blog - slovensky

« Назад

Nebudem voliť

Nebudem voliť

Tak sa stalo, že odkedy mám volebné právo, bude to prvýkrát, čo nepôjdem voliť. Vysvetlím...

Doteraz som bol voliť úplne vždy. Parlamentné voľby, prezidentské voľby, referendum, europarlament. Ak si dobre pamätám, asi len raz sa mi stalo, že som sa nedokázal zúčastniť komunálnych volieb. Ako to mám uvedené aj v úvode môjho profilu, som ma misii v Albánsku už ôsmym rokom. Prísť na Slovensko len kvôli voľbám ma stojí celkom dosť. Ale stojí mi to za to, pretože viem, že ak budem mlčať, budú kričať kamene.

Tentokrát však voliť nebudem. Nie preto, žeby som nechcel. Dokonca ani nie preto, žeby som nevedel, koho voliť. Hoci, áno, nie je ľahké vybrať si. Tento raz voliť nebudem jednoducho preto, že sa mi nedá prísť na Slovensko. Prvý raz v živote som ukrátený o právo voliť. Tak trochu si za to môžem sám.

Ani pred štyrmi rokmi som necestoval na Slovensko kvôli voľbám a predsa som si svoju občiansku povinnosť splnil. Existovala voľba poštou, o ktorej všetkých Slovákov žijúcich v Albánsku vtedy informovalo naše veľvyslanectvo. Voľba poštou existuje aj teraz. Aj budova ambasády stojí. Problém nie je ani v tom, že by sme nevedeli, že budú voľby. Však to sa nedá prehliadnuť.

Akosi sa však stalo, že tentokrát sa ku mne informácia o voľbe poštou z veľvyslanectva nedostala (nerozoberám z akého dôvodu) a keď som to začal riešiť, bolo už neskoro, lebo prešla lehota stanovená zákonom. Žiaľ.

Kdesi na mojom blogu sa bude dať nájsť článok "Právo vybojované krvou". Je presne o tom, o čom sa bavíme. O práve voliť. Ja som teraz o toto právo prišiel, možno aj z vlastnej viny. Neviem. Preto prosím o pomoc.

Nežiadam o príspevok na cestu, nežiadam prenosnú urnu ba dokonca ani zmenu zákonov.

Prosím ťa, choď voliť. Choď voliť za mňa. To je jedno koho, len choď a odovzdaj platný hlas. Voliť nie je len právo. Je to povinnosť. Ak nie si rozhodnutý, čítaj, študuj, hľadaj. Určite niekoho nájdeš. Nie sú všetci rovnakí a nie sú všetci zlí. Ak to postavíme do tohto svetla, ak sa necháme presvedčiť polopravdami o tom, ako sú všetci skorumpovaní a kradnú, tak potom v politike budú presne takíto ľudia: skorumpovaní zlodeji. A bude im aj tak jedno, čo si o nich myslíme. Budú mať dosť peňazí na to, aby si nimi zapchali uši.

Áno, aj tentokrát riskujeme sklamanie z toho, čo príde po voľbách. Možno si niekto bude búchať hlavu o stenu so žalostným: "Tohto som volil!?" A predsa to má zmysel. Predsa sa oplatí zariskovať. Keby každé štyri roky šli k voľbám všetci voliči a krúžkovali len tých, ktorí neklamú ľudí, nepodvádzajú priateľov, neokrádajú štát a nezdierajú poctivých, politika by sa od takýchto indivíduí skôr či neskôr vyčistila...

Ešte raz: ak nejdeš voliť, lebo si presvedčený, že aj tak sú všetci jedna veľká zlodejská banda, tak túto mafiánsku mašinériu nepriamo podporuješ svojím mlčaním. A možno aj priamo.

Ja tento raz voliť nebudem. Prosím, pomôž mi, choď voliť za mňa...

P.S.: ak sa nevieš rozhodnúť, skús si prečítať môj blog "Neťahajte jarmo s neveriacimi" spred štyroch rokov. Mne sa celkom páčil. :) Môžno ti pomôže. 

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Пока нет комментариев. Будь первым.