Blogs

« Back

SPÔSOBÍ PREPUSTENIE ASIE BIBI NOVÚ VLNU PRENASLEDOVANIA KRESŤANOV V PAKISTANE?

SPÔSOBÍ PREPUSTENIE ASIE BIBI NOVÚ VLNU PRENASLEDOVANIA KRESŤANOV V PAKISTANE?

1. november 2018 zostane navždy dňom kedy bola jedna z najznámejších uväznených osôb na svete prepustená. Asia Noreen (viac známa ako Asia Bibi, čo znamená sestra Asia) bola zatknutá v júni 2009 po spore s niektorými moslimskými ženami. Bola obvinená z rúhania a odsúdená na smrť obesením v roku 2010. Od tej doby bola uväznená.

Väčšinu z posledných osem rokov Asia Bibi strávila na samotke. Väčšina žien vo väzení sa zobudí pred 5 hodinou ráno na ranné modlitby. Bunky sú v tom čase odomknuté a dávajú im raňajky s čajom a roti (pakistanský plochý chlieb).

Asia Bibi si musela pripraviť jedlo s malými prísadami, ktoré jej boli podané. Jedným z dôvodov, prečo si mala variť bolo, aby sa nedala ľahko otráviťPo raňajkách sa väčšina väzňov mohla umyť. Nevieme, či bolo toto privilégium udelené aj Asii.

V priebehu rána ženy museli vykonávať svoje každodenné úlohy, ako je upratovanie. Niektorí hovoria, že Asia musela vykonávať najponižujúcejšie práce, ale je tiež možné, že musela zostať v cele. Každopádne každý deň vo väzení bol rovnaký.

KDE JE AsIA?

Teraz je Asia slobodná, za predpokladu, že nariadenie Najvyššieho súdu sa zrealizovalo okamžite. Štátne orgány neposkytujú žiadne detaily o jej mieste pobytu z dôvodu jej vlastnej bezpečnosti. Jej život môže byť ohrozený viac ako kedykoľvek predtým, najmä ak je stále v krajine. V Pakistane médiá nemôžu špekulovať o tom, kde je.

CELONÁRODNÉ PROTESTY

Medzitým pretrvávajú protesty v mnohých mestách okolo Pakistanu a vláda tvrdo rieši situáciu. Novozvoleného predsedu vlády Khana to podnietilo, aby vydal krátku videosprávu, v ktorej upozornil skupiny, ktoré sa odvolali proti rozsudku Najvyššieho súdu, že Pakistan bol založený "v mene islamu" a verdikt Najvyššieho súdu je v súlade s ústavou, ktorá je zas v súlade s vyučovaním svätého Koránu a Sunny (tradičná prax islamskej komunity založená na učení islamského proroka Mohameda), povedal Khan. Tvrdo kritizoval protesty.

Jeho slová však neboli pre kresťanov upokojujúce.

"Pri sledovaní vysielania som čakal od neho, že povie niečo povzbudzujúceho pre nás," povedala vodkyňa organizácie ALIVE , ktorá je partnerom Open Doors. "On [Khan] povedal, že takto sa míňajú peniaze štátu, blokuje to banky a pracovné možnosti. Prehlásil tiež, že rozhodnutie Najvyššieho súdu je konečné. Avšak ani raz neoslavoval toto rozhodnutie súdu. Neprejavil ani slovom nadšenia kvôli Asii  a ani raz nežiadal zabezpečiť bezpečnosť menšín. Ani raz nám nepovedal “ Nebojte sa“Bola to chladná, vypočítavá reč. Bol ľahostajný voči kresťanom. Povedal extrémistom, aby ustúpili z cesty, ale nebolo tu varovanie v prípade  prenasledovania kresťanov. "

"Čo chcú extrémisti?" Opýtali sme sa  zástupcu ALIVE.

"Chcú krv. Takže čo sa stane, keď vystúpia z cesty? Obávame sa, že prídu do kostolov a napadnú nás. Musíme dôverovať Bohu.  On je zvrchovaný a náš Kráľ, "povedala.

KTO ZAPLATÍ CENU?

Kto zaplatí cenu za prepustenie Asie? Jedna hádka pri troche vody a rýchla výmena slov zničili život Asie. Deväť dlhých rokov bola mimo svojej rodiny a uzamknutá v chladnom, ťažkom väzení. Jej manžel a deti sa museli schovať. Jej život nebude nikdy bezstarostný.

Extrémisti chcú pomstiť rozsudok v mene islamu. Podľa ich názoru musí niekto zaplatiť za to, že Asii umožnili slobodu. A to sa už podľa pakistanských kresťanov deje. Zdravotná sestra z Pakistanu nám povedala: "Modlite sa, prosím, za nás. Všetci sme boli dnes ráno nemilosrdne obťažovaní. Snažia sa nás rozptýliť a hovoriť veci, keď podávame lieky alebo injekcie alebo iné citlivé postupy. Niekto mi dnes ráno manipuloval s mojou súpravou. Nazývajú nás menami, stres sa stupňuje. Bojím sa."

Sestra sa neskôr skryla v kúpeľni, zavolala člena tímu ALIVE a modlila sa pošepky s ňou. Konkrétne požiadala o modlitbu za kresťanské sestry v celej krajine.

"Včera som šiel vyzdvihnúť svojho mladého syna, Briana," rozpráva kresťanský otec. "Čakal som 15 minút. Brian čaká vždy mimo školy pri bráne. Tentoraz trvalo 15 minút, kým vyšiel:  tak sa veľmi bál. Ukryl sa vo vstavanej skrini v jeho triede. Čakal, kým všetky deti neodídu a potom bežal k bráne. Nevedel prečo bola škola zrušená na jeden deň, ale počul riaditeľa hovoriť: "Kresťanské deti musia ísť domov." Jeho učiteľ odpovedal:" Nie, kresťanské deti nemôžu byť jediné, ktoré vynechajú školu. Každý musí ísť domov. " 

„Tých 15 minút boli najdlhšie v mojom živote, "hovorí. " V pondelok, keď sa môj syn vráti do školy, do akého sveta vstúpi? "

Okrem toho sme počuli, že jedna kresťanská učiteľka bola vyhodená z taxíka, keď vodič zistil, že je kresťanka. "Telefonovala som so svojím manželom," hovorí, "skončila som slovami" Ježiš ťa zachová v bezpečí. "

Vysokopostavený kresťan v miestnej inštitúcii bol svojim nadriadeným informovaný, aby šiel domov. "Bolo to oficiálne prehlásenie, aby všetci kresťania odišli domov. Bolo to naozaj pre moju bezpečnosť? Alebo to bola hrozba? Budem mať ešte prácu, keď sa vrátim späť? Neviem. Jediné, čo som mohol urobiť, bolo mať vďakyvzdanie s rodinou na oslavu oslobodenia Asie. Dnes sa môžem tešiť. Zajtrajšok je v Ježišových rukách. "

Foto: Open Doors

Zdroj: Open Doors USA