blog - slovensky

« Назад

Zmŕtvychvstanie

Zmŕtvychvstanie

Cez pôst som sa snažil byť s mojimi veriacimi trošku viac ako obvykle - v modlitbe krížovej cesty, v slávení Eucharistie. Stálo ma to kus času, trošku viac nafty a prípravy. A čo som za to dostal?

V Malaji - farský kostol - som mával krížovú cestu a sv. omšu v stredu. Vždy prišlo tak okolo 10 duší, niektorí neskôr, ale v podstate vždy tie isté tváre.

Pred týždňom sa mi podarilo vytiahnuť pár ľudí z farnosti na missa chrismatis. Tlmočil som pozvanie otca biskupa, aby sme prišli, ba viac, ako farnosť sme mali niesť v sprievode oleje. Tak sa na túto poctu dali nahovoriť. Už to spôsobilo, že som podrástol o 15 cm. Nie tá pocta, to, že prišli...

Potom prišlo Trojdnie a s ním skutočný Veľký piatok - aspoň pre mňa, keď na liturgiu prišlo pramálo ľudí... Naozaj sme stáli pod krížom. Celkom ako na Golgote - našli sa aj takí, čo sa nezdržali smiechu.

Čerešničkou na všetkom bola moja (možno nie práve najpaschálnejšia) kázeň v nedeľu a následný útek ľudu po sv. omši od kostola (čo sa zvyčajne nestáva, vždy skoro všetci ostanú aspoň pozdraviť a popriať pekný deň).

No a dnes... dnes si tak sedím za stolom, kreslím projekty rekonštrukcie kostola v Proseku (zvonku už skoro hotový, zvnútra bude stáť ešte veľa modlitieb), premýšľam, čo a ako spraviť, predstavujem si kamenný oltár v podobe Nového Jeruzalema... a do toho telefón: "Otec, kde si? Tu ťa čakáme pred kostolom..." Až mi zaskočilo... "Prídeš dnes?" Nuž, veru neprídem. Tak trošku som sa vyhováral, tak trošku som podpichoval s tým, že veď pôst už prešiel. Ale nedali sa: "Doteraz sme sa modlili, aby si bol u nás čo najdlhšie. Teraz sa modlíme, aby si bol pri nás čím viac a čím častejšie. Chceme svätú omšu každý deň!"

Tak mi pripadali ako tie ženy od prázdneho hrobu... Plné očakávania, prekvapenia, ale aj nádeje. A Lásky. Najmä Lásky...Tak sa delím o túto radosť. Tomuto vravím zmŕtvychvstanie. Pascha! :)

Комментарии
sign-in-to-add-comment
jake krasne! Pascha jak ma byt! Este prezijete Turice a mas tam misijny tim jak sa patri!
Отправлено в 11.04.12 20:21.
na Paschu cez kázeň bili hromy-blesky... aby sme tu mali misijný tím, to by naozaj muselo prísť väčšie Zemetrasenie a Oheň... emoticon
Отправлено в 11.04.12 20:26 в ответ на S.Františka Čačková, OSF.
Óó emoticon to sa mi páči... "Chceme svätú omšu každý deň!". Prajem Vám, aby im, a aj Vám, nadšenie a radosť vytrvalo. Aleluja.
Отправлено в 11.04.12 21:01.
Отправлено в 11.04.12 21:58 в ответ на tomáš kuník.
1.Žeby tým chcel Boh povedať, že tam sa máš presídliť? Kde ťa chcú mať čím viac a čím častejšie?

2. sfoť tie kresby a sem s nimi, aby sme vedeli, za aký veľký kameň sa máme na oltár modliť, a aby bolo viditeľné koľko modlitieb je na interiér potrebných, pripíš aj rozmery chrámu, aby sa dalo spočítať množstvo omietky aj farby aj iných nevyhnutností.

3. Ak ťa pri kázni paschálnej viedol Duch svätý, čo ani navzdory krkolomnej Albánčine nepochybujem, tak žatva na seba teda nenechala dlho čakať.
Bože, ty vieš, či vánok alebo hromy blesky na konkrétnych ľudí platia viac, aby sa prebudili ich srdcia, mysle, duše...

4. vďaka Tomáš, za poslušnosť vedeniu DS. Hlásaj vhod i nevhod!

5.Ako si písal raz dávno, to na tento interiér v Proseku treba ešte nejakých 5000 € a nejakých 2000 € ešte splatiť dlh za exteriér???
Отправлено в 12.04.12 6:44.
aj mne to napadlo, keď som písal koment emoticon ale skôr som sa odvolával na Turíce ako na Eliáša
Отправлено в 12.04.12 7:53 в ответ на Mária Melicherčíková.
1. ani nevrav... vo fare býva jedna rodina, kto ich odtiaľ dostane, keď sa tam nasťahovali vďaka ponuke môjho predchodcu... nevýhoda ale je, že Malaj je strašne odruky od celého zvyšku farnosti - však si vygoogli - Malaj mimo a potom celá farnosť od Proseku až po Luru na jednej ceste...

2. dokončím, zavesím emoticon oltár mám vymyslený 1m výška a 1,2x1,2 - lebo mám vyskúšané, že 1x1 je na korporál a misál nepohodlné. ambónu mám vyvyslenú ako "hromadu kníh" - ale 1 kameň, lebo Slovo je len jedno - Ježiš

5. čo sa robilo v exteriéri, je zaplatené, teraz sa ešte bude dávať kameň pred kostol, lebo to vyzerá strašne (2000), nové dvere (650) a plot, na ktorý ešte nemám rozpočet. vnútri obloženie kameňom do výšky okien (asi 1,2m) a dlažba z modrého kameňa - lebo ísť za Kristom je ako kráčať po vode emoticon to bude spolu cez 6000. tak rýchlo na kolená emoticon
Отправлено в 12.04.12 8:01 в ответ на Otília Ferenčíková.
ja som s modlitbou zasadla za šijací stroj dnes...
ora et labora
Отправлено в 13.04.12 19:46 в ответ на tomáš kuník.
múdro emoticon
ja pokračujem v snívaní...pomaličky sa dostávam k celkom konkrétnym ideám...
Отправлено в 13.04.12 20:23 в ответ на Otília Ferenčíková.