Дневники

« Назад

Sarah zo severnej Afriky bola dvakrát vyhodená z domu pre svoju vieru

Sarah zo severnej Afriky bola dvakrát vyhodená z domu pre svoju vieru

Sarah* zo severnej Afriky bola vyhodená z domu kvôli svojej viere. Neskôr ju manžel vyhodil z iného domu. Ako žena je obzvlášť zraniteľná – vyhodenie z domova ju citeľne zranilo. Na celom svete čelia milióny žien z náboženských menšín prenasledovaniu pre svoju vieru a pohlavie. Tu je jej príbeh.

"Zaslúžiš si byť mŕtva."To sú slová, ktoré počula od svojho otca. Práve objavil jej tajne schovanú Bibliu. V ich prísne moslimskej domácnosti v severnej Afrike sa vlastnenie Biblie považuje za dosť hanebné – no Sarah mu povedala niečo ešte šokujúcejšie. "Opustila som islam a stala som sa kresťankou." Otec ju zbil a potom vyhodil z domu.

Keby bola mužom, nútený odchod z domu by bol zničujúci – ale muž by si mohol nájsť prácu, domov a bezpečie. V krajine Sarah, rovnako ako v mnohých krajinách, je žena bez ochrany svojej rodiny neuveriteľne zraniteľná. Ženy opúšťajú rodinný dom až keď sa vydajú. Tým, že ju otec vyhodil, ohrozil jej život.

Vychovaná v strachu, nie v láske

Ako väčšina Severoafričanov, aj Sarah bola vychovaná ako moslimka. Jej rodina je mimoriadne zbožná, pretože jej otec bol imám – kazateľ v miestnej mešite. Verila v Boha, ale naučila sa ho poslúchať len zo strachu.

„Keď som bola dieťa, moji rodičia mi hovorili, že Boh ma bude mučiť a trestať v pekle, pretože som bola tvrdohlavá,“ spomína Sarah. "Mala som viac strachu z Boha."

A nebol to len moslimský Boh, ktorého sa Sarah bála. Bála sa aj svojej násilníckej rodiny.

„Moja rodina ma bila, aby som dôsledne praktizovala rituály islamu,“ hovorí. "Podľa nich žena, ktorá vyjde do ulíc bez zahalených vlasov, prináša hanbu a je považovaná za hanebnú ženu."

Sarah sa stretla s Ježišom a našla veriacich na webe

Sarah naďalej poslúchala svojich rodičov, ale prestala veriť v učenie islamu. Nemala v pláne nahradiť ho iným náboženstvom. Ale keď mala 16 rokov, vošla do kostola.

Sarah očakávala, že v kostole nájde len cudzincov – bola vychovaná v presvedčení, že Severoafričania nemôžu byť kresťanmi. Ale boli tam aj iní ludia z jej krajiny, ktorí uctievali Ježiša. Sarah zostala na bohoslužbe a potom dostala Bibliu, ktorú si vzala domov. Počas nasledujúcich mesiacov sa na Facebooku rozprávala aj s kresťanmi, ktorí jej vysvetľovali vieru. Toto duchovné vzdelávanie na sociálnych sieťach bolo kľúčové.

Nakoniec Sarah urobila veľké rozhodnutie: stala sa kresťankou.

Prenasledovaná doma

V momente, keď sa Sarah rozhodla,  jej život sa zmenil. Bola naplnená radosťou – no zároveň sa stala ešte zraniteľnejšou. Sarah bola už diskriminovaná za to, že je žena, a teraz čelila aj prenasledovaniu za svoju vieru.

Ešte ťažšie na tom bolo, že Sarah, podobne ako mnoho kresťanských žien a dievčat na celom svete, mala toto trápenie vo svojom vlastnom dome. To je jeden z dôvodov, prečo je prenasledovanie kresťanských žien často tak dobre skryté pred vonkajším svetom.

Sarah schovala Bibliu pod posteľ, ale jej otec ju našiel. To bol deň, keď priznala, že sa stala kresťankou – a tak zažila bitku a vyhodenie z domu.

Pomoc od partnerov Open Doors

Po tom, čo Sarah vyhodili z domu, dokázala nájsť pomoc prostredníctvom svojho miestneho spoločenstva a partnerov Open Doors, ktorí jej vďaka vašim modlitbám a podpore poskytli základné veci a možnosť ubytovania. Dúfala, že jej pobyt mimo domova bude znamenať pre jej rodinu zmenu ich srdca – no stal sa opak. Otec Sarah o nej začal šíriť lži a tvrdil, že utiekla s mužom.

"Ako môže takto zničiť moju povesť?" povedala. "Je mimoriadne bolestné počuť takéto veci od vlastného otca."

Eva*, partnerka Open Doors, ktorá dohliada na prácu so ženami na Blízkom východe a v severnej Afrike, hovorí, že je to bežné. „V regióne, kde pracujem, sú dievčatá vychovávané tak, aby boli želanými nevestami a manželkami,“ hovorí. "Takže, keď dievčatá a ženy čelia rodovo špecifickému náboženskému prenasledovaniu, môže to znamenať vylúčenie z rodín, ohováranie, aby prišli o príležitosti na sobáš, nútené sobáše alebo sexuálne násilie." Pre Sarah ako ženu to znamenalo hanbu.

