Blogs

« Back

Súd v Pakistane oslobodil kresťana odsúdeného na doživotie za rúhanie

Súd v Pakistane oslobodil kresťana odsúdeného na doživotie za rúhanie

International Christian Concern získal informáciu, že Najvyšší súd v Lahore oslobodil Imrana Ghafura Masiha, kresťana odsúdeného na doživotie podľa pakistanských zákonov o rúhaní. Imranova rodina sa po jeho oslobodení ukryla kvôli možným vyhrážkam od extrémistov.

15. decembra Najvyšší súd v Lahore oslobodil Imrana potom, čo strávil viac ako 10 rokov vo väzení za údajné rúhanie. Tento vývoj bol pre Imranovu rodinu prekvapujúci. "Je to pre nás deň vzkriesenia," povedal pre ICC Naveed Masih, Imranov brat. "Boh vypočul náš plač a sme mu veľmi vďační." Je to pre nás vianočný darček. “
1. júla 2009 Imran upratoval kníhkupectvo svojej rodiny v meste Hajweri vo Faisalabade. , Chystal sa spáliť nejaké odpadky, ktoré nazbieral, vrátane niektorých starých kníh a papierov, pričom našiel učebnicu s arabským písmom. Znepokojený tým, či kniha neobsahuje náboženské spisy, sa Imran obrátil na Hajji Liaquata Aliho, jeho moslimského suseda.
Ali povedal Imranovi, aby knihu spálil, a tak ju Imran hodil do ohňa a odišiel preč. Keď bola kniha čiastočne spálená, Ali ju vytiahol z ohňa. Použil túto čiastočne spálenú knihu na obvinenie Imrana z podpálenia Koránu. Podľa Imranovej rodiny Ali chcel získať priestor prenajatý rodinnému kníhkupectvu Imrana a rozšíriť tak svoje podnikanie so stavebnými materiálmi, ktoré sa nachádza hneď vedľa neho.
Správy o udalosti sa čoskoro rozšírili do miestnych mešít, ktoré to oznamovali cez reproduktory. Pred Imranovým domom sa zhromaždil dav približne 400 rozzúrených moslimov. Dav zbil Imrana spolu s jeho bratom Naveedom a otcom Ghafurom  a potom kresťanov polial parafínom v snahe spáliť ich zaživa.
Zasiahla však miestna polícia, ktorá zatkla Imrana a predviedla ho na policajnú stanicu. Pred policajnou stanicou sa údajne zhromaždil dav okolo 1 000 osôb, ktorý požadoval odovzdanie Imrana. Cely dav skandoval: „Obeste toho, kto hanobí Korán ... Kresťania sú psi. Imran je pes. “ Polícia čoskoro úradne zaregistrovala Imranove rúhanie a kópie obvinení dostali aj ľudia z davu.
11. januára 2010 odsúdil súd vo Faisalabade Imrana na doživotné väzenie a pokutu 100 000 rupií /asi 500 EUR/ podľa paragrafov 295-A a 295-B pakistanských zákonov o rúhaní. Imranov prípad bol podaný na Najvyšší súd v Lahore, ale v priebehu nasledujúcich 10 rokov bol odložený takmer 70-krát. Podľa Imranovho právnika odvolanie prešlo kanceláriami najmenej 10 sudcov.   
"Počas Imranovho uväznenia sme prešli veľmi bolestivým obdobím," povedal Naveed pre ICC. "Imran stratil rodičov a nesmel sa zúčastniť pohrebu." Stratili sme podnik a pracovné možnosti, čo ovplyvnilo vzdelávanie a budúcnosť našich detí.“
V Pakistane sú falošné obvinenia z rúhania bežné a často sú motivované osobnou pomstou alebo náboženskou nenávisťou. Obvinenia sú veľmi poburujúce, atmosféra podnecuje k lynčovaniu davom a masovým protestom. V súčasnosti je v Pakistane uväznených 24 kresťanov na základe obvinení z rúhania. 

Skrátené

Preklad z International Christian Concern

Foto: pixabay