Blogs

« Back

Sindh: kresťanka unesená moslimami je oslobodená

Sindh: kresťanka unesená moslimami je oslobodená

Volá sa Aneeta a má 24 rokov. Po ôsmich hodinách ju našli. Podarilo sa to vďaka zásahu miestneho duchovného. Rodina dievčaťa sa však presťahovala do inej dediny, aby sa vyhli ďalšej odvete.

Aneeta je ďalšie kresťanské dievča unesené za bieleho dňa z dediny v provincii Sindh. Jej rodina sa momentálne skrýva, aby sa vyhla odplate a vyhrážkam.

Problém sa týka sporu medzi rodinami: v novembri 2022 sa Khadim Masih, synovec Irshada Masiha (otca Aneety), presťahoval za prácou do domu svojho strýka a začal žiť s moslimkou Imdad Nabi, ktorá patrí ku kmeňu Jakharani, ktorý je v Sindhu veľmi vplyvný. V polovici februára Khadim Masih a Imdad Nabi utiekli spolu do Pandžábu, ale otec moslimského dievčaťa Nabidad si myslel, že ide o únos, a tak nahlásil ako únoscu Irshada Masiha. Irshad sa pokúsil nájsť svojho synovca, no neúspešne.  

O niekoľko týždňov neskôr Nabidad zaútočil na dom Irshada Masiha spolu so skupinou asi 20 moslimov. Pri útoku z rodiny uniesli Aneetu a vyhrážali sa, že odoberú aj ďalšie kresťanské dievčatá. 

V tom čase Irshad Masih spolu s ďalšími kresťanskými veriacimi z dediny odišiel k otcovi Ashfaq, miestnemu duchovnému a poprosil o pomoc. Kňazovi sa vďaka podpore Arifa Masiha (bývalého poslanca parlamentu provincie Sindh) a skupiny sociálnych aktivistov podarilo Aneetu po osemhodinovom pátraní nájsť. Nabidad sa však kresťanskej rodine naďalej vyhrážal a obviňoval ich. 

Na žiadosť kňaza sa prípadu ujala kancelária Katolíckej komisie pre spravodlivosť a mier (WCJP) diecézy Hajdarábad a poskytla právnu pomoc Irshadovej rodine. S pomocou mons. Samsona Shukardina, biskupa diecézy Hajdarábád, bola Irshadova rodina premiestnená do inej dediny, kde žijú v úkryte, aby sa vyhli akémukoľvek ďalšiemu incidentu alebo odvete. 

Sťahovanie bolo možné vďaka policajnému zásahu, pretože moslimovia v dedine nechceli dovoliť Irshadovej rodine utiecť a vziať si so sebou ich osobné veci, a tak im poskytla miestna cirkev postieľky a kuchynské potreby.

Medzitým sa Imdad našla a nedávno sa vrátila k otcovi.

"V prvom rade odsudzujeme čin Khadima Masiha a Imdady, ktorí obaja vytvorili zmätok medzi moslimami a kresťanmi. Všetky kresťanské rodiny v dedine museli trpieť kvôli nim," uviedol aktivista a politik Arif Masih na otázku AsiaNews .

"Útok na dom Irshada Masiha a trápenie kresťanských žien moslimami bol nezákonný a neľudský čin. Využili svoju moc a vplyv, pretože sú moslimovia. Zaútočili na kresťanskú rodinu, lebo vedeli, že je ľahkým terčom, keďže jej členovia sú menšinou, a uniesli jednu z dcér, ktorá bola úplne nevinná. Teraz kresťanská rodina nemôže vstúpiť do dediny, pretože ju stále ohrozujú moslimovia,“ pokračoval Arif Masih.

"Nábožní kresťania a moslimovia by mali zohrať svoju pozitívnu úlohu pri vytváraní harmónie medzi týmito dvoma komunitami. V provincii Sindh je veľa prípadov únosov a nútených konverzií dievčat z menšín, pretože páchatelia vedia, že sú chudobné a nedokážu sa brániť. Štát by mal prijať vážne opatrenia na ochranu a záchranu dievčat menšinového obyvateľstva.

Voľne preložené z AsiaNews

Foto: Flickr