Дневники

« Назад

MIMORIADNY PRÍBEH ÚTEKU JEDNEJ ŽENY ZO SEVERNEJ KÓREY

MIMORIADNY PRÍBEH ÚTEKU JEDNEJ ŽENY ZO SEVERNEJ KÓREY

Koľko hrozných vecí sa môže stať jednému človeku? A koľko zázrakov? Príbehu Eun Hye* je závratný - pretože v prvej polovici príbehu rozmýšľate, ako človek dokáže zniesť toľko strašných vecí a stále pokračovať a v druhej polovici žasnete nad Božími zásahmi a Jeho plánom pre Eun Hye.

Babička Eun Hye jej niečo povedala o „Hananim“, Bohu - neviditeľnom Otcovi, ktorý ju bude chrániť. Nepoznala celú pravdu evanjelia, ale vedela dosť, aby zašepkala modlitbu, keď bola sama v tábore Kotjebi . Stalo sa to iba v špinavom záchode.

Kotjebi tábor je pre severokórejské deti ulice - Eun Hye tam skončila, keď jej rodičia išli do Číny, aby  našli staršie sestry, ktoré zmizli a jej strýko nebol schopný ju nakŕmiť a zabezpečiť. Úrady nevedeli nič o jej tajnej viere; strašné podmienky, v ktorých žila ako 16-ročná, boli jednoducho osudom mnohých detí, ktoré nemali vlastné zdroje, ani ľudí, ktorí by ich podporili.

V preplnenom tábore bolo viac ako 2 000 detí bez miesta na sedenie. Eun Hye musela stáť celý deň a noc, až jej nohy opuchli. Jedlo bolo tak biedne, že sa rýchlo naučila chytať a jesť potkanov. Potkanov nebol nedostatok.

PRVÝ ÚNIK

Dva mesiace po príchode do tábora prvýkrát Eun Hye vnímala vnuknutie od Boha, aby niečo urobila. Strážcovia požiadali dobrovoľníkov, aby zbierali gaštany na stromoch v horách. To znamenalo dlhú, ťažkú ​​cestu. Eun Hye bola taká slabá, že nevedela, či to prežije. Vnímala však hlas, ktorý nepoznala.

"Choď. Dobrovoľne. "

Tak urobila. Boli rozdelení do skupín a poslaní do hôr sprevádzaní strážcami. Keď Eun a staršie dievča zostali na spodu stromu, aby dali dohromady gaštany, ktoré im boli zhodené, Eun Hye zariskovala.

„Chceš utiecť?“ Povedala dievčaťu. "Áno," odpovedalo

Tak utiekli z kopca dole. Objavili dom starej ženy a s pár peniazmi, ktoré mali, si od nej kúpili lano. Keď prišli k vodnej nádrži, dievčatá si priviazali lano okolo pásov. Dievča sa pokúsilo udržať na vode. Eun Hye využila všetku svoju silu a plávala na druhú stranu, pričom ťahala priateľku cez vodu.

Bezpečne sa dostali na breh a prišli ku veľkému mestu. Báli sa , aby ich znova nechytili a rozhodli sa bez lístka nastúpiť na vlak. Pretože nemali lístky na vlak ani cestovné povolenie, holými rukami - ktoré boli špinavé a krvavé - vyhrabali otvor pod stenou na železnicu a tak sa dostali na železničnú trať. Potom sa rozišli

STRETLa SA SO SVOJOU RODINOU

Po dlhom putovaní sa Eun Hye dostala do svojho rodného mesta. Tri mesiace prežívala len vďaka láskavosti starých známych a cudzích ľudí. Neustále sa modlila k Bohu, ktorý k nej prehovoril - za to aby prežila a aby našla znovu svoju rodinu. Boh jej to doprial. Blízka rodina, ktorá vedela o mieste pobytu Eun Hye, sa s ňou spojila: „Tvoj otec je s nami - a tiež tvoj brat.“ Okamžite šla za otcom. Vrátil sa do Severnej Kórey, aby so sebou vzal Eun Hye a jej brata do Číny, kde sa našli aj jej staršie sestry, ktoré boli vydaté a spokojne žili.

Jej otec nebol ešte dlho veriaci, ale dokázal jej vysvetliť, kto je „Hananim“ - ako Boh odpovedal na jej modlitby a  mohol ich zachrániť. Hovoril jej o Ježišovi. „Jediný spôsob, ako žiť odteraz, je modliť sa k Bohu,“ povedal. "Pros Ho, aby nám pomohol bezpečne sa vrátiť do Číny."

Boh vypočul túto modlitbu. Eun Hye, jej otec a jej brat, preplávali cez rieku oddeľujúcu Severnú Kóreu od Číny. Životná úroveň tu bola oveľa vyššia. Každý mal jedlo a ulice neboli plné zúfalých hladných detí. Začala chodiť do kostola so svojou rodinou a tak lepšie spoznávala Ježiša a ako jeho smrť a zmŕtvychvstanie umožnili jej spasenie.

