Дневники

« Назад

"MÔJ OTEC BY MA ZABIL" – TAJNÁ CTITEĽKA JEŽIŠA V MAROKU

"Obávam sa, že sa to moji rodičia dozvedia. Môj otec by ma zabil. " Toto sú slová Nadeen *, mladej tajne veriacej z Maroka. Keď hovorí, že ju otec zabije, ak sa dozvie o jej skrytej viere, nie je to len fráza. Je to smrteľne vážne.

Nadeen je 21-ročná študentka z moslimskej rodiny, ktorá prišla k viere po stretnutí s iným kresťanom. Keď sa prvýkrát rozhodla nasledovať Ježiša, povedala to priamo svojej rodine. "Moja rodina sa na mňa veľmi nahnevala a otec ma zbil, keď to počul," hovorí.

Takže teraz predstiera, že je stále moslimkou. Nosí hidžáb, podľa tradičnej interpretácie islamu svojich rodičov. V nedeľu nechodí do kostola. Ale naďalej nasleduje Ježiša v tajnosti - napriek rizikám.

"Vďaka Bohu, našla som spôsob, ako sa stretnúť s ďalšími kresťanmi v iný deň v týždni. Usporiadali sme to tak, aby moja rodina nemala podozrenie, "hovorí Nadeen.

Nadeenin príbeh je len jedným z mnohých. Colin *, pracovník Open Doors, ktorý koordinuje našu prácu v niektorých častiach severnej Afriky, vysvetľuje: "Marockí obyvatelia sú automaticky považovaní za moslimov. Konvertiti sú vnímaní ako "neveriaci", zradcovia náboženstva svojich rodičov.

"Samozrejme, niektoré rodiny akceptujú konverzie, ale vo všeobecnosti by rodina nehovorila s okolitým svetom o konverzii, pretože to považujú za hanbu.

"Iné rodiny však neakceptujú konverziu, taká je aj rodina Nadeen. Tieto rodiny ich ohrozujú, sú fyzicky násilné a robia všetko pre to, aby sa ich deti vrátili k islamu. "

Keď sa veriaci odmietajú vrátiť k islamu, sú niekedy vylúčení z ich rodiny a ich domova; môžu stratiť všetko. "Nadeen hovorí, že jej rodina ju dokonca môže zabiť, a myslí to vážne," hovorí Colin.

Ako tajne veriaca má  Nadeen ťažký život - žije v neustálom strachu, že môže byť objavená. Ale zatiaľ sa zdá, že to je jediný spôsob, ako môže nasledovať Ježiša. A nie je sama. Nadeen je prepojená s malou domácou cirkvou a vzdeláva ju vedúci pár.

Vaša podpora a modlitby umožňujú Open Doors pracovať s domovými cirkvami, podobnými ako je táto v severnej Afrike.  Ďakujeme vám veľmi za podporu veriacich ako Nadeen.

Modlite sa prosím za ochranu pre Nadeen. Modlite sa, aby sa srdcia jej členov rodiny zmäkčili, aby jedného dňa mohli Ježiša spoločne uctievať. A modlite sa za odvahu a silu pre iných marockých veriacich, aby ich viera mohla rásť aj napriek prenasledovaniu, ktorému čelia.

* Mená sa zmenili z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: Flickr

Комментарии