Дневники

« Назад

Aplikácia Biblia bola odstránená z čínskeho obchodu Apple Store v rámci ďalšieho zásahu proti kresťanom

Aplikácia Biblia bola odstránená z čínskeho obchodu Apple Store v rámci ďalšieho zásahu proti kresťanom

Aplikácia Olive Tree Bible bola odstránená z čínskeho Apple Store po tom, ako jej tvorcovia nemohli zabezpečiť povolenie na distribúciu aplikácie v Číne počas kontroly. Je to žiaľ súčasť pokračujúceho trendu, ktorý ukazuje, že čínska vláda presadzuje svoju kontrolu nad náboženskými skupinami v krajine. Prichádza to ako súčasť širšieho zásahu čínskych úradov proti kresťanským zdrojom online

V Číne bol predaj online Biblií zakázaný v roku 2018 – preto sa mnohí čínski kresťania spoliehajú na biblické aplikácie vo svojich telefónoch, aby získali prístup k sv. Písmu. 

 

 „Toto predstavuje nebezpečný precedens pre náboženskú slobodu,“ hovorí Dr. David Landrum, riaditeľ Advokacie pre Open Doors UK & Ireland. „Historicky, viac ako ktorýkoľvek iný vplyv, je to práve prístup k Biblii, ktorý umožnil náboženskú slobodu, ktorá je zasa základom mnohých iných ľudských práv. To je presne dôvod, prečo Čínska komunistická strana (ČKS) je tak neúprosne proti tomu, aby k nej mali Číňania prístup. 

"Aj keď sa veľa technológií Apple vyrába v Číne, dúfam, že spoločnosť vystúpi proti tejto očividnej náboženskej diskriminácii."  

Čínsky prezident kontroluje a mení náboženstvá 

Apple tiež na žiadosť vlády stiahol zo svojho čínskeho obchodu aplikáciu Koránu, Quran Majeed. Odstránenie oboch aplikácií bolo zdôraznené na Apple cenzúra– webovej stránke, ktorá funguje ako kontrolor obchodu Apple App Store. 

Hovorca aplikácie Olive Tree Bible pre BBC povedal: „Keďže sme nezískali povolenie a potrebovali sme schváliť aktualizáciu našej aplikácie a poskytnúť ju zákazníkom, odstránili sme našu aplikáciu Biblia z čínskeho App Store.“ 

Miestny partner Open Doors varuje, že pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga ČKS sprísnila kontrolu nad krajinou vrátane jej kostolov a mešít. Partner – ktorého z bezpečnostných dôvodov nemožno menovať – hovorí: „Náboženstvo je tu vnímané ako potenciálny destabilizátor a rozhodne nie je v súlade s čínskou socialistickou ideológiou. Občania musia byť „usmerňovaní“, a nemôže im byť umožnená sloboda prejavu alebo presvedčenia. Vyzerá to, že [prezident] Si Ťin-pching verí, že nastal čas ovládnuť a zosúladiť náboženstvá, najmä islam a kresťanstvo. 

Za posledné dva roky Čína stúpla o 26 miest v rebríčku World Watch List Open Doors. Za posledný rok čínski kresťania uvideli, že ich verejné účty WeChat (populárna aplikácia na odosielanie správ) boli odstránené alebo zablokované úradmi, pretože kontrola nad kyberpriestorom sa ďalej sprísňuje. Dňa 4. októbra bola kresťanka Shenzhen, pani Han Li odsúdená na jeden rok a tri mesiace za predaj prenosných digitálnych prehrávačov Biblie. 

skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: you tube

Комментарии