ZRADENí A ZATKNUTí

Všetkým severokórejským utečencom hrozí, že ich chytia a vezmú späť do Severnej Kórey. A presne to sa stalo Eun Hye a jej rodine. Niekto ich nahlásil orgánom a ona, jej rodičia a brat boli zatknutí, spútaní a „repatriovaní“.

V Severnej Kórei boli prevezení do záchytného strediska v blízkosti jej rodného mesta. Teplota bola -30 stupňov Celzia a Eun Hye dostala omrzliny. To však nebolo také zlé ako výsluchy - každý člen rodiny bol vypočúvaný osobitne, strážcovia požadovali informáciu, kde sú sestry Eun Hye.

Jej rodičia nezradili jej sestry - ale jej otec sa priznal, že je kresťanom. V očiach severokórejských orgánov to z vás robí nepriateľa štátu. Veriť vo vyššiu moc ako je rodina Kimovcov /vodca krajiny – pozn. prekladateľa/ vás dostane do strašného politického pracovného tábora.

Mučenia, ktorými rodičia prešli, sú príliš príšerné na to, aby sa dali opísať. Eun Hye bolo vyhrážané tým istým. Ale oni sa stále modlili. A Boh ich neopustil.

Stal sa zázrak. Boli prepustení. Nikto nevedel, ako alebo prečo, nebolo dané žiadne vysvetlenie. Musel to byť Boží zásah.

DRUHÝ ÚTEK

Eun Hye a jej brat priviedli ťažko zranených rodičov do domu svojho strýka. Po niekoľkých mesiacoch sa jej matka trochu zotavila a Eun Hye sa uzdravila z omrzlín. Jej otec povedal Eun Hye, aby vzala svoju matku do Číny: „Strýko sa nemôže starať o toľko ľudí. Jeme tu iba trávu. Musíš ísť najskôr so svojou matkou. Hneď ako budem schopný, pôjdem s tvojím bratom. “

Znova sa pokúsili plávať do bezpečia. Na polceste cez rieku si ich strážcovia všimli a začali strieľať guľky do rieky - ale zázračne prežili. Znovu sa dostali do Číny.

Uplynuly roky. Žiaľ, otec Eun Hye zomrel kvôli zraneniam, ktoré utrpel vo väzení. Jej brat je stále v Severnej Kórei. Ona je momentálne v bezpečí a vydala sa za Číňana. Po ďalších zázrakoch sa jej podarilo vyhnúť návratu do Severnej Kórey - kamión určený na repatriáciu utečencov zo Severnej Korey sa pokazil. Bola prepustená, keď povedala, že je tehotná.

Boh neustále chráni Eun Hye. Chránil ju a jej manžela, keď znova utiekli, tentoraz do Južnej Kórey. Žijú teraz tam a Eun Hye sa modlí za bezpečnosť jej brata v Severnej Kórei - a aby viac ľudí spoznalo Ježiša v tejto krajine.

„Je veľmi potrebné informovať Severokórejčanov o viere v Boha a aký vplyv môže mať viera na ich životy. Tiež potrebujú materiálne a duchovné zdroje. Dúfam, že stále viac Severokórejčanov bude vedieť prijať Bibliu a inú kresťanskú literatúru a prostredníctvom nich nájsť spasenie. “

Je hlboko povzbudená modlitbami Open Doors a ďalších kresťanov na celom svete: „Netušila som, že sa za nás modlí toľko ľudí. Tieto modlitby sú skutočne dôležité. Vedú viac ľudí v Severnej Kórei k Ježišovi Kristovi. “

Eun Hye zažila viac, ako si väčšina z nás dokáže predstaviť. Videla to najhoršie z ľudí - a veľký zázrak Božej milosti.

Vaše modlitby a dary môžu pomôcť iným severokórejským veriacim, ako je Eun Hye. S vašou podporou môžu Open Doors naďalej podporovať na severe Kórey viac ako 60 000 kresťanov jedlom, oblečením a liekmi. Partneri Open Doors prevádzkujú v Číne bezpečné domy pre veriacich, ktorí utiekli. Boh stále odpovedá na zúfalé modlitby svojich detí. A na to vás môže použiť.

PROSÍM, MODLITE SA

  • Za bezpečnosť a ochranu brata Eun Hye a všetkých bezbranných Severokórejčanov
  • Aby sa cez tajné siete Open Doors naďalej mohli dostať k veriacim, ktorí zúfalo potrebujú pomoc
  • Aby sa  Boh dotkol srdca Kim Jong-Una a ukázal mu, že potrebuje Ježiša.

 

Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Skrátené. Preklad z Open Doors

Foto: Michal Bašo

 

Nakoniec Vám ešte ponúkam silné video z reálneho života Severokorejčanov:

 

 

Комментарии