Дневники

« Назад

Egypt: bývalý únosca priznáva, že mali zaplatené za každé prinesené koptské kresťanské dievča

Egypt: bývalý únosca priznáva, že mali zaplatené za každé prinesené koptské kresťanské dievča

"Spomínam si na koptské dievča z bohatej známej rodiny v Minya. Bola unesená piatimi moslimskými mužmi. Držali ju v dome, vyzliekli ju a nahrali na video nahú. Vo videu sa jeden z nich tiež vyzliekol. Hrozili, že video zverejnia, ak si ho dievča nebude chcieť vziať."

G. z Egypta priznáva, že bol celé roky v sieti aktívne zameranej na koptské dievčatá predtým, než opustil islam. Hovorí, že únos týchto dievčat je teraz na vysokej úrovni. "Salafistické siete začali pracovať v sedemdesiatych rokoch a dosiahli najvyššiu úroveň v čase prezidenta Sisiho ... Skupina únoscov sa stretáva v mešitách a diskutuje o potenciálnych obetiach. Zameriavajú sa na domy kresťanov a monitorujú všetko, čo sa tam deje. Na základe toho viažu „pavučinu“ okolo dievčat, "hovorí.

Stratégie môžu byť rafinované. "Moslimský chlapec hovorí kresťanskej dievčine, že ju miluje a chce konvertovať na kresťanstvo," vysvetľuje G. "Začnú romantický vzťah, kým sa jedného dňa nerozhodnú utiecť spolu. Čo dievčatá nevedia, že sú v skutočnosti unesené. Nebudú sa môcť vydať za únoscu, budú musieť ísť s niekým iným. "

Únos maloletých

Toto leto v priebehu dvoch dní došlo k dvom prípadom"únosu".

Šestnásťročná Marilyn bola unesená touto "láskavou" taktikou, ako vysvetľuje ich rodinný kňaz, otec Boutros Khalaf. Pri stretnutí s nami v dedine Balansora v provincii Minya jej nešťastní rodičia plačú. "V stredu večer [28. júna 2017] o 17:00 hod Marilyn zmizla. Jej matka ju hľadala všade, ale nemohla ju nájsť. Niektorí ľudia nám povedali, že bola unesená mladým mužom menom Taha. Vzal ju na farmu, kde pracuje, "hovorí don Khalaf.

Egyptský odborník, ktorý chce ostať anonymný, potvrdil pre World Watch Monitor po telefóne: "Marilyn bola zvedená organizáciou Salafi. Zaľúbila sa, chlapec ju presvedčil, aby utiekla s ním. Marilyn ešte nemala 18 rokov. Takže aj keby bola súhlasila s Tahom, v našom zákone je to hodnotené jednoznačne ako prípad únosu maloletého. "

Deň predtým 15-ročná Neveen Adly Beshai Sawirisová bola vtlačená do auta dvoma mužmi, keď kráčala po ulici v Káhire. Jej 38-ročný únosca neskôr priznal, že zhotovil doklady, aby dokázal, že ona má viac ako 18 rokov a mohol si ju zobrať.

Bol obvinený z únosu maloletej, falšovania a podnecovania sektárskeho konfliktu.

Tlak na konverziu

G., ktorý pozná skupiny zvnútra, hovorí: "Únoscovia dostávajú veľké sumy peňazí. Polícia im môže pomôcť rôznymi spôsobmi, a ak tak bezpečnostné zložky urobia, môžu dostať aj časť finančnej odmeny, ktorú únoscovia dostávajú od islamizačných organizácií. V niektorých prípadoch polícia poskytuje únoscom drogy, ktoré omámia obeť. Drogy sú potom dané dievčatám, aby oslabili ich odpor. Dokonca som vedel o prípadoch, v ktorých polícia ponúkla, že zmláti dievčatá, aby recitovali islamské vyznanie. A hodnota odmeny sa zvyšuje vždy, keď má dievča nejaké postavenie. Keď je napríklad dcéra kňaza alebo pochádza zo známej rodiny. "

