Blogs

« Back

UTRPENIE V SAHELI - KRESŤANIA STÁLE VIAC PRENASLEDOVANÍ V SUBSAHARSKEJ AFRIKE

UTRPENIE V SAHELI - KRESŤANIA STÁLE VIAC PRENASLEDOVANÍ V SUBSAHARSKEJ AFRIKE

„Toto je najväčší šok pre nás kresťanov. Nikdy, ani v našej najdivokejšej predstavivosti by sme si nemysleli, že sa to môže stať. “

Až donedávna žil duchovný pastier Daniel Sawadogo pokojne v Dabole, v Burkine Faso. Ale tento pokoj je na konci. 12. mája 2019 zaútočili ozbrojenci počas bohoslužby v Dabole, pričom zabili šesť kresťanov, vrátane kňaza. Zhorel kostol, obchody, zdravotné stredisko a ďalšie budovy. Extrémistické moslimské skupiny sa presťahovali do severnej a východnej časti krajiny. Pastor Daniel je len jedným z tisícov ľudí, ktorí boli nútení utiecť.

„Nechali sme všetko, pre čo sme pracovali,“ narieka. „Naše deti boli  vysťahované zo školy. Niektorí z našich mužov boli zabití bez dôvodu.“ Burkina Faso je v nepokojoch.

KOSTOLY NAPADLI, KRESŤANOV ZBILI

Je to rozsah a rýchlosť udalostí, ktoré ľudí prekvapili. Krajina, ktorá bola predtým známa mierovým spolunažívaním medzi rôznymi náboženskými a etnickými skupinami, vstúpila do chaosu s nástupom extrémistických moslimských skupín. V severných a východných častiach Burkiny Faso hlasno zvestujú svoju oddanosť tzv. Islamskému štátu a vytvárajú nové fantázie o kalifáte.

Cirkev bola cieľom. Počas štyroch mesiacov si sedem cielených útokov vyžiadalo životy 23 kresťanov. Neznámy počet duchovných pastierov a ich rodín uniesli a zostali v zajatí. Odkedy som začal písať tento článok, počul som o ďalšom útoku - 27. júna boli štyria kresťania v dedine Bani zabití ozbrojenou skupinou, ktorá sa zameriavala na tých, ktorí nosili kríže.

„Džihádisti začali ohrozovať cirkev tým, že posielali varovania, aby zastavili bohoslužby v komunitách Arbindy, Dabla, Djibo, Kongoussiho a iných,“ povedal člen tímu Open Doors, ktorý bol na návšteve u vysídlených kresťanov. „Najprv povedali, že sú proti ženám a mužom, ktorí uctievajú boha spolu  v tej istej cirkvi. Potom už žiadali, aby neprebiahali žiadne kresťanské bohoslužby. “

Viac ako 5 000 duchovných a členov cirkvi bolo donútených odísť do táborov pre vnútorne presídlených  ľudí alebo sa uchýliť k rodinám a priateľom na juhu alebo v centrálnych regiónoch. V severných častiach krajiny viac ako 200 kostolov bolo uzavretých, aby sa zabránilo ďalším útokom.

Tímy Open Doors ktoré boli v krajine, sa stretli s vysídlenými kresťanmi a povzbudili ich, aby zostali silní a ubezpečili ich, že nie sú sami.

Medzitým vláda reagovala na násilie, ktoré sa stretlo s brutalitou extrémistov s ešte väčšou  brutalitou. Výsledkom je rozsiahle ničenie a vysídlenie ľudí. Stovky ľudí zomreli, ale podľa údajov OSN utieklo vyše 135 000 ľudí, z toho dve tretiny od začiatku roka 2019.

ŠIROKÝ PROBLÉM

Násilný extrémizmus je súčasťou oveľa širšieho problému, ktorý ovplyvňuje celý Sahelský pás (pás krajiny pod Saharskou púšťou, kde sa „sever“ stretáva s „juhom“). Je to tiež zlomová čiara medzi dvoma tektonickými platňami afrického náboženstva: islamskou Afrikou na severe a prevažne kresťanskou Afrikou na juhu. Zo severného Senegalu na západe prechádza kontinentom cez Mauretániu, Mali, Burkinu Faso, Niger, sever Nigérie, časti Kamerunu a Stredoafrickú republiku, centrálny Čad, stredný a južný Sudán, Eritreu a sever Etiópie.

Podľa projektu Výskyt ozbrojených konfliktov sa počet úmrtí civilistov zvýšil o 300% v Mali, 500% v Nigeri a 7 000% v Burkine Faso v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

A vo všetkých týchto krajinách násilie narastá a na kresťanstvo sa útočí.

