Дневники

« Назад

Otvorený list katolíkov z Datongu: Nemôžeme mlčať keď potlačujú našu vieru

Otvorený list katolíkov z Datongu: Nemôžeme mlčať keď potlačujú našu vieru

List je adresovaný vládnym orgánom, ktorým žiadajú o náboženskú slobodu, ale aj veriacim sveta (a možno i Vatikánu). Tu sa pýtajú, ako sa správať tvárou v tvár prenasledovaniu. Ich spoločenstvá prežili zničenie krížov, kostolov, zákazy zhromaždení. Od roku 2005 diecéza nemá biskupa.

Rím (AsiaNews) - Skupina veriacich z diecézy Datong (Shanxi) vydala otvorený a podpísaný list, ktorým odsúdili rastúci útlak vlády voči kresťanskej komunite po zavedení nových nariadení o náboženských aktivitách: zničené kríže i kostol, stretnutia obmedzené na minimum, nemožnosť získať náboženské knihy ... Tiež žiadajú o pomoc (pravdepodobne od vatikánskych orgánov), aby vyriešili "bolestivé dilemy", v ktorých sa nachádzajú. Patrí k nim otázka, či Vatikán, ktorý si želá diplomatické vzťahy s Čínou, neopustil prenasledovaných kresťanov a nepoužil ich ako "obetných baránkov".

Od roku 2005 je diecéza Datong bez biskupa. Msgr Thaddeus Guo Yingong, ktorý v roku 1990 začal svoju pastoračnú službu, bol posledným biskupom a v roku 2005 zomrel. Msgr Guo strávil 10 rokov na nútených prácach počas Kultúrnej revolúcie. V súčasnosti podľa "Sprievodcu katolíckej cirkvi v Číne" je aktívnych 14 kňazov v službe spoločenstva veriacich.

 Otvorený list - spoločné vyhlásenie

Myslíme si, že už všetci vnímajú udalosti, ktoré sa v súčasnosti dejú okolo nás. Tieto skutočnosti sa veľmi dotýkajú nášho spoločenstva veriacich. Z tohto dôvodu nemôžeme bez záujmu zostať ticho a ani zostať stáť so založenými rukami. Máme obavu o slobodu náboženskej viery, pretože ide o základné ľudské právo, ktoré nemožno porušovať, zakazovať ani odobrať. Samozrejme, nemusíme nevyhnutne súhlasiť a prijať množstvo vyhlásení a návrhov vlády. Voči niektorým z nich dokonca sme úplne proti. Ale nie je možné odobrať našu slobodu a právo, pretože máme inú vieru. Naša komunita veriacich sa stále viac obáva o slobodu prejavu, pretože ju nemožno oddeliť od náboženskej slobody: bez nej nemôže existovať druhá!

Štát nás ovládol. Kríž nášho kostola a dokonca celý kostol bol zničený. Je nám odopretá sloboda zúčastňovať sa na kresťanských stretnutiach. Cirkev je nútená akceptovať zástupcu čínskej vlády. Všetky tieto veci nás znepokojujú a sme nespokojní. Ako veriaci vieme, že o budúcnosti sa rozhoduje v súčasnosti. Týmto spoločným vyhlásením dúfame, že bude rešpektované právo Cirkvi, rešpektovať každého človeka: toto je hranica, ktorú nemožno obísť.

Shanxi, Datongská diecéza (Nasleduje osem podpisov)

 Tvárou v tvár bolestivej situácii

1. Od nadobudnutia účinnosti nových nariadení o náboženských záležitostiach vláda  prijala reštriktívne opatrenie - zákaz nákupu Biblie na internete. Pýtame sa, kde môžeme kúpiť náboženské knihy, ktoré potrebujeme, prostredníctvom ktorého kanála ich možno nakúpiť ?

2. Vláda už posilnila svoju kontrolu nad našou diecézou tým, že prísne zakázala veľké stretnutia a eucharistické slávenia v pevne stanovených časoch. Takéto zákazy nás veľmi zarmucujú, čo by sme mali robiť?

3. Čínska vláda teraz posilňuje svoje vzťahy s Vatikánom. Urobí Vatikán kompromisy a my sa staneme obetným baránkom, aby sa nadviazali diplomatické vzťahy?

4. Pred ďalším krokom útlaku zo strany vlády by sme mali byť tichou ovcou, alebo by sme sa mali postaviť na odpor?

5. Teraz sme bez kríža, bez Eucharistie na pevnom mieste. Preto mnoho veriacich stráca dôveru a už mnohí odišli. V budúcnosti bude ťažké pre cirkev dosiahnuť akýkoľvek pokrok.

Zdroj: Asianews

Foto: Asianews

Комментарии
sign-in-to-add-comment
[...] Peking 11. apríla 2019 (HSP/Mojakomunita.sk/Foto:TASR/AP-Greg Baker) [...] Čítať viac
Отправлено в 11.04.19 8:47.