« Назад

Nenechajte si ujsť Spišský Jeruzalem 2017

Nenechajte si ujsť Spišský Jeruzalem 2017

Krásne duchovno- kultúrna podujatia na Spišskej Kapitule a v Spišskom Podhradí 25-28.máj 2017.

Calvario Jerusalem na Pažici

V krajine stredného Spiša, ktorá je známa nádherným kultúrnym a prírodným dedičstvom sa nachádza starobylé cirkevné mestečko, kde sa už niekoľko rokov odohráva príbeh objavu symbolickej krajiny na Pažici, ktorá je pravdepodobne najstaršou kalváriou na Slovensku a jej počiatky výstavby siahajú do roku 1666.  Usporiadanie kaplniek ju zaraďuje k typu Calvario Jerusalem, s vyznačenými miestami spojenými s udalosťami posledných dvoch dní života a smrti Ježiša Krista v Jeruzaleme.

Piaty ročník kultúrno-duchovného festivalu pod názvom Spišský Jeruzalem nadväzuje na predchádzajúce roky a bude sa konať v dňoch 25. až 28. mája 2017 v Spišskom Podhradí a na Spišskej Kapitule. Podujatie zastrešuje Košický samosprávny kraj a Prešovský samosprávny kraj, s partnermi Spišským biskupstvom, mestom Spišské Podhradie, Združením Podbranisko, Spišským osvetovým strediskom a Košice región. Projekt sa realizuje s finančnou podporou programu Terra Incognita.

Zaujímavý kultúrny program ponúka pestrú paletu viac žánrových vystúpení, v ktorých sa mieša duchovný odkaz so súčasnou kultúrou, prostredníctvom prednášok, hudobných koncertov, či divadelných predstavení, ale aj výstav, či duchovného sprievodného programu.

Začiatok festivalu otvorí brány už vo štvrtok 25. mája výstava reštaurátorskej tvorby akademickej maliarky Márie Spoločníkovej a zamyslenie nad jej tvorbou v podaní historika a archivára Ivana Chalupeckého. Rozprávku zo snehu nám na divadelných doskách predstaví Detský divadelný súbor "J" z Košíc v réžii Marice Harčaríkovej. Nielen domácich určite poteší slávnostné znovuotvorenie vlakovej trate Spišské Podhradie – Spišské Vlachy, ktoré bude sprevádzané vystúpením Dychovej hudby OrdzoviankaDetský folklórny súbor Branisko. Nemenej atraktívny bude aj posledný deň festivalu a pozývame na koncert miešaného gréckokatolíckeho speváckeho zboru Chrystostomos z Vranova nad Topľou, ktorý predstavia Christos voskrese iz mertvych - Kristus vstal z mŕtvych, ďalej stredoveké divadelné predstavenie Mystériá o sv. Alžbete, sv. Jurajovi a sv. Mikulášovi v podaní spoločnosti VIA CASSA a koncertnú bodku festivalu napíše speváčka JANAIS skladateľka a interpretka spievajúca v slovenčine, angličtine a francúzštine.

Počas kultúrno-duchovného festivalu majú možnosť návštevníci – pútnici získať Medailón pútnika a magnetku Spišského Jeruzalema.

Kompletný program a informácie o tomto projekte si záujemcovia môžu pozrieť na webe Spišského osvetového strediska -  www.osvetasnv.sk

Oficiálne foto: autor: Ladislav Vikartovský

Oficiálny spot kultúrno-duchovného festivalu na odkaze: https://youtu.be/uerp9Ade4aUZdroj: Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi / Martin Hlavatý 

Комментарии