Дневники

« Назад

Ako pracovníci Open Doors podporujú severokórejských kresťanov?

Ako pracovníci Open Doors podporujú severokórejských kresťanov?

Od roku 2002 je Severná Kórea miestom, kde kresťania čelia najextrémnejšiemu prenasledovaniu. Vďaka vám tajní pracovníci Open Doors podporujú kresťanov, ktorým sa podarilo utiecť do Číny prostredníctvom podzemných sietí.

Najprv si predstavte, že sa s druhým nemôžete stretnúť osobne. 
Potom si uvedomte, že ani neviete, kto sú ďalší členovia vášho  cirkevného spoločenstva. A že by bolo nebezpečné, keby ste sa to dozvedeli. A ešte nebezpečnejšie by bolo, ak by niekto zistil, že ste kresťan.
Ako by to niekto zistil? Ľudia vo vašom okolí sú vyškolení, aby vás našli. Nehľadali by iba znaky o stretnutí s ostatnými veriacimi - boli by vyškolení, aby spozorovali aj keby ste pred jedlom krátko zavreli oči alebo neúmyselne bzučali kresťanskú pieseň. Aj vaše deti by im mohli napomáhať. Povedali im, aby informovali svojich učiteľov, ak vás uvidia čítať z čiernej knihy.
Severná Kórea: najnebezpečnejšie miesto nasledovania Ježiša od roku 2002
Toto je riziko, ktorému kresťania v Severnej Kórei čelia každý deň. Podľa rozsiahleho výskumu World Watch List je táto krajina od roku 2002 najnebezpečnejším miestom na svete ak nasledujete Ježiša. Určite to však nie je jediná krajina, v ktorej kresťania čelia extrémnemu prenasledovaniu. V mnohých krajinách - vrátane Eritrey, Iránu, Afganistanu a Somálska - tajní veriaci vedia, že môžu byť uväznení, mučení alebo dokonca zabití, ak sa prezradí ich viera.
 „Ak ste uväznení ako veriaci - vo väčšine prípadov váš život skončil,“ hovorí brat Simon, ktorý už mnoho rokov podporuje severokórejských kresťanov prostredníctvom čínskych sietí. Ako pre každého, kto sa zúčastňuje tejto práce, nebolo by bezpečné používať jeho skutočné meno. "Budete poslaní do väzby a niekoľko mesiacov vypočúvaní a mučení." Ak to väzenie prežijete a nebudete popravení, zvyčajne vás vezmú do pracovného tábora pre politických väzňov. Z týchto táborov nie je nikto prepustený. “
A potrestaný nie ste to len vy. Každý člen vašej rodiny bude uznaný vinným a bude čeliť rovnakému trestu.
Keď uvažujete o tom, že ste kresťanom z krajín ako Severná Kórea, Eritrea alebo Irán, žiť tam sa zdá takmer nemožné. A prenasledovanie sa zvyšuje. Ale zázračne aj cirkev narastá. A môžete byť súčasťou toho, čo Boh robí. Prináša nádej a život veriacim, ktorí nasledujú Ježiša bez ohľadu na to akú cenu za to zaplatia.

V Číne vedú terénni pracovníci Open Doors tajné bezpečné domy pre severokórejských kresťanov, ktorým sa podarilo uniknúť. Prostredníctvom tajných sietí v Číne sú tiež schopní poskytnúť životne dôležité jedlo a duchovnú podporu pre severokórejských veriacich, ktorých je viac ako 90 000. Je to vďaka vám a stále prichádzajúcim darom a modlitbám priaznivcov Open Doors. Bez vašej pomoci by zomrelo oveľa viac veriacich.

Peter a Matthew - opäť nie sú to ich skutočné mená - patria medzi mimoriadne odvážnych pracovníkov Open Doors, ktorí pracujú pre severokórejských veriacich. Ich úlohy sú veľmi nebezpečné, ale vedomie, že majú vašu podporu, im dáva povzbudenie a silu.

"Bez vašich modlitieb nemôžem vykonať túto misiu."

