Blogy

« Back

Hodnota Vianoc optikou nestranných pozorovateľov

Hľadal som obrázky na vytvorenie prezentácie a úplne náhodou som natrafil na zajímavý článok. Podstatnú časť z neho zverejňujem, viac na TEJTO ADRESE. Svet okolo nás sa rýchlo a diametrálne mení. Ak budeme nevšímavý na tieto zmeny, môžeme veľmi ľahko a nebadane prísť o mnohé hodnoty, ktoré sú pre nás veriacich dôležité.

Kto nemá rád Vianoce? 

Vianoce nemiluje každý. V našich zemepisných šírkach ľuďom lezú na nervy najmä pre vianočné reklamné kampane, ktoré otravujú už od októbra.

V Spojených štátoch amerických, Kanade, či vo Veľkej Británii sa zase na čierny zoznam dostáva samotný výraz Vianoce. Vraj je príliš spätý s jedným z náboženstiev, a teda politicky nekorektný.

Keď sa na Slovensku hovorí o Vianociach negatívne, zväčša to má dva dôvody. Už niekoľko rokov je v móde rozprávať o tom, že sa kdesi vytratil "pravý duch Vianoc". Skrátka, že sa v záplave darčekov stratila jednoduchosť "starých" Vianoc. Druhý útok na obľúbený sviatok má na svedomí reklama. Mnohé spoločnosti totiž propagujú svoje výrobky vianočnou tematikou už v októbri. Za tri mesiace tak z vianočných ozdôb spravia okukané rekvizity a z kolied nežiaduce odrhovačky.

Prvý argument proti Vianociam je badateľný, keď si človek prelistuje v predvianočnom období blogy. Alebo keď si vystojí rady počas vianočných nákupov. Ľudia držiac plné tašky so slzou v oku spomínajú, aké to bolo pekné, keď všetkým stačilo aj málo. Druhý argument, teda antipatia voči vianočným reklamám, má väčšie opodstatnenie. Výzdoba, ktorá na uliciach svieti tri mesiace, naozaj marí čaro Vianoc. A tiež otravná reklama. Proti jednej z najväčších tohtoročných kampaní napríklad na Facebooku vznikla skupina, do ktorej sa pridalo už viac ako 7-tisíc ľudí.

Proti samotným Vianociam a ich symbolom sa však v srdci Európy neozývajú protestné hlasy. Možno aj preto, že si ešte veľká časť spoločnosti pamätá časy, keď bol na indexe Ježiško a do domácností takmer povinne vstupoval dedo Mráz. Kto by si vtedy pomyslel, že niečo podobné sa bude diať aj na druhej strane železnej opony? A veru, v posledných rokoch sa v západných krajinách, kde vedľa seba nažívajú rôzne kultúry, snažia samosprávy i veľké spoločnosti mazať kresťanské symboly Vianoc. Vrátane Ježiška.

Slovák, ktorý smúti za zašlým duchom Vianoc, by určite hneď vedel ukázať prstom na vinníka. Santa Clausa by však obviňoval krivo. Ježiško sa na čierny zoznam nedostáva preto, že by bolo treba zvýrazňovať silu Santa Clausa, ako sa kedysi zdôrazňovala dominancia deda Mráza. Ježiško a vôbec všetky symboly Vianoc, ktoré sú silno nadviazané na kresťanstvo, sa pomaly vytrácajú z verejných priestranstiev v rámci prehnanej politickej korektnosti. Veď po uliciach chodia aj príslušníci náboženstiev, ktoré Vianoce neslávia. Čo by tí povedali...

Z vianočného stromčeka je sviatočný
Vraví sa, že cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Mazanie kresťanských symbolov možno nedláždi cestu priamo k Luciferovi, rozhodne to však nie je rajská aleja. Svedčí o tom aj množstvo sporov a kontroverzných rozhodnutí, ktoré "antivianočné hnutie" sprevádza. Začalo to pritom nenápadne. Rušením vianočných prívlastkov. V angličtine totiž tento sviatok evokuje kresťanstvo viac ako pri slovenskom výraze. Ježiš sa skrýva priamo v slove Vianoce (Christ = Kristus, Christmas = Vianoce).

Už v decembri 2005 si novinári z amerického denníka USA Today všimli jednu zvláštnosť. "Po celej krajine sa stavajú a zdobia stromčeky. Vyzerajú a voňajú ako vianočné stromčeky, ale pozor! Nedajte sa nachytať. Niekde sú to len sviatočné stromčeky, inde dokonca nemajú žiadne meno," upozorňovali na postupné mazanie prívlastku vianočný. Už od začiatku si takéto počínanie všimli kresťanské organizácie, ktoré nielen protestovali, ale, ako to už v USA býva zvykom, dokonca sa vyhrážali súdom za náboženskú diskrimináciu.

