Дневники

« Назад

Tri príbehy odvážnej viery v Bangladéši – a vaša úloha v nich

Tri príbehy odvážnej viery v Bangladéši – a vaša úloha v nich

Ako menšina v Bangladéši sú kresťania ľahko zraniteľní voči prenasledovateľom. Tieto tri príbehy poukazujú na to, aké ťažké je byť kresťanom v Bangladéši – ktorý je na 31. mieste vo World Watch List – a ako s vašou pomocou a modlitbami prichádzajú k nim miestni partneri Open Doors, aby poskytli podporu – aj keď len myšlienkou, že nie sú sami.

Najprv bola viera pastora Nurula a jeho rodiny tolerovaná. Bývajú spolu s jeho rodičmi a rodinami jeho šiestich bratov a jednej sestry. Medzi nimi je len jeden brat kresťanom. Ale keď sa pastor Nurul utvrdil vo viere a viac ľudí dalo Ježišovi svoj život vďaka jeho práci, tolerancia sa zmenila na nenávisť, ktorá vyvrcholila hrozným  podvodom a zradou.  

Prenasledovanie narastá, keď stále viac ľudí spoznáva Ježiša

Pastor Nurul každý týždeň viedol duchovné spoločenstvo vo svojom dome, ako aj kurzy gramotnosti, ktoré mu umožnili zdieľať Evanjelium so svojimi susedmi. Z tejto skupiny bolo pokrstených šesť ľudí – a záujem o vieru pokračoval. „Vidím záujem ľudí vedieť o Ježišovi, ale boja sa prísť ku mne a nasledovať Ježiša Krista,“ hovorí pastor. „Hovoria so mnou tajne. Chcú prísť do skupiny gramotnosti, ale neodvážia sa prísť zo strachu z prenasledovania.“ 

Čím bola služba pastora Nurula úspešnejšia, rástlo aj nepriateľstvo. Začalo to slovným napádaním. Pastor to prijal s mlčaním, ale to jeho rodinu len vyprovokovalo a ho zbili. Pastor Nurul stále mlčal – a napriek tomu pokračoval vo svojej službe. 

Prenasledovanie rástlo a viedlo k tomu, že jeho širšia rodina sfalšovala dokument, v ktorom sa uvádzalo, že pôdu a majetok dal pastorovi jeho otec. Teraz už mali byť prevedené na jeho súrodencov a ich rodiny. Pastor Nurul a jeho rodina boli vyhodení. Miestni moslimskí vodcovia boli zvolaní, aby podporili toto rozhodnutie, a pastorova rodina dostala dátum odchodu z dediny, inak budú násilne vyvlečení a ich majetok verejne zničený. 

Opustený rodinou, ale vami objatý

Pastor Nurul a jeho rodina si teraz prenajímajú domov inde. Miestni partneri Open Doors prišli k nim, aby ich povzbudili a poskytli im modlitbu a jedlo. Pastor je dlhoročným priateľom našich partnerov; viedli niekoľko školení, ktorých sa zúčastnil, a zabezpečili mu studňu pre veriacich, ktorých vedie. 

Je pochopiteľné, že pastor Nurul je hlboko rozrušený a duševne vyčerpaný, no vo viere zostáva pevný. „Môžu mi vziať dom a moje práva, ale nemôžu mi vziať môjho Pána Ježiša Krista. Môj Pán je so mnou. Stará sa o mňa,“ hovorí. „To, čo urobili, bolo neodpustiteľné. Ale odpustil som im, pretože som nasledovníkom Ježiša Krista. Modlím sa k Pánovi, aby otvoril ich srdcia,  našli spásu a prišli ku Kristovi.“

„Budem pokračovať vo svojom diele kázania a zdieľania Evanjelia uprostred prenasledovania,“ dodáva. "A rád by som pokračoval v kurze gramotnosti aj v budúcnosti, aby som mohol pomôcť novým veriacim a záujemcom dozvedieť sa o Ježišovi." 

Obľúbené tričko podnecuje nepriateľstvo

Predstavte si, že by nosenie jedného z vašich obľúbených tričiek viedlo k tomu, že prídete o prácu. Presne to sa nedávno stalo 24-ročnému Jobayerovi, ďalšiemu veriacemu z Bangladéša, ktorého podporujú miestni partneri Open Doors. 

