Blogs

« Back

Útoky sa stanú „novým normálom“ pre kresťanov v Jharkhande

Útoky sa stanú „novým normálom“ pre kresťanov v Jharkhande

„ Neexistuje absolútne žiadna vláda zákona. To, čo prehlásia hinduistickí radikáli, polícia vykoná. „Toto je tvrdá realita pre mnohých kresťanov v severovýchodnom štáte Jharkhand v Indii.

Od vlády pro-hinduistickej strany Bharatiya Janata (BJP) v Jharkhande, ktorá v roku 2017 ratifikovala zákon proti konverzii, náboženské menšiny, najmä kresťania, čelia zvýšeným hrozbám a útokom zo strany radikálnych hinduistických nacionalistov. Tento „nový normál“ v Jharkhande predstavuje zvýšené fyzické útoky, kampane v Gharwapsi (nútená konverzia späť) a hromadné ukončenie činnosti domácich zborov.

Táto rastúca atmosféra beztrestnosti spôsobila, že jharkhandskí kresťania sú extrémne zraniteľní a obávajú sa o bezpečnosť svojej komunity. Mnohí ani nevedia, na koho sa obrátiť, aby sa dočkali spravodlivosti.

Policajný dôstojník sa mi vyhrážal, že buď ukončím bohoslužby v dome, alebo pôjdem do väzenia ," uviedol pre International Christian Concern pastor Mantu Prasad, z dediny Domchanch. Pastor Prasad je telesne postihnutý a je hlavným pastorom kostola misie Sower. On a jeho spoločenstvo boli 8. septembra brutálne napadnutí davom hinduistických radikálov, čo viedlo k zraneniu duchovného a niekoľkých členov kostola misie Sower.

Podľa pastora v nedeľu ráno prenikol do prenajatého priestoru dav 30 hinduistických radikálov, kde malo bohoslužby takmer 50 kresťanov. Extrémisti zbili pastora, jeho rodinu a členov kongregácie. Pritom mal vážny úraz hlavy. Radikáli kopali aj do jeho manželky a detí, pričom im spôsobili vnútorné zranenia.

Polícia prišla na miesto činu 30 minút po útoku. Dôstojníci potom odviedli pastora a ďalších 10 členov cirkvi na stanicu, kde boli držaní do 17 hod.

Dostal som sa do veľmi zložitej situácie, " vysvetlil pastor pre ICC. „ Polícia ma požiadala, aby som si vybral medzi zatvorením kostola a väzením pre všetkých 10 členov cirkvi a moju rodinu. Vyhrážali sa, že ak by som sa rozhodol ísť do väzenia,  tak mi zabezpečia, že už z neho nevyjdem živý. “

„ Polícia nám teraz hovorí, že v dedine už nemôžeme vykonávať bohoslužby, “ pokračoval pastor Prasad. „ Bohužiaľ, všetci moji členovia cirkvi tak stratia možnosť účasti na motlitbách. Mnohí z nich sú negramotní a počúvajú Božieho slovo iba vtedy, keď sú v nedeľu na bohoslužbách. “

Pastor sa obával ďalších útokov a policajného tlaku. Povedal pre ICC, že opustil dedinu Domchanch a momentálne žije v dome svojho otca v inej dedine. " Budem slúžiť Ježišovi, " povedal. „ Mám obavy iba o svoje deti a ich budúcnosť. Prosím, modlite sa za nás. “

„ Toto je v týchto dňoch normálne, odkedy v Jharkhande vznikol zákon proti konverzii, “ povedal ICC ďalší miestny duchovný, pastor Karmali pri diskusii o vzrastajúcom prenasledovaní v Jharkhande. „ Medzi domovými cirkvami po celom štáte vládne pocit strachu zo zastrašovania.“

Počas rozhovoru s ICC si pastor Karmali spomenul na podobný incident, ku ktorému došlo v okrese Gharuva. " Pastorovi Petrovi Kumarovi hrozili smrťou, ak sa bude naďalej modliť v dedine Dhuraki, On vykonával pravidelné bohoslužby v dedine Dhuraki v kresťanskom dome, kde sa stretávalo 80 kresťanov. Pred dvoma týždňami, keď sa konali nedeľné bohoslužby, do kresťanského domu vtrhol dav a začali všetkých biť. Po útoku boli kresťania vzatí na policajnú stanicu a bolo im povedané, že v dedine už nesmú konať kresťanské modlitby. "

Podľa prehlásenia Karmaliho polícia nedávno zatkla aj kresťanského evanjelistu menom Sarvanan Johnson. Johnson a ďalších 10 kresťanov boli zatknutí 17. septembra v okrese Gumla potom, čo odmietli podporiť durga puja (hinduistický rituál). Kresťania boli vtedy držaní v policajnej väzbe cez noc a prepustení boli až  keď skupina obhajcov z Dillí kontaktovala policajnú stanicu.

Mnoho kresťanov sa obáva, že ich práva nebudú dodržiavané, aj keď bude na miesto útoku privolaná polícia. Vyjadrili obavy, že polícia pracuje „ruka v ruke“ s radikálmi.

V Jharkhande vládne atmosféra beztrestnosti. Toto musí skončiť. Práva kresťanskej menšiny štátu musia byť chránené a páchatelia útokov by mali byť postavení pred súd

Preklad z ICC

Foto: you tube