ZNÍŽENIE POČTU FARIEM, NÁRAST EXTREMIZMU

Čo sa deje? Odkiaľ pochádza násilie a nestabilita? Existuje mnoho príčin vrátane zvyčajného toxického mixu chudoby, nezamestnanosti, korupcie a nedostatku riadenia krajiny. Konkrétne tu však majú dva problémy.

V prvom rade ide o zmenu klímy. Rastúci nárast púští v regióne prinútil kočovné kmene, podobne ako moslimských Fulani, aby sa presunuli na juh na kresťanské poľnohospodárske pozemky, pričom často používali násilie na to, aby vyhnali kresťanské komunity. To sa deje nielen denne v severnej Nigérii, ale aj inde: 16. júna skupina podozrivých bojovníkov Fulani napadla dediny v Mali a zabila najmenej 41 ľudí. (Môžete si prezrieť video o centre, ktoré nedávno otvorili partneri Open Doors v Nigérii, ktorí podporujú tých , čo prežili útoky pastierov Fulani.)    

Po druhé, islamský extrémizmus je v pohybe. Je známe, že v regióne je aktívnych takmer 30 násilných islamistických skupín: väčšina pácha násilie vo viac ako jednej krajine. Boko Haram sa rozšíril ako vírus zo severnej Nigérie, cez jazero Čad do ďalších krajín. Dňa 7. júna Boko Haram unieslo kresťanku v dedine Kintchendi, v regióne Diffa v Nigeri. Nasledujúci pondelok ju prepustili s listom všetkým kresťanom žijúcim v tejto oblasti, aby opustili mesto do troch dní, ináč budú zabití. Open Doors zachytilo informáciu, že Kresťanské združenie Niger vyzvalo všetkých kresťanov vo vidieckych oblastiach Diffa, aby odišli a šli do mesta Diffa.   

 

Ozbrojené skupiny - Islamský štát boli vyhnaní zo Stredného východu a našli útočisko v čoraz viac zlyhávajúcich štátoch pozdĺž Sahelu. Ich radikálna ideológia prenikla do početných skupín ako je provincia Islamský štát Západná Afrika,veľmi nebezpečná skupina, ktorá sa  odtrhla od nigérijskej Boko Haram a zotročila kresťanské ženy a dievčatá, čo je súčasťou jej stratégie.

Podľa správy Afrického centra pre strategické štúdie sa v Mali za posledných 12 mesiacov strojnásobili násilné incidenty spojené s militantnými islamskými skupinami.

ĎALŠí "KALIfÁT"

Ďalej na juh, v severovýchodnej oblasti Konžskej demokratickej republiky (KDR), skupina s názvom Islamské spojenecké demokratické sily (ADF) útočí na prevažne kresťanské obyvateľstvo. Zdroje Open Doors uvádzajú viac ako 20 útokov, čo má za následok približne 90 úmrtí. Viac ako 130 ľudí bolo unesených a 12 000 ľudí bolo vysídlených. Najmenej šesť kostolov bolo vypálených a dve kresťanské kliniky a zdravotné strediská boli zničené. ADF je ďalší spojenec islamského štátu a podobne sa chváli založením kalifátu.

Vedúci tímu Open Doors pre prácu v KDR Pierre * hovorí: „Musíme sa modliť viac ako predtým, pretože sa situácia drasticky zhoršuje. Modlite sa, aby Boh zmiernil utrpenie ľudí v tejto časti krajiny. “

Open Doors má núdzovú pomoc pripravenú, ale práca bola skomplikovaná prepuknutím choroby Ebola, ktorú možno ťažko dostať pod kontrolu .

PODPORME OBETE V ZÁPADNEJ AFRIKE

Henrietta Blyth, generálna riaditeľka Open Doors UK a Írska povedala: „Situácia pre kresťanov v Saheli je neistá; Toto je kritický čas pre budúcnosť kresťanstva v regióne. Militantné skupiny majú svoju ideologiu. Kresťania a moslimovia, ktorí sa neprihlásia k tejto ideológii, budú zabití a vyhnaní z celého regiónu. “

Prosím, modlite sa za pracovníkov Open Doors, ktorí v súčasnosti hodnotia potreby obetí v Burkine Faso. Organizácia je aktívna v mnohých krajinách západnej Afriky, vrátane Mali, Pobrežia Slonoviny, Niger a Togo, nehovoriac o našej dlhodobej práci v hot spotoch, ako je napríklad severná Nigéria. Open Doors pracuje prostredníctvom miestnych partnerov a cirkví na posilňovaní prenasledovaných veriacich v Afrike prostredníctvom distribúcie Biblie, vodcovstva a starostlivosti o ľudí v traume, pomoci pri mimoriadnych udalostiach, podpory rozvoja komunity a podpory advokácie.

* Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Foto: Open Doors -jeden z kostolov, ktoré boli zatvorené v Burkine Faso

Preklad z Open Doors