Neúspech si na svoje konto pripísali napríklad v meste New York. Newyorská školská rada totiž zakázala na všetkých školách vystavovať jasličky s Ježiškom. Súd dal vtedy za pravdu školskej rade, keď uznal, že scéna je čisto náboženským symbolom. Aj pri ďalšom súdnom spore v meste Filadelfia boli kresťanskí puritáni neúspešní. Škola na jednej strane zakázala betlehem, no zároveň povolila židovskú chanukovú menoru. Riaditeľ školy svoje rozhodnutie komentoval tým, že judaizmus nie je len náboženstvo, ale aj kultúra.

Protestovali však aj obyčajní ľudia. Jeden z najzaujímavejších sa odohral v americkom meste Boston, keď sa v ňom objavili plagáty, ktoré pozývali obyvateľov i návštevníkov metropoly na slávnostné zapnutie sviatočného stromu. Radnici sa vtedy ozval drevorubač, ktorý obrovitý strom mestu doviezol. "Radšej by som ten vianočný strom nechal rozpíliť na triesky, než ho volal sviatočný," vyhlásil. Starosta Bostonu Thomas Menino okamžite hasil situáciu, keď stromček znova nazval vianočným.

Žiadne Vianoce, žiadne nákupy
Podobná situácia sa opakovala aj v sieťach supermarketov a nákupných reťazcov. Veľké obchody pozývali na zimné nákupy, nie vianočné. Ich výzdoba sa sústredila na symboly, ktoré sa nedajú zaradiť medzi náboženské. Výsledok? Kresťanské a iné neziskové organizácie začali vo veľkom vyhlasovať bojkot takýchto obchodov. Nuž a keďže v predvianočnom čase je veľmi mrzuté prísť o zákazníka, firmy začali ustupovať. Aj také giganty ako Wall-Mart, Sears či K-Mart.

Používanie či vynechávanie slova Vianoce sa stalo akousi marketingovou stratégiou. Nie všetci obchodníci totiž podľahli nátlaku kresťanských združení. "Budeme aj naďalej používať výraz sviatky, pretože v tomto období sa slávi viacero sviatkov a my chceme vyjadriť rešpekt všetkým," reagovala na kritiku Dawn Bryantová, hovorkyňa siete s elektronikou Best Buy. Aj tento rok sa na ich letákoch objavuje slogan "horúce zľavy počas zimných sviatkov". Marketingoví stratégovia zrejme vypočítali, že absencia Vianoc prinesie viac nekresťanských zákazníkov ako odradí puritánov.

Komu prišlo bojkotovanie obchodných reťazcov pritiahnuté za vlasy, ten bude prekvapený, že v USA išli v téme Vianoce-sviatky ešte ďalej. Zaoberali sa ňou totiž aj politickí komentátori. Keď Los Angeles Times a New York Times publikovali názor zastávajúci sa "sviatkov", konzervatívny komentátor Bill O'Reilly rozhorčene reagoval: "Okrem vojny s terorom je táto kultúrna vojna najdôležitejšou vecou, ktorá sa deje v našej krajine. V stávke je to, či sa z USA stane sekulárna krajina kopírujúca západnú Európu, alebo či si zachováme naše kresťanské tradície," povedal.

Mazanie Vianoc však nie je len americkou špecialitou. V posledných rokoch sa nekresťanské ponímanie zimných sviatkov presadzuje napríklad aj vo Veľkej Británii. Starosta škótskeho mesta Dundee musel vlani vysvetľovať predstaviteľom cirkvi, prečo premenoval tradičné mestské vianočné oslavy na "Zimný nočný festival svetla". Z decembrových osláv totiž vypadli všetky kresťanské symboly vrátane obľúbených jasličiek s Ježiškom. Po vlne nevôle však v Dundee našla cirkev s mestom spoločnú reč a na festivale sa objavili zástupcovia oboch strán.

 

Nezdravé praktizovanie politickej korektnosti nás oberie o verejné prejavy, avšak nik nám nemôže zakázať sláviť KRESŤANSKÉ Vianoce v našich rodinách a v osobnom živote. A možno si to o krátky čas uvedomíme a spoločnosť sa bude jasnejšie polarizovať, kto patrí Krostovi a kto "tomuto svetu" (tento svet cháp ako všetko to čo je vo vzdore voči Bohu)

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu