Дневники

« Назад

Nigérijské 17- ročné dievča uniklo z uzamknutej miestnosti viac ako mesiac po únose a násilnej konverzii na islam

Nigérijské 17- ročné dievča uniklo z uzamknutej miestnosti viac ako mesiac po únose a násilnej konverzii na islam

17- ročná Sadiya Amos zo severu Kaduny v severnej Nigérii zmizla v noci 5. januára. 7. januára nútili niektorí muži jej otca Amosa Chinda, aby sa zúčastnil na súde v Šárii v Anchau (v Kubau) bez toho, aby mu povedali, aký trestný čin spáchal a dokonca mu ani neumožnili povedať svojej rodine, kam odchádza.

Samostatne ustanovený právnik spolu so sudcom šaríje sa vyhrážali, že Chindo bráni svojej dcére Sadiy v konverzii na islam. Uvedený „právnik“ spolu so sudcom sfalšovali rodný list, aby zvýšili vek Sadiy zo 17 na 19 rokov na podporu ich tvrdenia. „Advokát“ - ktorý tvrdil, že hovorí za Sadiyu - odmietol otcovi prístup k nej, hoci poznal, kde sa nachádza. Súd potom prerušil konanie 14. januára 2020.

 Anglikánsky biskup Ikarskej eparchie, Yusuf Janfalan, ktorý vedie cirkev, ktorú navštevuje rodina Chindo, poslal toho dňa kňazov, aby súdu oznámili, že - keďže Sadiya aj jej rodičia sú kresťania - súd šarije nemá oficiálnu jurisdikciu nad rodinou.

Sudca nedal kňazom ani možnosť hovoriť, ani Sadiynim rodičom. Namiesto toho sudca šarie prečítal svoj vopred určený rozsudok a prípad uzavrel - bez toho, aby bola Sadiya na súde prítomná.

Sadiya hovorí, že bola unesená. Bola v uzamknutej miestnosti viac ako mesiac a nútená konvertovať k islamu. Niektorí muži strážili jej izbu, aby nemohla utiecť. Jedného dňa však všetci zaspali a nechali otvorené dvere; rýchlo vybehla a vrátila sa k rodičom.

Ako uvádza World Watch Monitor/WWM/, kresťanská organizácia Hausa zachránila niekoľko dievčat za podobných okolností v priebehu posledných troch rokov z celej severnej Nigérie. Ich vedúci Joshua Danlami avizoval WWM:

„V okamihu, keď sú tieto dievčatá unesené, sú vystavené všetkým druhom zla, aby stratili kontrolu nad svojou mysľou. Po ovplyvnení ich uvažovania  urobia tieto dievčatá všetko, čo sa od nich požaduje. Kým rodičia bojujú za oslobodenie svojich dcér, únoscovia naďalej sexuálne zneužívajú dievčatá,  kontrolujú to, čo nosia a kde spia, a neustále vyvolávajú zlých duchov, takže tieto dievčatá úplne strácajú úsudok a nie sú v stave myslieť na návrat do svojich domovov. Keď je kresťanské dievča unesené, únoscovia ju zvyčajne ubezpečujú, že si ju vezmú za ženu za jeden alebo dva týždne. Ešte pred manželstvom je sexuálne zneužívaná, aby tak prinútila svojich rodičov, aby sa jej vzdali, keď otehotnie.

„Únosom kresťanských dievčat a ich násilnou konverziou na islam sú dané dva hlavné ciele: jeden - spôsobiť dievčaťu, jej rodičom a kresťanskej komunite bolesť; a druhý, aby otehotnelo dievča a aby sa jej dieťa narodilo v islamskom prostredí, čo prispieva k tvrdeniu, že je to najrýchlejšie rastúce náboženstvo na svete.

„Únoscovia vedia, že šanca na úspešné stíhanie políciou je veľmi nízka. Uchyľujú sa  k útoku na mladé ženy, ktoré často nie sú vzdelané, aby s nimi mali potomstvo. Vyzývame kresťanské spoločenstvá, aby zostali ostražité. Tento boj je intenzívny a škody sú ohromné. “

Zatiaľ čo po celom svete boli avizované strašné zážitky dospievajúcich dievčat z Chiboku, menej extrémne prípady, ale rovnako zničujúce, sú  prípady dievčat unesených známymi mužmi v ich vlastných obciach.Medzi páchateľov patria dokonca vysokoškolskí lektori či náboženskí vodcovia inej viery. V jednom prípade bola teenagerka unesená, nakoniec sa po dlhom boji vrátila do svojej rodiny, ale krátko potom bola unesená jej mladšia sestra! Po druhýkrát sa rodičia ocitli v boji, aby dostali svoju dcéru späť z blízkeho miesta.

Najmä tam, kde rozšírené rodiny tvoria generácie kresťanov, ktorí v minulosti konvertovali z islamu, sa môže páchateľ verejne pochváliť tým, že urobil niečo chvályhodné podľa islamu, pretože mladá kresťanka je "neveriaca" alebo "odpadlík".

Tieto stratégie sú často uvádzané v nedávno uverejnenej správe o prenasledovaní podľa pohlavia od Open Doors. To poukazuje, že najčastejšie používanou stratégiou prenasledovania, ktorá sa využíva proti kresťanským ženám je sexuálne násilie. Druhou najčastejšie uvádzanou stratégiou je vynútené manželstvo. Obe uviedlo 84% respondentov.

Tieto metódy sú obzvlášť deštruktívne, pretože sú často skryté a obete sú od druhých izolované. Obete sú fyzicky nažive, tak ako bola aj Sadiya v zamknutej miestnosti násilne oddelená od svojej rodiny, svojej viery a všetkého, čo kedy poznala, bez možnosti návratu, ak by sa jej nepodarilo utiecť.

Okrem toho sú manželky popredných kresťanských vodcov v severnej Nigérii naďalej terčom ozbrojencov, zvyčajne sa vyžaduje za nich výkupné.

Manželku biskupa bariskej diecézy Bari v štáte Kano spolu s diecéznou sekretárkou menom Debora uniesli 10. marca ozbrojenci. Tí údajne obliehali mesto Gidan Mato v Bari, kde sa nachádza anglikánska katedrála a biskupský súd, a vyplienili mesto a majetky. Biskup Idris Ado Zubairu bol v tom čase v Plato.

Vojaci potom kontaktovali príbuzných, aby požiadali o výkupné za obe ženy. Oznámenie o preustení oboch žien prišlo počas vysviacky piatich nových anglikánskych biskupov a inštalácie dvoch arcibiskupov. Nigérijský prímas, Nicholas Okoh, informoval o tom, ale viac podrobnosti o nigérijskej cirkvi ani od polície neboli k dispozícii.

Zatiaľ napriek mnohonásobnému  ubezpečovaniu od prezidenta Buhariho, že nájde a zachráni všetky ženy a dievčatá unesené bojovníkmi Boko Haram dievčatá z Chiboku stále chýbajú. Nie sú ďalšie správy o nich.

Vo  videu, ktoré sa objavilo  krátko po masovom únose, muž, ktorý bol identifikovaný ako vodca Boko Haramu, Abubakar Shekau tvrdil, že hľadané školáčky konvertovali k islamu a boli donútené vziať si moslimských mužov. "Ja som ten, kto chytil tie dievčatá a predám ich všetky," uviedol muž vo videu. "Mám trh, kde predávam ľudí, pretože Alah mi hovorí, že by som mal predávať ľudské bytosti." Áno, predám ženy. “

V roku 2014 bola Nigéria na 14. mieste zozname Open Doors, ktorý sleduje krajiny, v ktorých sa žije kresťanom najťažšie. V zozname pre rok 2020 postúpila na 13. miesto .

Po príchode k moci v roku 2105 sa Muhammadu Buhari vo svojom príhovore zaviazal ukončiť povstanie Boko Haramu, ale za obdobie takmer päť rokov sa zdá, že neistota na severe krajiny  stále vládne napriek neustálemu ubezpečovaniu nigérijskej armády o ochrane krajiny. 

Skupina naďalej drží šestnásťročnú Leah Sharibu, jedinú zo 110 dievčat unesených vo februári 2018, ktorá zostala v zajatí. Ako jediná odmietla ponuku slobody - ak by sa obrátila na islam, odmietla vzdať sa svojej kresťanskej viery. Jej matka nedávno navštívila Spojené kráľovstvo, aby prosila o medzinárodný tlak na nigérijskú vládu, aby splnila svoj sľub a našla i oslobodila jej dcéru.

Krátené. Preklad z WWM

Foto: World Watch Monitor

Комментарии