Blogs

« Back

VITAJTE V TAJNOM KOSTOLE V AFRICKOM ROHU

VITAJTE V TAJNOM KOSTOLE V AFRICKOM ROHU

Bol pekný horúci deň ,keď Joy * ako pracovníčka Open Doors prišla na tajné zhromaždenie v kostole tak opatrne, aby ju nikto nesledoval. Hovorí: "Veriaci prišli jeden za druhým na tajné miesto. Vonku bolo veľmi teplo a vo vnútri to nebolo oveľa lepšie.

"Hneď ako začalo naše stretnutie so skupinou, ktorá spievala Božie chvály, moja pokožka začala vzdorovať teplu a naskočila mi „husia koža“. Neexistovali tu žiadne nástroje ani žiadne knihy piesní, ale bola to jedna z najkrajších vecí, akú som kedy počula. Texty jednoduchého, ale hlboko duchovného zboru zneli: "Uctievajte Pána a slúžte mu. On nám dal život, Aleluja! Uctievajte Pána a slúžte mu. Dal nám život, Aleluja! "

STOJÍ TO ZA RIZIKO

Pre týchto veriacich v Africkom rohu je obrovský rizikom nasledovať Ježiša v regióne, ktorý zahŕňa Somálsko, Džibutsko, Etiópiu, Keňu a Eritrei. Väčšina somálskych kresťanov drží svoju vieru úplne v tajnosti. Islam je dôležitou súčasťou somálskej identity a Somálčan, ktorý sa rozhodne opustiť islam a nasledovať Ježiša, je považovaný za obrovského zradcu -  môže to viesť k jeho okamžitej poprave.

Militantná islamistická skupina al-Shabaab verejne vyhlásila, že "chce Somálsko oslobodiť od všetkých kresťanov" a v uplynulom roku zintenzívnili hľadanie kresťanov. Ak nájdu takého, militanti ho často zabijú na mieste.  Minulý rok bolo v Somálsku zavraždených min. 23 kresťanov, ktorí im boli podozriví. Skupina pôsobí aj v susedných krajinách v regióne.

Naši odvážni bratia a sestry v Somálsku veria, že nasledovanie Ježiša stojí za to riziko - ale nemajú to ľahké. Joy hovorí: "Niektorí z veriacich boli príliš vystrašení, aby sa so mnou rozprávali, zdesení z ešte väčšieho prenasledovania (jeden z nich mal hororové skúsenosti s islamským štátom a prosil, aby sme neposkytli žiadne podrobnosti).

"Sú však niektorí, ktorí mi dychtivo hovorili o ich cestách viery."

Jedna z tých, ktorí hovorili s Joy, je sestra, ktorú si možno spomeniete -  v roku 2015 sme zdieľali jej príbeh. Keď sa stala kresťankou, bola načas väznená a jej manžel sa s ňou rozviedol a ponechal ju bez pomoci pre ňu a jej dvoch mladých synov. Vaša podpora umožnila cez Open Doors zabezpečiť jej praktické potreby, ako napríklad kúpu postele a kuchynského náradia.

Napriek všetkému, čím prešla, je odvážnym evanjelizátorom a miluje učenie, ktoré získava v skupine od Muktara. Hovorí: "Toto vzdelávanie nás naučilo otvorene zvestovať evanjelium v ​​mene Otca, Syna a Ducha Svätého. Je to hlboko zakorenené v mojom srdci, preto hlásam evanjelium. Ja sa modlím s deťmi každé ráno a večer za tých, ktorí nám umožňujú toto učenie."

VÍZIA k Oslovovaniu SOMÁLSKEHO ĽUDU

Muktar* vedie túto skupinu tajných veriacich. Keď sa stal kresťanom, musel ujsť od svojich príbuzných, ale nakoniec bol vysvätený za pastora a cíti sa povolaný slúžiť somálskemu ľudu.

Byť vodcom cirkvi je vždy náročné, ale byť cirkevný vodca v časti sveta, ktorý sa stáva terčom pre islamských extrémistov je  úplne nepredstaviteľné. Je to neuveriteľné,  Boh dal Muktarovi víziu a odvahu vykonávať túto nebezpečnú prácu. On hovorí: "Našou víziou je dostať sa k somálskemu ľudu a v ich jazyku a kultúre zakladať cirkev medzi nimi."

V jednom prípade sa takmer vzdal, ale vaše dary a modlitby mu pomohli pokračovať. Hovorí: "Keď som sa stretol s Open Doors, bol som vyčerpaný a znechutený. Snažil som sa financovať svoju službu sám a vyčerpal som všetky peniaze. Verím, že je to Boh, ktorý ma skontaktoval s vami v pravý čas. "

Open Doors pomohli Muktarovi začať s malým podnikaním, aby mohol podporiť svoju  službu, a poskytol mu vzdelanie, ktorým môže efektívnejšie osloviť tajných veriacich a učiť ich.

Muktar hovorí: "To, čo sa mi páči na Open Doors, je to, že poznajú našu kultúru. Aj keby tu boli len štyria somálski veriaci, vždy by ste prišli a slúžili tým štyrom. Prispôsobili ste sa našej kultúre a pochopili ako sa ku nim dostať. Ja som sa naučil slúžiť. "

Zdroj: Open Doors

Foto: Open Doors