„Mojou prácou je stretnúť sa so Severokórejčanmi, ktorí už o Ježišovi počuli,“ hovorí Peter. " Poskytujem im duchovnú a fyzickú pomoc, aby dokázali prežiť v severokórejskom systéme, keď sa vrátia späť. To pomáha ich podzemnej cirkvi uchovať si vieru zvnútra.“

Matthew si je veľmi dobre vedomý, že spolu s Petrom veľmi ohrozujú svoj život. Vypočul si veľa príbehov o zabitých kresťanských pracovníkoch - dokonca aj mimo Severnej Kórey. V Číne severokórejskí tajní agenti často vypátrajú a vraždia kresťanských misionárov. Dokážete si predstaviť ten pocit - nebyť nikdy celkom v bezpečí?

"V správach sú hlásené iba niektoré z týchto prípadov," hovorí Matthew.  "Keď počúvam tieto veci, som vydesený." Som si istý, že zabití misionári si mysleli: „Ja to zvládnem.“ Ale boli zlikvidovaní. Aj mne sa to môže stať. Tieto obavy ma prepadnú z času na čas. Bez vašich modlitieb nemôžem vykonávať túto misiu. Boh prostredníctvom týchto modlitieb vylieva svoju milosť. “

Odvaha pracovníkov Open Doors

Ako hovorí Matthew, vaše modlitby majú obrovskú hodnotu. Matúš a Peter skutočne žijú výrok z Jána 15:13: „Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí život za svojich priateľov.“ A nejde len o strach z toho, že vás niekto chytí. Podmienky, v ktorých pracujú pracovníci spoločnosti Open Doors, bývajú mimoriadne tvrdé.

„V zime je to niekedy pod -30 ° C“ hovorí Peter. "A zima trvá šesť mesiacov." Pamätám si jednu noc. Bola jedna hodina ráno a teplota bola pod -28 ℃. Mal som sa stretnúť s miestnym kontaktom. Ale neodpovedal na moje volania a nebol tam, kde sme sa dohodli, že sa stretneme.  Skúšal som spojiť sa s ním tri hodiny. Asi o štvrtej mi zazvonil telefón. Bolo to jeho číslo. Keď som odpovedal, počul som niekoho, kto sa pýtal: „Kto si?“ “

To je presne ten typ volania, ktorého sa terénni pracovníci ako Peter obávajú. "Bol som taký šokovaný, že som mal pocit, akoby som dostal ranu do hlavy." Okamžite som hodil telefón na zem a rozbil ho kameňom. Potom som ho hodil do odtokového otvoru. Ale v tomto zvláštnom meste som nemal kam ísť. V mrazivom chlade som stál až do nasledujúceho rána. Len čo som mohol, nasadol som do autobusu a odišiel z mesta. “ Neskôr sa Peter dopočul, že jeho kontaktnú osobu vyšetrujú agenti zo Severnej Kórey.

Boží plán pre Severnú Kóreu

„Aj keď severokórejskí kresťania prechádzajú trápením a bolesťou, stále hľadajú Boha a modlia sa k Nemu,“ hovorí Peter. "Musíme myslieť na našich bratov a sestry. V tejto práci musíme pokračovať, kým nebude obnovená Severná Kórea a nebude uctievať a chváliť Pána! “

Títo odvážni muži veria, že v  budúcnosti severokórejská cirkev môže byť majákom pre Kristovu lásku vo svete. „Verím, Boh v určitom čase použije severokórejských veriacich ako veľkých misionárov pre ďalšie prenasledované oblasti,“ hovorí Matthew.

Môžete byť súčasťou Božích plánov aj pre Severnú Kóreu a pre ďalšie krajiny, kde kresťania ešte nemôžu volať zo striech o láske k Bohu.  Môžete využiť svoju slobodu hovoriť, modliť sa a dávať pomoc svojej cirkevnej rodine čeliacej extrémnemu prenasledovaniu. Ukážte im, prosím, že nie sú sami a nie sú zabudnutí - nikdy.

Brat Simon podporuje severokórejských veriacich mnoho rokov. Tu si môžete prečítať, aký je život kresťanov v najnebezpečnejšej krajine na svete.

Ako prežívajú severokórejskí kresťania počas pandémie Covidu?

