Blogy

« Back

Jozef Krišanda - Nikto nie je svätý

Každé normálne dieťa odráža svojim správaním charakter a povahu svojich rodičov. Prečo sa nesnažíme napodobňovať Boha, ako synovia Najvyššieho? O tom je svätosť.

 

Nikto nie je svätý
 
KTO BY NEPOZNAL ZNÁMY REKLAMNÝ PÚTAČ, NA KTOROM „KAPUCÍN“ S BRAVČOVO-SPOKOJNUČKOU TVÁRIČKOU ROBÍ REKLAMU NA PIVO SMÄDNÝ MNÍCH.
AJ BEZ TEJTO REKLAMY SI ZVYKÁME, ŽE SVÄTOSŤ JE NIEČO NEDOSIAHNUTEĽNÉ, O ČO SA ANI NETREBA USILOVAŤ. NORMÁLNEJŠIE JE PREDSA HREŠIŤ.
 
Špinavé prasiatko je niečo prirodzenejšie a prijateľnejšie, ako umyté prasa. Nuž poďme sa všetci váľať a spokojne krochkať, však je taká móda – hrešiť. A hrešiť to je ľudské, veď nikto nie je svätý. Áno, do hriechu môže upadnúť každý človek, aj kňaz, ale nehovorme, že je to normálne! Aj lekár môže ochorieť a podľahnúť ťažkej chorobe, na ktorú celé roky liečil pacientov, ale nehovorme, že je to normálne a že proti chorobám netreba bojovať! V medicínskej oblasti by nám pri takomto postoji s rastúcim sebavedomím pribúdali aj diagnózy. Tvrdiť, že sa neoplatí usilovať o svätosť len preto, že zlyhávame, je obyčajné demoralizovanie. Je to pravda, že nikto nie je svätý, lebo len Boh je svätý (Oz 11,9b). To však neznamená, že nemôžeme byť lepší, a že sa nemôžeme usilovať o svätosť. Hovoriť, že hrešiť je normálne iba preto, že je to v móde, je nebezpečné.
 
Chorobou dneška je, že si nevieme uznať vinu, čiže nie sme k sebe dostatočne sebakritickí a skromní. Vinu si občas priznáme, ak nesieme následky svojho zlého konania, ale väčšinou obviňujeme Boha, že dal také zákony, ktoré my nemôžeme preskakovať ako roztopašné kozliatka. Keď dal kráľ Dávid mafiánskym spôsobom zlikvidovať Uriáša, tak ešte neľutoval. Až keď mu prorok Nátan veľmi diplomaticky oznámil veľkosť jeho zločinu a rozsah trestu okrem iného v podobe smrti syna narodeného z Betsabe; až vtedy ľutoval (2Sam 12,1-24). Keď šofér jazdí rýchlo a riskantne, neľutuje – lebo on je šikovný. Až keď urobí zo svojho vozidla predmet záujmu v miestnom kovošrote, vtedy ľutuje. Sebakritika a priznanie si viny je počiatkom pokroku a rozvoja a to nie len po duchovnej stránke. Ak športovec nebude k svojim výkonom sebakritický, ďaleko to nedotiahne, hoci bude mať vedomie, že je vynikajúci. Ak si chorý človek neprizná závažnosť svojho stavu, nevylieči sa, hoci si bude nahovárať, že je zdravý. Ak si hlupák povie, že je dostatočne múdry a že nepotrebuje pozrieť do kníh, bude ešte viac mozgoprázdny, aj keď bude umierať s vedomím hypergeniality. Ak si človek ranený hriechom bude nahovárať, že až taký zlý nie je, bude ešte horší, hoci bude mať pocit bezúhonnosti.
 
