Blogs

« Back

Pomohli ste Chienovi, keď jeho dom zhorel

Pomohli ste Chienovi, keď jeho dom zhorel

Chien* a jeho rodina zostali bez domova, keď dedinčania zapálili ich dom - vy ste však zakročili a vaše modlitby a podpora im zabezpečili novú strechu nad hlavou.

Keď idete na biblické štúdium, dúfate, že sa niečo naučíte a že sa hlbšie spojíte s Bohom. Nepredpokladáte, že po príchode domov sa  váš život drasticky zmení k horšiemu.

Po návrate Chiena a jeho rodiny z biblického štúdia v inej dedine na severozápade Vietnamu, ktorá je v ich blízkosti, zažili všetci veľký šok. Dedinčania podpálili ich dom, všetky ich veci a obchod s potravinami. "Uvidíme, či tu ešte budete žiť!" zakričal na nich jeden dedinčan.

Spoznanie Ježiša a pokus o šírenie Božieho slova

Chienova pôvodná komunita je silne animistická, taká bola aj viera Chiena veľa rokov. V roku 2018 mu však príbuzný rozprával o Ježišovi - čo viedlo k tomu, že sa Chien a jeho rodina rozhodli stať kresťanmi. Po tom, čo v roku 2019 absolvoval biblický kurz, naplnilo ho nadšenie pre zdieľanie dobrých správ o Evanjeliu svojim susedom - bolo to však prijaté veľmi zle. Pokiaľ bude pokračovať v službe, vodca dediny hrozil vylúčením Chiena a jeho rodiny z nej.

Aj keď jeho vlastná komunita nepočúvala ako Chien hovorí o Ježišovi, susedná komunita bola vnímavejšia - mohol tam založiť domáce spoločenstvo a práve tam viedol biblické štúdium.

Chien a jeho rodina čelili neúnavnému prenasledovaniu

Bol to šok, ale nie úplne prekvapenie. Aj keď prebiehala Chienova služba v neďalekej dedine, ľudia v jeho dedine zúrili. Dvakrát sa pokúsili vysťahovať rodinu, a keď sa to nepodarilo, zažívali neustály výsmech a vyhrážky. Zablokovali vodu na Chienovu farmu, aby ňou nebolo možné zavlažovať, a tým vážne poškodili rodinu. Jeho dcéru v škole šikanovali. Ale tento podpaľačský útok bolo to najťažšie, čo rodina podstúpila.

A čo je ešte horšie, keď Chien nahlásil incident miestnym úradom, vysmievali sa mu: „Modli sa k svojmu Bohu! Postará sa o vás! “

Boh ťa používa na pomoc pri obnove

Keď takto reagovali miestne úrady, vysmievali sa Chienovi. Ale to je presne to, čo Boh urobil - postaral sa o rodinu. A urobil to prostredníctvom vašej podpory a modlitieb.

Miestne duchovné spoločenstvo im poskytlo kúsok pôdy a niekoľko materiálov na stavbu ich nového domova - a partneri spoločnosti Open Doors vo Vietname boli schopní poskytnúť Chienovi a jeho rodine strešné materiály a peniaze na zaplatenie staviteľom. Dom je teraz takmer dokončený.

"Ďakujem Pánovi i vám, že ste počas tejto doby pomohli našej rodine," hovorí Chien. A nechce sa vzdať evanjelizácie ani po prenasledovaní, ktorému čelil. Dodáva: „Modlite sa, prosím, aby moja rodina mohla v našej oblasti založiť cirkevné spoločenstvo.“

skrátené

Meno bolo zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: pxhere