Väčšina severokórejských kresťanov je veľmi chudobná. Často zažívajú nedostatok potravín a počas pandémie sa ceny potravín zvýšili štvornásobne. Kilogram ryže stojí niekoľkomesačný plat. Severokórejčania nazývajú Covid-19 „chorobou duchov“. Spravidla sú už podvyživení a mnohí zomrú rýchlo. Niektorí len tak zrazu padnú mŕtvi na zem.

Okrem toho musia kresťania skrývať svoju vieru. Poznáme dokonca príbehy párov, ktoré boli obaja tajnými kresťanmi, ale dozvedeli sa to až po dlhých rokoch ich manželstva.

Je ľahké ujsť do Číny?

V dnešnej dobe je to oveľa nebezpečnejšie ako v 90-tich rokoch. Ľudia zvykli plávať cez rieku oddeľujúcu Severnú Kóreu od Číny, alebo v zime ju aj prechádzali. Teraz je hranica na oboch stranách oveľa prísnejšie strážená. Za úplatky musíte minúť tisíce dolárov a ani potom nemáte záruku. Vojaci majú často kvótu: musia zatknúť určitý počet osôb, ktoré prekračujú hranice.

Keď už ste v Číne, ste tam nelegálne a môžete byť uväznený. Mnoho žien je predaných do manželstiev s čínskymi mužmi. To je hrozný osud, ale stále je to lepšie ako zostať v Severnej Kórei, tvrdia mnohí. Kresťania prichádzajú do Číny, aby mohli spoznať biblickú náuku a spoločenstvo, ako aj dostať jedlo. Mnoho veriacich sa prekvapivo rozhodlo vrátiť domov do Severnej Kórey.

Aká je vaša vízia pre severokórejskú cirkev?

Štyri slová: prežiť, posilniť, vybaviť, ísť.

Ak ste zúfalo hladní, nemôžete robiť službu. Prvou starosťou prenasledovanej cirkvi je prežitie. Tým to však nekončí. Aj keď sú ich podmienky ťažké, chcú byť Božími svedkami a dostať sa k svojim vlastným ľuďom s Evanjeliom. 

Boh zázračne otvoril dvere, aby sa kresťania dostali k nám do Číny. Skrz vašu podporu dostávajú jedlo, lieky a ďalšie nevyhnutné doplnky. Posilňujeme ich a vyškoľujeme v našich bezpečných domoch a vysielame rozhlasové programy. Dúfame, že sa náš dosah v nasledujúcich rokoch zdvojnásobí.

Podporovateľom Open Doors hovorím - veľmi pekne ďakujem za vašu obetavosť. Videl som, ako sa cirkev zmenila kvôli vašej podpore. Jeden severokórejský veriaci mi povedal o zahraničných bratoch a sestrách: „Nikdy ste nevideli naše tváre a nepoznáte naše mená, ale máte nás skutočne radi.“

Prosím, modlite sa

Pripojte sa k tejto modlitbe, ktorú napísala tajná veriaca. Na prekvapenie sa jej ju podarilo prepašovať zo Severnej Kórey. 

Pane! Ďakujeme Ti, že sme sa stali semenom evanjelia. Vďaka Tebe sme nádejou na vyprahnutej zemi, ktorou je Severná Kórea. Ďakujeme Ti, že môžeme zasievať semená so slzami v očiach a zároveň snívať o zelených pastvinách, ku ktorým nás bude viesť Kristus. 

Či už žijeme alebo zomierame, robíme to so svojimi vernými spolupracovníkmi, ktorí kráčajú verne po rovnakej ceste ako my. Ďakujem za týchto spolupracovníkov, ktorí majú tak silnú vieru. Vieru, ktorá sa neustále zušľachťuje ohňom. 

Prosím, použi nás. Sme Kristova armáda a chceme priniesť Evanjelium až na koniec sveta. Chceme byť Tvojimi svedkami a rozdávať Tvoje požehnanie. Dovoľ mi, aby som sa stala pracovníčkou pre Tvoju slávu! Drž ma za ruky, kým ťa nestretnem! Uč ma byť poslušnou, kamkoľvek ma vedieš! Nech som Tvojou radosťou a dobrou kresťankou.

Pane! Ty vieš o nás všetko. Či nevidíš, čo je v nás?  Milujem ťa, Pane! Ďakujem! Budem ťa nasledovať, až kým nezomriem! Amen.

Skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: Michal Bašo

Комментарии