Ak si neuvedomíme, že Božie zákony existujú nezávisle od nášho plastického svedomia a chorého sebavedomia a že ich porušenie nesie so sebou adekvátne následky, je nám beda v každej oblasti života! Zneužívame situáciu, keď porušovanie morálnych zákonov prináša výchovnú lekciu vďaka Božiemu milosrdenstvu s určitým oneskorením. Potom, keď treba chlípať pomyje, ktoré sme si sami navarili, tak nás veľmi zaujíma existencia Boha a a jeho bystrozrakosť, či náhodou nevidí do čoho sme sa dostali
 
Každé normálne dieťa odráža svojim správaním charakter a povahu svojich rodičov. Prečo sa nesnažíme napodobňovať Boha, ako synovia Najvyššieho? O tom je svätosť. Ak o svätosť nebudeme zápasiť, budeme mnohí maximálne nábožnými zločincami a už tu na peknom Slovensku si pripravíme život podobný peklu aj napriek tomu, že budeme skoro všetci formálne pokrstení.
 
Jozef Krišanda, katolícky kňaz
 
Uverejnené v časopise "Slovo zo srdca" roč.:9, č.:9, November 2002, s.:11,
Schválenie Ministerrstvo vnútra SR, VSS/1-900/90-14427 zo 7.9.1988
REg. číslo: 3/93 - PO - ISSN 1335-6844
Cirkevné schválenie: Šk 2452/98 z 27.10.1998
 
Každé normálne dieťa odráža svojim správaním charakter a povahu svojich rodičov. Prečo sa
nesnažíme napodobňovať Boha, ako synovia Najvyššieho? O tom je svätosť.
Comments
sign-in-to-add-comment
Posted on 4/10/13 12:15 PM.
Páči sa mi posledná časť o formálnom krstení, celkom súhlasím. Ale dodal by som, že najviac pomáha uvedomovať si, že Boh nás miluje. To mne najviac pomáha žiť s neustálym rozhovorom s Ježišom. Hmm a celkom ma zaujíma, že prichádza takýto blog práve od katolíckeho kňaza. Môžem sa opýtať, aký máte postoj o svätosti človeka na tejto zemi?
Posted on 4/10/13 4:49 PM.
Myslím si, že krstom sme boli pozvaní k svätosti, tak na zopakovanie, ja som prijala sviatosť krstu, sv. prijímanie, sv. spoveď, birmovanie a sviatosť manželstva, všetky tieto sviatosti by mi mali pomáhať na mojej ceste k svätosti, pokiaľ môj záujem o svätosť trvá. A Boh nás posväcuje svojím Duchom, ak disponujeme takou milosťou. Tiež ma zaujíma otázka svätosti človeka na tejto Zemi.
Posted on 4/10/13 5:58 PM in reply to Jakub Ferenčík.
Svätosť pokladám za dokonalosť, o ktorú sa v živote stále usilujem ako nedokonalá osoba. Lepšie túto otázku svätosti odpovedať neviem.
Posted on 4/10/13 7:28 PM in reply to Zita Podhradská.
Takže vravíš, že cesta k svätosti je skrze skutky? A spasená skrze milosť (Ef. 2:8) nie si? Kde máš spomenuté v Biblii, že si svätá skrze sviatosti? Práve Pavol vraví, že by sa mali Židia vykastrovať v liste Galaťanom, lebo si mysleli, že im obriezka prináśa spravodlivosť.
Posted on 4/10/13 7:58 PM in reply to Zita Podhradská.
Ja zásadne neurážam žiadne náboženstvo, ani Židov, ani Grékov, a o dokonalosť sa usilujem skrze sviatosti, ktoré mi pomáhajú konať dobré skutky. Tak si to pamätám z náboženstva.
Posted on 4/10/13 8:13 PM in reply to Jakub Ferenčík.
Každé normálne dieťa odráža svojim správaním charakter a povahu svojich rodičov. Plne súhlasím. Sme synovia a dcéry Nebeského Otca a nesnažíme sa ho napodobniť, aká škoda. Ex 20,5-6, Jn 9,2
Posted on 4/10/13 8:19 PM.
Možno sa snažímeemoticon nevieme akoemoticon Nemáme vzory,chýbajú nám príklady DNES. Doba sa mení každý deň, a my nie a nie prísť na to, AKO BYŤ SVATÝM tu, teraz a dnes... Pán už koná - pápež už pracuje, čítajme jeho katechézy - je praktický a žije Evanjelium. On ho už teraz káže a stelesňujeemoticon Idem na stránku Vatikán, tam pozriem jeho slová - aktuálne, stručné a trefné. Aleluja!
Posted on 4/10/13 10:12 PM in reply to Mária Hudáková.
..celkom ma zaujíma, že prichádza takýto blog práve od kat. kňaza - zdravá sebakritika a autentický život dnes. Nemali by sme si navzájom "vypichovať" rozdiely - bolo by to ako v zákonníctve - podlé a úlisné... sme bratia a sestry!
Posted on 4/10/13 10:16 PM in reply to Jakub Ferenčík.
jakub F. - cesta svätosti je viera v Boha, jej vyznanie, svedectvo viery a skutky viery. Áno, skutkami sa posväcujemeemoticon
Posted on 4/10/13 10:19 PM in reply to Jakub Ferenčík.
Dnes sa asi málokto zaoberá svätosťou,pre každého sa to možno zdá byť tvrdá rehoľa. V mojom postavení manželky, matky a dôchodkyne to bola je skôr požiadavka dokonalosti, usilujem sa o plnenie tejto požiadavky v mojej rodine, lebo sa mi lepšie žije v rodine, v ktorej platia Božie požiadavky, okrem toho, je to veľká istota, že si nebudeme robiť z rodiny holubník.
Posted on 4/11/13 8:06 AM in reply to Mária Künzl.
Mária, vďaka za povzbudenie a usmernenie, práve to som potrebovala. emoticon
Posted on 4/11/13 8:24 AM in reply to Mária Künzl.
Tento blog je v poriadku a vôbec ma neprekvapuje, že to písal katolícky kňaz, bežne nám naši kňazi takého homílie hovoria. emoticon
Posted on 4/11/13 12:36 PM in reply to Jakub Ferenčík.
Svätosť- príklad života otca rodiny:
Mladý tridsaťpäťročný muž má vo svojom manželstve dve deti. Šesťročné dievča a desaťročného chlapca. Obidve sú debilné. A každé iným spôsobom. Otec ich ráno odváža autom do dvoch od seba vzdialených zdravotných ústavov. A popoludní ich zasa priváža domov do domácej opatery. Vraví, že každý deň tak urobí autom 70-80 kilometrov pre svoje deti. Aby mohol túto službu deťom každý deň poskytnúť, rozhodol sa pracovať v Matadorke výlučne iba v nočných smenách. A tak už celé roky robí každú noc ťažkú prácu v gumených čižmách pri teplote dakedy až 50-stupňovej. Keď sa ráno po práci vráti domov, rozvezie svoje deti, potom si ľahne spať a popoludní si zasa ide po deti. Keď sa ho niekto opýta, odkiaľ berie silu na takúto obetu, odpovie: „Podľa príkladu matky Terezy aj ja som v ustavičnom spojení s Ježišom a z neho prúdi do mňa život, Božia láska. Tou milujem svoju rodinu a svoje deti. Nezamenil by som ich za nijaké iné na svete a ani na chvíľočku som nepomyslel na možnosť nejakej inej ženy. Som s mojou manželkou a s mojimi deťmi šťastný. Jedinou mojou silou je život s Kristom.“ Vraví, že veľa počul o živote rehoľnej sestry Terézie z Kalkaty, ktorá má úžasnú lásku k postihnutým, chorým a zomierajúcim, takže na celom svete ju obdivujú veriaci a neveriaci, ba dokonca v bývalom Sovietskom zväze jej dovolili založiť kláštor v meste Kyjeve a je odmenená rozličnými cenami, vyznamenaniami a doktorátmi, ba aj Nobelovou cenou.