Mnoho dievčat je odovzdaných extrémistom, vysvetľuje G. "Salafistická skupina prenajala nájomné byty v rôznych častiach Egypta, aby skryla unesené koptské dievčatá," hovorí. "Tam boli pod tlakom a vyhrážkami, aby sa obrátili na islam. A akonáhle dosiahnu zákonný vek, príde špeciálny islamský predstaviteľ, ktorý potvrdí úradne ich konverziu, vydá osvedčenie a podľa toho zmení ich občiansky preukaz. "

Marilyn otec, Medhat Saad Edward, dopĺňa: "Podal som správu na dvoch policajných staniciach a uviedol mená únoscov a miesto, kde schovali moju dcéru. Polícia ich však neuväznila. Ani nekontaktovali Tahového brata, ktorý žije v dedine a je v kontakte s Tahom. "

Zatiaľ čo moslimskú dievčinu unesenú pre výkupné v Balansore v rovnakom čase sledovala polícia a prepustila do 24 hodín...

"Únoscov kresťanských dievčat zriedka zatknú alebo ich dostanú k prokurátorovi," hovorí G. "Napríklad polícia to nehlási ani ako únos, ale prehlási, že dievča "zmizlo ". Týmto spôsobom zakrývajú zločiny tých, ktorých považujú za svojich "moslimských bratov". "

V problematike únosu koptských dievčat a žien v novembri 2014 World Watch Monitor citoval egyptského aktivistu pre ľudské práva Ebrama Louisa, ktorý hovorí, že postavenie egyptskej polície je zaujaté voči kresťanom, ktorých dcéry boli unesené moslimami. Polícia je známa tým, že nekonala, aj keď dievča bolo 24 hodín nezvestné a rodine bolo ponúknuté výkupné, "pretože sa obávajú militantných skupín."

"Dokonca ani nesledovali telefonické hovory, neidentifikovali volajúceho alebo nezastavili páchateľov. Polícia vôbec nepomohla rodinám unesených dievčat. Niektorí policajti navyše povedali rodine, aby nehľadali svoje unesené dcéry, pretože prešli na správne náboženstvo, "dodal Louis.

Využívané sexuálne

"Ak ide všetko podľa plánu, dievčatá sú ďalej nútené k manželstvu s prísnym moslimom," hovorí G. "Ich manžel ich nemiluje, len sa oženil s ňou, aby ju urobil moslimkou. Bude bitá a ponižovaná. A ak sa pokúsi utiecť alebo sa obrátiť späť k pôvodnému náboženstvu, zabije ju.

"Najviac šokujúcou vecou je, že niektoré dievčatá zistia, že sú druhou manželkou a sú považované ako za zvieratá. Niektoré sú poslané do Saudskej Arábie a do Perzského zálivu, aby mohli pracovať ako slúžky, ktoré  iní sexuálne a fyzicky zneužívajú. "

Anonymný odborník potvrdzuje: "Tieto únosy sú niečo, čo sa v Egypte deje takmer denne. Ale u 80% prípadov rodiny radšej nebudú o tom verejne hovoriť, aby sa vyhli hanbe, ktorá by spôsobila, že by ich ostatné dcéry ťažko našli dobrého manželského partnera. "

Videá Marilyn, v ktorých hovorí, že konvertovala na islam, sa nedávno objavili on-line. V jednej drží Korán; v druhej, zahalená, zdá sa, opakuje to, čo je diktované cez sluchátko.

Jej matka Hanaa Azizová Shukralla Faragová tvrdí, že vidí, že je prinútená. "Držala Korán akoby držala medailu. Vidím, že je pod tlakom. Moja dcéra je maloletá a ničomu nerozumie; prečo bezpečnostné orgány nerobia niečo, aby jej pomohli? "pýta sa.