Ale je to zložité. Hoci sa jej rodina správala k nej hrozne, ona ich stále milovala. Stále ich chcela navštevovať. A boli ochotní ju prijať – ale pod podmienkou, že sa vydá. To ju očistí od všetkých hriechov.

Sarah vedela, že už stretla muža, ktorý ju očistil od hriechov: Ježiša. Keď sa však prostredníctvom spoločných priateľov zoznámila s jedným mužom, rozhodla sa, že sa zaňho vydá. Zdal sa byť veľmi tolerantný k jej viere, chcel vedieť viac. Sarah verila, že sa sám stane kresťanom, keď sa o viere dozvie viac. Ale to sa vôbec nestalo.

Vyhodená z ďalšieho domu

Po našom sobáši sa zrazu obrátil proti mne,“ hovorí Sarah. "Zmenil sa na niekoho iného. Zažila som fyzické týranie, neúctu, nedôveru. Nedovolil mi mať telefón. Nemohla som ísť sama nakupovať. Urobila som vážnu chybu." Jedného dňa jej manžel prikázal, aby odišla z domu. "Už si mi nie je na nič užitočná," povedal.

Sarah si myslela, že manželstvo bude formou záchrany pred prenasledovaním, ktorému bola vystavená – no opak bol pravdou. Kresťanská žena alebo dievča je často prenasledovaná tými, ktorí ju majú najviac milovať: jej otec, jej manžel, jej rodina.

V krajine kde žije Sarah nie sú ľudia prekvapení týmto správaním voči manželke. Žiaľ, aj ženy si často myslia, že takéto násilie zo strany manžela je prijateľné. Sarah dúfala, že ju rodičia opäť prijmú domov, ale povedali jej, aby sa vrátila k mužovi.

Open Doors pomáha Sarah prebudovať jej život

Miestni partneri Open Doors boli opäť pri Sarah keď ju rodina odmietla a stále jej pomáhajú prebudovať jej život – vrátane poskytovania duchovného vzdelávania a práce, aby sa mohla stať finančne nezávislou. Sarah začína vidieť zmenu vo svojom živote a vie, že Boh je ten, ktorému treba poďakovať.

„Hlboko vo vnútri som vedela, že On nájde cestu von ,“ hovorí Sarah. „Cítim, že cez modlitby ľudí Boh pôsobí v mojom živote a každým dňom ma viac mení.

„Bola som taká šťastná, keď mi volali veriaci, ktorí sa za mňa modlili,“ dodáva. „Vedela som, že mnohí iní, ktorých som osobne nepoznala, sa za mňa modlili. Prinieslo mi to radosť a pocit, že Boh je so mnou.

"Mohli by ste sa modliť, aby každá kresťanka v severnej Afrike bola povzbudená a posilnená Bohom?" Sarah dodáva: "Aby poznala svoju identitu ako dcéra Kráľa Ježiša Krista a zostala v bezpečí pred akýmkoľvek nebezpečenstvom. Modlite sa prosím za ochranu a osvietenie v Kristovi."

Príbeh Sarah nie je ani zďaleka ojedinelým prípadom – a tieto modlitby nepotrebujú len severoafrické ženy. Na celom svete čelia milióny kresťanských žien prenasledovaniu pre svoju vieru a pohlavie, pričom toto prenasledovanie je často skryté.

Vízia obnovy pre prenasledované kresťanské ženy

„Vyvinuli sme rámec na posilnenie životaschopnosti miestneho spoločenstva v tejto oblasti,“ hovorí Eva, partnerka Open Doors, ktorá toto školenie koordinuje. "Keď otvoríme Bibliu a začneme čítať Genezis 1 a 2, zisťujeme, ako Boh vidí našu identitu, je zjavný ostrý kontrast medzi vzorom pre svet a Božím pohľadom na nás."

Toto školenie nepomáha len tým, ktorí trpia prenasledovaním – pomáha ich kresťanským spoločenstvám získať vedomosti  ako najlepšie stáť po ich boku a zabezpečiť, aby obete prenasledovania netrpeli hanbou. „Účastníci spoznajú ako vyzerá pevné Kristovo spoločenstvo uprostred prenasledovania,“ hovorí Eva.

„Mnohí boli uzdravení z horkosti, neodpustenia a nenávisti,“ hovorí jedna zúčastnená žena. "Keď sme vyliečené, môžeme pomôcť uzdraviť sa iným sestrám."

Môžete pomôcť dosiahnuť zmenu

Vaše dary a modlitby môžu pomôcť mnohým ženám a dievčatám na celom svete, ako je Sarah, uzdraviť sa, rásť a prebudovať svoje životy s novým pochopením toho, ako ich Boh vidí. Stále nie je všeobecne známe, že kresťanské ženy ako Sarah sú zraniteľné pre svoju vieru a pohlavie.

Musíme pokračovať a zmeniť postup – pretože dlhodobý problém potrebuje dlhodobé riešenie. Odvážne ženy ako Sarah zažijú zmenu len s vytrvalou podporou priaznivcov Open Doors, ako ste vy. Ďakujem. Pokračujme ďalej. 

Skrátené

Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: pixabay

Комментарии