Blogs

« Back

Tri príbehy o bangladéšskych konvertitoch, ktorí sú prenasledovaní – oni však zostávajú pevní vo viere

Tri príbehy o bangladéšskych konvertitoch, ktorí sú prenasledovaní – oni však zostávajú pevní vo viere

Tri nedávne príbehy z Bangladéša ukazujú niektoré zo spôsobov, akými sú vystavení naši bangladéšski bratia a sestry prenasledovaniu – pričom najintenzívnejšie sa zameriavajú na veriacich z pôvodného moslimského prostredia. Toto prenasledovanie je fyzické, sociálne a ekonomické. Ale títo odvážni kresťania sú silní vo svojej viere.

Marjina bola brutálne napadnutá

Keď Marjina zistila, že jej syn Monju sa stal kresťanom, bola zdrvená. V Bangladéši je väčšina ľudí moslimská – a v niektorých komunitách je to takmer každý. Kresťania, ktorí konvertujú z islamu, čelia najhoršiemu prenasledovaniu. Marjina sa obávala o bezpečnosť svojho syna, no zároveň bola zdesená, že opustil moslimskú výchovu.

Miestni náboženskí vodcovia trvali na tom, že Marjina má byť tá, ktorá privedie Monju späť k islamu – tak robila, čo mohla. Nebola násilná ani manipulatívna, ale prosila ho, aby opustil svoju novú vieru. Ale Monju mal iné plány – a Boh tiež.

„Začal som jej hovoriť o Ježišovi a o tom, prečo som sa obrátil,“ hovorí Monju. Marjina tak veľmi rada počúvala príbeh svojho syna, že chcela vedieť o Ježišovi stále viac. Nakoniec sa rozhodla, že sa sama stane kresťankou. Jej pokusy priviesť svojho syna späť k islamu ju namiesto toho priviedli k Ježišovi. Krátko nato bola Marjina pokrstená.

Bohužiaľ toto nie je koniec príbehu. Začiatkom septembra, keď sa miestni moslimskí vodcovia dozvedeli o Marjinej novej viere, začali byť násilní. Stiahli ju na zem, pričom ju udierali a kopali do hlavy, brucha a hrudníka. Museli ju urýchlene previezť do nemocnice a stále nemôže poriadne jesť. Marjina a Monju pevne stoja vo svojej viere a prosia o modlitby od celosvetovej kresťanskej rodiny. Miestni partneri Open Doors podporili Marjinu pri liečbe a stále ju podporujú a modlia sa za týchto statočných veriacich.

Pane Bože, ďakujem Ti, že si k sebe pritiahol Marjinu prostredníctvom Monjuho odvážneho svedectva. Prosím, vylieč svoju dcéru z jej fyzických zranení a traumy. Ukáž jej svoju nežnú, otcovskú lásku a chráň ju pred ďalšími útokmi. Prosím Ťa, aby si Monju a Marjinu povzbudil a naplnil ich nádejou a radosťou. Amen.

Rashida je odmietnutá jej synom

Rashida má inú skúsenosť ako Marjina. Kým Marjin syn jej pomohol uvedomiť si pravdu evanjelia, syn Rashidy ju prenasleduje pre jej novú kresťanskú vieru.

Rashida, jej nevesta Fulmoti a jej vnučka Rupa počuli o Ježišovi, keď im miestny evanjelizátor rozprával o Evanjeliu. Krátko nato sa rozhodli odovzdať svoj život Kristovi. Ženy si krátky čas čítavali Bibliu a v tajnosti sa spolu modlili. Aj keď boli v máji 2022 pokrstené, svoju novú vieru ukrývali. Ale o radosti, ktorú mali v srdci, bolo potrebné hovoriť a chceli sa podeliť o evanjelium s ľuďmi, ktorých milovali.

Na začiatku to išlo dobre. Rupov otec bol veľmi vnímavý a otvorený tomu, aby sa dozvedel viac o Ježišovi, a dokonca hovoril o možnosti pokrstenia. To povzbudilo ženy, aby to povedali ostatným členom rodiny – ale Rashidin syn, Rustom, reagoval naozaj zle.

"Ako si mohla spáchať taký hriech?" povedal svojej matke.  „Ak sa nevrátite k islamu, zrieknem sa vás. Nikdy ťa nebudem akceptovať a rešpektovať ako svoju matku. Sám ťa vyženiem z dediny."

Rashida toto odmietnutie nečakala a považuje ho za veľmi bolestivé. Ale všetky tieto odvážne ženy zostávajú silné vo svojej viere. Miestni partneri Open Doors sú s nimi v pravidelnom kontakte, povzbudzujú ich a posilňujú – Rashida, Fulmoti a Rupa sa boja o svoju budúcnosť, ale sú pripravené čeliť akejkoľvek výzve.

Otče, ďakujem Ti, že si sa stretol s týmito ženami a ukázal im svoju večnú lásku. Modlíme sa, aby sa naše statočné sestry v Kristovi posilňovali, a čím viac spoznávali Tvoju prítomnosť a milosť. Prosím, ukáž pravdu Rustomovi a zmeň jeho srdce, aby sa aj on rozhodol nasledovať Ťa. Amen.

Yead Aliho živobytie bolo počas noci ukradnuté

Yead Ali čelil inému druhu prenasledovania, keď konvertoval z islamu na kresťanstvo. Niektorí veriaci pochádzajúci z pôvodného moslimského prostredia v Bangladéši sú verbálne a fyzicky zneužívaní alebo sú odtrhnutí od svojej rodiny. Pre Yeada Aliho to bolo jeho živobytie, na ktoré sa zamerali.

Yead Ali je tesár. 7. septembra sa niekto vlámal do jeho skladu – všetko, čo tam malo hodnotu, vrátane vecí, ktoré potrebuje na podnikanie, bolo ukradnuté alebo zničené. Teraz nemôže zarábať peniaze, aby uživil rodinu.

„Včera bol môj sklad plný nábytku a dreva. Včera som sa veľmi tešil, že po ich predaji získam nejaký zisk. Nasledujúce ráno však v sklade nič nebolo,“ hovorí Yead Ali. "Nenechali nič. Neveril som vlastným očiam, keď som videl prázdny sklad. Teraz neviem, čo mám robiť."

Svoje tesárske podnikanie začal pred niekoľkými rokmi s finančnou pomocou od miestnych partnerov Open Doors. Išlo to dobre a Yead Ali začal získavať viac klientov. A to sa všetko zmenilo cez noc.

„Neukradli mi len nábytok a vybavenie, ale aj moje sny a nádeje. Kvôli jednej noci som úplne zničený,“ hovorí.

Tesne pred začatím podnikania sa Yead Ali a jeho rodina presťahovali z jednej dediny do druhej kvôli prenasledovaniu zo strany miestnej komunity. Ale prenasledovanie ho nasledovalo. Je si istý, že toto vlámanie sa stalo kvôli jeho kresťanskej viere – ako vysvetľuje, miestni moslimskí obyvatelia vždy pohŕdali malým počtom kresťanov, ktorí v dedine žijú.

Partneri Open Doors teraz riešia, ako najlepšie podporiť Yead Aliho. Vaše modlitby mu môžu nesmierne pomôcť.

Bože, plačeme s bratom, aj on plače. Prosíme, daruj Yeadovi Alimu a jeho rodine potešenie a pokoj, ktorý presahuje každé porozumenie. Daruj miestnym partnerom Open Doors a miestnemu spoločenstvu múdrosť a prostriedky na podporu tejto rodiny v kríze a drž ich pevne vo viere. Amen.

Preklad z Open Doors

Foto: Open Doors