Rodinný kňaz dodáva: "14. augusta uzavreli Marilyn prípad. Urobili sme všetko, čo sme mohli, aby naše dievča mohlo prísť späť. Dokonca sme zaslali sťažnosť prezidentovi Sisi, ministrovi vnútra a mnohým ďalším dôležitým ľuďom. Jej rodina žije v horkosti a bolesti. Nevieme, čo máme robiť. Medzi kresťanmi v našej obci panuje panika a strach. Obávajú sa o svoje deti. Žiadny otec nedovolí, aby jeho dcéra už chodila na ulicu sama. On ide s ňou alebo posiela matku alebo brata, aby ju sprevádzali. "

Najzraniteľnejšie

Ďalší koptský kňaz (tentoraz z oblasti Minya v Hornom Egypte), otec S, pracuje na tom, aby sa obete únosu vrátili späť k svojim rodinám. Jeho dcéra, v tom čase 14-ročná, bola takmer unesená v roku 2011 počas prvej revolúcie, keď mu ľudia vnikli do jeho domu. "Pretože som už skôr obhajoval tieto dievčatá, dostával som hrozby: Ak nezastavím, zoberú aj moju dcéru. Ale nemám strach z nikoho, len z Boha. Ich hrozby ma nezastavili, "hovorí.

Vtedy však rýchlo konal, chytil svoju zbraň a strieľal dvakrát do vzduchu. "Únoscovia sa zľakli a utiekli," hovorí.

Hovorí, že vo svojom okolí Minya každý rok sa stratí asi 15 dievčat.

Za desať rokov, v ktorých obhajoval tieto dievčatá, sa im podarilo získať len osem. "Každé dievča, ktoré sa nevráti, vnímam ako dcéru, ktorú strácam," hovorí.

Otec S. vidí, že únoscovia sa zameriavajú na najzraniteľnejších. "Vyberajú si tie, ktorí už majú problémy vo svojich rodinách. Napríklad tie, ktorí majú neprítomného otca, "hovorí. "Sú ľahkým cieľom. Dievčatá by mali nájsť lásku doma a vo svojej cirkvi. Tým sa stávajú menej zraniteľnými. "

Ďalšia  kresťanská pracovníčka agentúry World Watch Monitor varuje dievčatá pred rizikami. "Hovoríme o únosoch otvorene," povedala. "Musíme. Sociálne povedomie o tejto problematike je veľmi dôležité. Učím dievčatá o hraniciach vo vzťahoch, najmä s mužmi. A učím ich o ich hodnote v Kristovi. Ak majú lepšie sebavedomie, budú menej zraniteľné. "

Peniaze

Otec S. dodáva: "Sme jedno telo. Ak niekto trpí, všetci trpíme ... Ale verím, že môj Boh je bohom zázrakov. Modlíme sa za tieto unesené dievčatá v kostole a naše slzy pritom tečú. Modlím sa aj za únoscov, aby sa Boh dotkol ich srdca. "

Kňaz v Minya je v kontakte s ľuďmi blízko skupín únoscov. Hovoria mu, že pre únoscov je to často ako práca. Za dievča sa vypláca približne 2 500 EUR (3 000 amerických dolárov), ak sa doručí extrémistickej organizácii.

A on opakuje to, čo G. hovorí o polícii: "Ak ideme za nimi s našimi prípadmi, väčšinu času nerobia nič ... Snažím sa dostať dievčatá späť pred ich 18- timi narodeninami. Vo veku 18 rokov môžu legálne zmeniť svoje náboženstvo bez súhlasu rodičov. Únoscovia skryjú dievča až do tej doby. Takže idem na políciu znova a znova, aby som podal správu, a niekedy prídem aj do rodiny únoscov, aby sme vyjednávali o prepustení dievčaťa. Týmto spôsobom sa mi podarilo odviesť osem dievčat, niekedy s pomocou polície, inokedy vyplácaním výkupného. "

Zatiaľ čo mnohí únoscovia vidia v tom peniaze, podľa G. je cieľom siete posilniť islam a oslabiť kresťanstvo. "Siete majú desiatky tisícov členov a sú financovaní bohatými moslimami, väčšinou zo Saudskej Arábie. Niekedy tiež kradnú u kresťanských spoločností, aby tak financovali svoje plány, "hovorí.

Комментарии