« Späť

SDM 2016-Dobrovoľníčka z farnosti Záhorská Bystrica

SDM 2016-Dobrovoľníčka z farnosti Záhorská Bystrica

Svetové dni mládeže – ako dobrovoľník

SDM sa konajú približne raz za 3 roky a ja som veľmi rada, že som sa mohla tento rok podieľať pri ich tvorbe. Oficiálne sa SDM začali  26.7. Zahájil ich kardinál Stanislaw Dziwisz. Avšak, pre nás dobrovoľníkov sa začali už 18.7. 
Od 16.7. sme sa postupne začali zbierať v Krakove. Čím skôr sme prišli tým viac času sme mali na obhliadku Krakova . Ja som prišla už v prvý možný deň, 16.7. Vtedy nás v hale, kde bývame, bolo niečo cez 200. Dnes sme ubytovaní po celom Krakove a okolitych dedinách a mestach, napr. Wieliczka, Czenstochova alebo Wadowice.
Celkovo sa na príprave SDM podielalo až 19 000 dobrovoľníkov z celého sveta. Najviac ich je z Poľska. Slovensko bolo na treťom mieste v počte dobrovoľníkov. Vraj nás tu je okolo 500. Medzinárodných dobrovoľníkov bolo niečo cez 5 000. Všetci medzinárodní dobrovoľníci su ubytovaní v dvoch veľkých športových halách. Rozdelení sme  na ženy a mužov. 
Keďže som zo Slovenska tak som sa snažila tráviť prave čo najmenej času so Slovákmi a stretnúť čo najzaujímavejšich ľudí zo všetkých kontinentov, čo sa mi podarilo.
Alexandra Antalová
foto: Jamil Dababneh