Na tomto príbehu sa môžeme povzbudiť príkladom otca rodiny, ktorý zo spojenia s Kristom čerpá obrovskú energiu pre obetu svojho života. Aj takto sa žije svätosť v dnešnej dobe.
Posted on 4/12/13 9:07 PM in reply to Mária Hudáková.
Kedysi dávnejšie som počula, že svätosť je odlišnosť-inakosť. Boh sa líši, lebo je mimoriadny a všetci svätí sa odlišovali od tohoto sveta, keďže sa mu chceli pripodobniť. Aj život kresťana by mal byť odlišný od života tohoto sveta, ak chceme uspieť z Božieho pohľadu. Treba sa nám snažiť o túto svätú inakosť. Pekný blog :-)
Posted on 5/1/13 1:10 AM.
Z dnešného posvätného čítania: Kresťania vo svete.

DRUHÉ ČÍTANIE

Z Listu Diognetovi
(Nn. 5-6: Funk 1, 317-321)

Kresťania vo svete

Kresťania sa nelíšia od ostatných ľudí ani krajom, ani rečou, ani spôsobom života. Lebo neobývajú vlastné mestá, nepoužívajú nijakú osobitú reč, ani nežijú nejakým nápadným životom. Toto učenie nevynašli oni dajakým rozumovaním alebo úsilím bádavých ľudí, ani nehája ľudskú náuku, ako niektorí.
Obývajú aj grécke, aj barbarské mestá, podľa toho, ako komu určil osud. V obliekaní a strave, ako aj v ostatných oblastiach života sa držia domorodých obyčají, no ukazujú obdivuhodný, ba podľa všeobecnej mienky až neuveriteľný životný postoj. Bývajú vo svojej vlasti, ale ako cudzinci. Všetko majú s ostatnými spoločné ako občania, a všetko znášajú ako prišelci. Každá cudzia krajina je ich vlasťou, a každá vlasť cudzinou. Ženia sa ako ostatní a plodia deti, ale nemluvňatá neodhadzujú. Stôl majú spoločný, ale lôžko nie.
Sú v tele, ale nežijú podľa tela. Bývajú na zemi, ale svoj domov majú v nebi. Vydané zákony poslúchajú, a svojím životom prevyšujú zákony. Všetkých majú radi, a všetci ich prenasledujú. Nepoznajú ich, a predsa ich odsudzujú. Zabíjajú ich, a oni ožívajú. Sú žobrákmi, a predsa mnohých obohacujú. Všetko im chýba, a pritom všetkým oplývajú. Potupujú ich, a v potupe získavajú slávu. Kazia im povesť, a vydáva sa svedectvo o ich spravodlivosti. Nadávajú im, a oni žehnajú. Urážajú ich, a požívajú úctu. Hoci robia dobro, trestajú ich ako zločincov. Keď sú trestaní, radujú sa, akoby ožívali. Židia proti nim vedú vojnu ako proti cudzincom a pohania ich prenasledujú. Ale tí, čo ich nenávidia, nevedia povedať príčinu svojho nepriateľstva.
Jedným slovom: Čím je duša v tele, tým sú kresťania vo svete. Duša je rozptýlená po všetkých údoch tela, kresťania po mestách sveta. Duša býva v tele, ale nie je z tela; aj kresťania bývajú vo svete, ale nie sú zo sveta. Neviditeľná duša je uzavretá vo viditeľnom tele; aj kresťanov vidieť vo svete, ale ich nábožnosť je neviditeľná. Telo nenávidí dušu a bojuje proti nej, hoci mu ona nekrivdí tým, že mu bráni oddávať sa pôžitkom; aj svet nenávidí kresťanov, hoci mu nerobia krivdu, len preto, že sa stavajú proti rozkošiam.
Duša miluje telo, hoci ju ono i jeho údy nenávidia; aj kresťania milujú tých, čo ich nenávidia. Duša je uzavretá v tele, ale ona udržiava telo; aj kresťanov drží svet ako vo väzení, no oni udržujú svet. Nesmrteľná duša prebýva v smrteľnom stánku; aj kresťania putujú uprostred porušiteľných vecí, ale očakávajú nebeskú neporušiteľnosť. Duša sa krotením v jedle a pití stáva lepšou; aj kresťania vystavení mukám deň čo deň vzrastajú počtom. Boh ich postavil na také význačné miesto, ktoré nesmú opustiť.
Posted on 5/1/13 7:30 AM in reply to Dana Soosová.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu