval s pastorom Abdi, bývalým moslimským vedúcim. Obaja muži dostali pravidelné hrozby smrti kvôli ich otvorenému svedectvu pre moslimov. Pri viacerých príležitostiach boli nútení utiecť, aby si zachránili svoje životy, ale vždy sa vrátili, aby pokračovali v šírení evanjelia medzi svojich moslimských susedov.

"Abdi a ja sme šli do banky v Garissa," spomenul Ibrahim. „Cestou sme si všimli, že nás sleduje auto. Boli sme z toho veľmi nervózni. “

Muži sa rozhodli zamieriť na trh, na ktorom bolo veľa ľudí, vrátane Ibrahimovej manželky. Ak by sa vyskytli problémy, Ibrahim ju chcel vyzdvihnúť a dostať mimo nebezpečenstvo.

Bohužiaľ, už nikdy sa nedostal k svojej manželke.

"Keď sme sa zastavili pred obchodom, kde bola moja manželka, zastavilo sa aj auto, ktoré nás sledovalo," uviedol Ibrahim. "Otvoril som dvere, vystúpil z auta a všimol som si, že muži v druhom aute tiež vyšli von a mali zbrane." 

Predtým, ako niektorý z duchovných mohli zareagovať, muži začali na nich strieľať. „Cítil som, že ma niečo zasiahlo do hrude,“ povedal Ibrahim, „ale necítil som bolesť. Bol som v šoku. Potom som už nemohol vstať a spadol som späť na sedadlo automobilu. “

 „Videl som moju ženu kričať a utekať. Pozrel som sa na Abdiho a videl som ho zraneného, ​​nakloneného dopredu na volante. Nemohol som sa pohnúť. Potom som uvidel ruku siahajúcu cez mňa a namieriac pištoľ na Abdiho. Ruka sa zatriasla a potom pištoľ vystrelila ďalších šesť guliek do Abdiho. “

Ibrahim sa pozrel na svojho priateľa. Abdi slabo vzdychol a viac sa naklonil do volantu. Vtedy už pochopil, že duša jeho brata odišla. 

" Po útoku všetci zostali ďalej od nášho vozidla," povedal pastor Ibrahim. "Myslel som, že zomriem, pretože nikto nám neprišiel pomôcť." Potom sa jedna kresťanská žena pozrela do auta a ja som jej pozrel do očí. Zakričala: „Pastor je nažive!“ “

Niekoľko ľudí mu pomohlo von z auta. Vodič sanitky sa príliš bál prisť na miesto a pomôcť, takže miestni kresťania museli vziať Ibrahima do nemocnice na motocykli. 

Našťastie sme boli schopní pomôcť Ibrahimovi s jeho lekárskou starostlivosťou a odvtedy sa úplne uzdravil. Keď sme s ním naposledy hovorili, mal v pláne vrátiť sa do svojho kostola v Garissa.

Keď premýšľam o kresťanoch, ktorým slúžime, ktorí žijú v neustálom ohrození, obávam sa o nich. Rovnako ako vy, aj ja by som často chcel, aby existoval spôsob, ako ich priviesť do bezpečného prístavu, kde by prenasledovanie nebolo. Kde by sa mohli liečiť zo všetkých svojich fyzických a citových zranení.

Organizácia ICC ho spoznávala počas jeho liečenia. Zabezpečili sme, aby dostal lekársku starostlivosť, ktorú potreboval, a zabezpečili sme  jeho bezpečnosť, až kým nebol doliečený. Ale Ibrahim nie je ten druh človeka, ktorý skončí svoju misiu aby sa sám ochránil. 

Garissa nie je len jeho domovom; je to jeho povolanie. 

Ibrahim pokračoval vo svojej službe ako vojak, ktorý odmieta opustiť svoje miesto. Pokračoval v kázaní evanjelia tým, ktorí zavraždili jeho priateľa a pokúsili sa ho zabiť v najnebezpečnejšom meste Kene. 

Ak sa Ibrahim ocitne v ťažkostiach, ak v budúcnosti bude potrebovať finančnú alebo lekársku pomoc, budeme tu pre neho. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme mu pomohli. 

Jedným z hlavných nástrojov Satana je strach. Využíva strach zo všetkého čo stratíme, vrátane  straty vlastného života. Čo však Satan môže urobiť s človekom žijúcom pre Božie kráľovstvo ako je Ibrahim, ktorý má jednu nohu položenú na zemi a druhú už v budúcom svete?

Muži ako Ibrahim nemajú čo stratiť. Ibrahim si akoby kúpil pole v ďalekej krajine. Za to zaplatil peknú cenu, ale jeho poklad je tam. Žiadna hrozba na zemi mu nemôže zabrániť v tom, aby sa tam dostal. 

Nechce byť ľutovaný. Závidia mu jeho slobodu od tlaku sveta. Je živým obrazom odvahy a života oddaného Kráľovstvu. 

Prehlásil: „Čo mi môže človek urobiť?“

Skrátené

Preklad z ICC

Foto:pickpik