Jobayer – distribútor a predajca elektromateriálu a súčiastok na mobilné telefóny – spoznal Ježiša prostredníctvom svojich rodičov, ktorí sú evanjelizátormi. Počas mládežníckej akcie organizovanej miestnymi partnermi Open Doors dostal Jobayer tričko s nápisom „Preto choď...“. Nosil ho rád a urobil odvážne rozhodnutie obliecť si ho do práce. 

Jeho kolega Ramzan si všimol tričko a spýtal sa ho, čo tie slová znamenajú. „Nám, ako nasledovníkom Ježiša Krista, je prikázané, aby sme išli do celého sveta a oznamovali radostné posolstvo Evanjelia a krstili druhých v mene Otca, Syna a Ducha Svätého,“ odpovedal Jobayer. „Ako kresťania sme zodpovední za zdieľanie Evanjelia druhým.

To šokovalo Ramzana, ktorý nevedel o kresťanskej viere svojho kolegu. Správal sa normálne a venoval sa svojej práci, až kým jedného večera Jobayera nezahnal do kúta a povedal mu, aby sa vzdal viery a vrátil sa k islamu. Jobayer statočne odmietol. Ramzan potom siahol po noži. „Ak sa nevrátiš k islamu, zabijem ťa,“ vyhrážal sa. 

„Neuvedomil som si, že by mi Ramzan niečo také mohol urobiť,“ hovorí Jobayer. „Celý deň sa ku mne správal milo. V ten večer som spoznal jeho hnev voči mne a kresťanom. Modlil som sa k Ježišovi, aby ma pred ním zachránil. Vtedy ma tam (Ramzan) nechal.“

Prenasledovaný kolegami

Nasledujúci deň sa Jobayer veľmi bál vrátiť sa do práce. Okolo poludnia mu zavolali z jeho kancelárie, aby prišiel. Prišiel a zistil, že na neho čakajú všetci zamestnanci. Vypočúvali ho a pýtali sa, prečo konvertoval a koľko peňazí za to dostal. Jobayer toto obvinenie poprel a s pozoruhodnou odvahou verejne deklaroval svoju vieru v Ježiša. 

To ešte viac rozhnevalo jeho šéfa a kolegov, ktorí sa mu posmievali, fackovali ho a bili, a predtým ako ho vyhnali z budovy mu povedali, že už tam nie je vítaný. Jobayer bol zdrvený, pretože nemal z čoho uživiť rodinu. Bojí sa, že za ním opäť prídu jeho bývalí kolegovia, alebo že sa zamerajú na jeho rodinu.

Miestni partneri Open Doors sa modlia s Jobayerom a hľadajú spôsoby, ako podporiť jeho a jeho rodinu v tomto ťažkom období. 

„Vo väzení som mal pekný čas pri čítaní Biblie a pri modlitbách“

Ďalším veriacim z moslimského prostredia, ktorému miestni partneri Open Doors pomáhajú, je Sams Uddin. 

60-ročný veterinár navštevoval veterinárne školenie, keď ho spolu so 17 ďalšími veterinármi a školiteľmi (všetci nekresťania) zatkli za údajnú účasť v islamistickej politickej strane Jamaat-e Islam.  Našťastie bol Sams Uddin prepustený na kauciu – a uvádza, že jeho pobyt vo väzení bol nečakane plodný. 

„Vo väzení som prežil pekné chvíle pri čítaní Biblie a pri modlitbách,“ hovorí. „Bol som presvedčený, že čoskoro vyjdem z väzenia, pretože som neurobil nič zlé. Mal som dôveru v môjho Pána. Bol som jediným kresťanom medzi väzňami, a hoci to väzni vedeli, preukazovali mi dostatočnú úctu.“

Sams Uddin bol v slzách, keď hovoril s miestnymi partnermi Open Doors, ktorí hľadajú spôsoby, ako mu ďalej pomôcť. Povedal: „Som vďačný všetkým priateľom, ktorí sa za mňa modlili, navštívili ma vo väzení a pomohli mojej manželke urobiť potrebné kroky na moju kauciu. Povzbudilo ma to a posilnilo, aby som bol vo väzení pokojný a pevný vo viere.“

Skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: pixnio

Комментарии