Rozhovory

« Späť

Moja kamarátka zvažuje potrat, čo s tým?

Moja kamarátka zvažuje potrat, čo s tým?

Potrat je rozhodnutie, ktoré má obrovské následky. Čo ak sa niekto z Tvojho okolia ocitne v situácii s nechceným tehotenstvom? Čo mu poradiť a ako? Opýtali sme sa človeka z praxe- Petry Heretovej z organizácie Fórum života.

Fórum života zastrešuje aj poradňu Alexis prevažne pre ženy s "nechceným" tehotestvom. Čo by si Ty poradila svojej kamarátke, keby sa ocitla v takejto situácii ?

Hm. Ako prvé určite to, aby nerobila žiadne rýchle rozhodnutia. Aby si, ak rozmýšľa nad ukončením tehotenstva, dopriala čo najviac času na zváženie. Lebo je v situácii, v ktorej neexistuje žiadne jednoduché riešenie a každé jedno ju bude niečo stáť. Aj to, ktoré sa dnes ponúka ako najlepšie, teda umelý potrat. Lebo práve to dievčatá často berú ako najľahšiu možnosť. Na prvý pohľad sa totiž javí ako riešenie, kde sa „vyrieši problém“ a život pôjde nerušene ďalej. Niekedy je však rozhodnutie pre interrupciu vyslovene skrat alebo rozhodnutie pod tlakom okolia, hlavne zo strany partnera či rodičov.

  "Pýtala by som sa jej, čo je s otcom dieťaťa ?"

Pýtala by som sa jej, čo je s otcom dieťaťa, či vie o tehotenstve a ako sa k nemu postavil. No dotyčná dievčina by mala určite vedieť, že otec je povinný na dieťatko finančne prispievať aj vtedy, keď ho nechcel. A citlivo by som ju oboznámila s faktami, o ktorých by ju mal podľa zákona informovať jej gynekológ, no vieme, že sa to nedodržiava – teda o tom, v akom vývinovom štádiu je práve jej dieťa, aké sú riziká interrupcie – hlavne tie psychické - a aké organizácie sú ochotné poskytnúť jej pri neželanom tehotenstve pomoc. Určite by som jej tiež povedala, že ak dieťa teraz naozaj nemôže mať, sú aj iné možnosti ako interrupcia či adopcia.

Petra Heretová,Fórum života

"Veľa by som sa jej pýtala, aby sme mohli rozmýšľať spolu."

Veľa by som sa jej pýtala, aby sme mohli rozmýšľať spolu – kto z jej blízkeho okolia by jej mohol byť ochotný pomôcť? Ako správu o tehotenstve prijali rodičia? (Zo skúsenosti z našej poradne nám vychádza, že je to takmer vždy o dosť lepšie, než si to dievča dopredu predstavuje). Aké špecifické ťažkosti bude mať, ak si dieťatko nechá a ako by sa dali riešiť? Napríklad či ešte študuje, či jej s drobcom pomôžu rodičia, alebo bude potrebovať finančnú pomoc, či bude mať kde bývať...Dala by som jej najavo, že som tu celý čas pre ňu, keď sa bude chcieť porozprávať, keď bude niečo potrebovať. Aby všetky tie stresy nedusila v sebe a neškodila tým sebe aj dieťaťu.

Je pravdaže ešte veľa vecí, o ktorých by sa s ňou dalo porozprávať, no záleží to od jej špecifickej situácie. Každopádne konečné rozhodnutie nemôžem urobiť za ňu. Môžem jej však pomôcť zorientovať sa v tom, aké má možnosti alebo aké následky prinesú jednotlivé jej rozhodnutia.

"Každý sa môžeme dostať do situácie, že v našom okolí bude žena, ktorá interrupciu zvažuje."

Mnohí ľudia si myslia, že problematika potratov nie je v ich kompetencii a v tejto veci nemôžu nijako pomôcť. Čo si o tom myslíš Ty ?

Prečo by nebola? Na Slovensku sa ročne vykoná okolo jedenásť tisíc umelých ukončení tehotenstva. To znamená, že každý sa môžeme dostať do situácie, že v našom okolí bude žena, ktorá interrupciu zvažuje. Je fajn dopredu sa na to pripraviť, mať argumenty. Zvlášť mladí sa dostávajú do situácie, že niekto v ich okolí sa rozhoduje o tom, čo s neplánovaným tehotenstvom- no a vtedy môžu zasiahnuť. Nie násilným presviedčaním, skôr poskytnutím informácií a prípadne aj pomoci. A ak si na to netrúfnu, určite môžu aspoň odporučiť našu poradňu;)

" Množstvo žien by podľa mňa umelý potrat rezolútne odmietlo,

keby vedeli, ako ich dieťa v tom čase vyzerá."

 

6.týždňové embryo- vyvinuté rúčky, očká, uši

Ďalšia vec je angažovanosť v tejto veci – každý z nás môže prispieť  k celkovej zmene klímy na Slovensku, teda aby sa interrupcií vykonávalo stále menej a menej. Myslím tým to, že všetci môžeme  budovať úctu k počatému životu vo svojom okolí. Nie je to až také ťažké, lebo na našej strane je okrem Svätého Písma aj veda. Napríklad - množstvo žien by podľa mňa umelý potrat rezolútne odmietlo, keby vedeli, ako ich dieťa v tom čase vyzerá. Veď už šesť týždňov po počatí je zo záberov z maternice jasné, že ide o človeka, nie o nejakého červíka či dokonca zhluk buniek, ako sa prenatálne dieťa niekedy označuje.

Viac iniciatív !

Deti sv. Alžbety z Košíc v posledných mesiacoch zorganizovali výstavu fotiek z prenatálneho vývinu, ktorá teraz putuje po Slovensku. To považujem za skvelý nápad! Takýchto iniciatív potrebujeme viac. Pretože prevencia je lepšia ako riešiť, čo s už existujúcim neplánovaným tehotenstvom. A táto výstava, to je len jeden príklad.  Každý môže urobiť niečo, aj ako jednotlivec. Pripraviť nástenku v škole ku Dňu počatého dieťaťa, zorganizovať modlitby za mamičky, ktoré sa práve rozhodujú o živote svojho dieťaťa, hovoriť o týchto témach s kolegami v práci... A keby niekto veľmi chcel, ale vôbec by nevedel, ako začať, môže sa obrátiť na nás;) Mladých by som chcela pozvať aj na letný prolife tábor, ktorý organizujeme v auguste, tam sa tiež dozvedia viac o tom, ako sa dá v týchto veciach angažovať.

 

Petre Heretovej (na foto) ďakujeme za rozhovor a celému Fóru života prajeme mnoho síl a požehnania v boji za život.