Дневники

« Назад

Život v exile v Severnej Kórei: Ukážeš Bae, že nie je sama?

Život v exile v Severnej Kórei: Ukážeš Bae, že nie je sama?

Bae* bola odsúdená na doživotnú prácu a hladovanie - len za to, že vlastnila Bibliu. Tu je jej príbeh - až sa jej raz podarilo utiecť...

Ak by ste Bae videli cez deň, predpokladali by ste, že jej prácou bolo zbieranie plodín.

Každé ráno v dedine, v ktorej je nútená žiť, trávi Bae deň prácou na poli. Musí splniť svoju pracovnú kvótu na plodiny. Ak má krátku prestávku, zamieri do lesa. Huby a rastliny, ktoré vyhľadáva, pomáhajú zastaviť zúrivý hlad v jej bruchu – inak dostane len skromné potravinové ​​​​dávky. Ako všetci ostatní v jej dedine, aj Bae sa môže ľahko stať, že bude hladovať. Úrady im dávajú len toľko, aby zostali nažive. Je to čiastočne trest a čiastočne odraz hrozného nedostatku potravín v Severnej Kórei.

Keby ste toto všetko videli, boli by ste zhrození. Ale ani by ste netušili, že toto nie je Baeina skutočná práca.

Začína to v noci. Keď ona a jej spolubývajúci prikryjú okná dekami, zapália malú sviečku a sadnú si do tesného kruhu. Bae vytiahne knihu.„Človek žije nielen z chleba, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst,“ číta. Toto je Baeino skutočné dielo. Toto je severokórejská podzemná cirkev.

Vyhostení kvôli vlastníctvu Biblie

Bae nežila stále v tejto dedine. Spolu s manželom tam boli poslaní, keď úrady zistili, že vlastnia Bibliu. Jednoducho za to boli odsúdení na doživotné útrapy a drinu v tejto odľahlej dedine, vždy na pokraji vyhladovania.

Je to takmer nepredstaviteľné, ale verte alebo nie, Bae je jednou z tých „šťastných“ – pretože nebola zabitá. To sa stane väčšine severokórejských veriacich, ak sa odhalí ich kresťanská viera. Open Doors odhaduje, že v Severnej Kórei je okolo 400 000 kresťanov, no všetci musia svoju vieru úplne skrývať.

Pre žiadnu vieru tu neexistuje absolútne žiadna sloboda náboženského vyznania. O všetkom v životoch Severokórejčanov rozhodujú úrady. Kde žijú, čo robia, dokonca aj čo si myslia.

Najextrémnejšie prenasledovanie

Severná Kórea určite nie je jedinou krajinou, kde nasledovanie Ježiša vystavuje kresťanov hroznému odporu a násiliu. Napríklad má veľa spoločného s Afganistanom – tam kresťania tiež čelia jednému z najextrémnejších prenasledovaní na svete, a o ktorom sa v posledných šiestich mesiacoch toľko hovorilo. Despotické vedenie. Porušovanie ľudských práv. Prenasledovanie menšín. Humanitárna kríza. Od Iránu po Nigériu, od Somálska po Saudskú Arábiu- mnohí kresťania na celom svete vedia, že ak sa odhalí ich viera, môžu byť uväznení, mučení alebo dokonca zabití.

V porovnaní s tým by sa mohlo zdať, že Bae dostala ľahký trest. Je vďačná, že žije, no jej trest je oveľa tvrdší, ako sa zdá. Oblasť, do ktorej ju poslali, pripomína skôr väzenie ako farmu. Cesty von sú prísne monitorované a strážené.

Je neuveriteľné, že Bae stadiaľ dokázala utiecť.

Prístrešie v bezpečnom dome

Keď Severokórejčania utekajú z krajiny, často idú cez rieku Yalu do Číny. Toto ani zďaleka nie je jednoduchá cesta a počas pandémie sa to stalo oveľa ťažším – kontrola sa na hraniciach krajiny ešte viac zintenzívnila. Keď sa Severokórejčania dostanú do Číny, riskujú, že ich nájdu bezpečnostné sily a pošlú späť do Severnej Kórey, kde budú vystavení výsluchu a väzeniu. Je to však riziko, ktoré podstupuje mnoho Severokórejčanov – vrátane kresťanov. Keď sa Bae dostala do Číny, dokázala nájsť úkryt v bezpečnom dome. Prevádzkujú ho tajní terénni pracovníci Open Doors vďaka vašim darom a modlitbám.

Brat John* je terénny pracovník Open Doors, ktorého služba v bezpečnom dome zahŕňa podporu Severokórejčanov ako Bae jedlom, liekmi a spoločenstvom. Potravinová pomoc je mimoriadne dôležitá, pretože dokonca aj Severokórejčania, ktorí nie sú v exile ako Bae, čelia extrémnemu nedostatku – a Severná Kórea je na pokraji ďalšieho hladomoru, akým bol ten, ktorý zachvátil krajinu v 90. rokoch.

„Boli sme ohromení, keď sme dostali toto jedlo,“ hovorí jedna správa od severokórejských veriacich. „Bez ohľadu na to, v akých okolnostiach žijeme, všetky ťažkosti prekonáme so zjednotenými srdciami, vašou milou podporou a modlitbami. Je to Božia milosť a požehnanie.“

Neuveriteľné zaopatrenie

Ako vysvetľuje brat John, mnohí cestovali do Číny, aby dostali jedlo od príbuzných – no nevedia si pomôcť. „Keď im niečo dáme, začnú sa uzdravovať,“ hovorí. "Plačú a snažia sa poďakovať, ale vieme, že niektoré veci sa nedajú povedať slovami, a vidíme to na ich tvárach."

Často pozýva do bezpečného domu ľudí, ktorí ešte nie sú veriaci, ktorí by sa ich mohli báť: Severokórejčania sú odmalička učení, že kresťania sú zlí ľudia. Iní, ako Bae, sú už kresťanmi. Tešia sa zo stretnutia s inými veriacimi – a niektorí tajní kresťania cestujú do týchto bezpečných domov, aby absolvovali biblické školenie.

„Najdôležitejšie pre nich je, aby mali príležitosť dozvedieť sa o Biblii čo najviac,“ hovorí brat John. „Ak si nemôžu vziať Bibliu späť domov, dôrazne im odporúčam, aby zarecitovali môj obľúbený verš, Rimanom 5:8: ‚Ale Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli ešte hriešnici. '“

Nepochopiteľné spoločenstvo

Viete si predstaviť, aký radostný zážitok to bol pre Bae, keď našla spoločenstvo v bezpečnom dome?

Bae bola zvyknutá viesť svoje tajné spoločenstvo šeptom, uvedomujúc si, že ak bude pritom prichytená, môže to znamenať smrť. V bezpečnom dome sa to všetko zmenilo. Spievala bohoslužobné piesne a nahlas sa modlila. Otvorene čítala Bibliu so spoluveriacimi a prežívala spoločenstvo spôsobom, ktorý je v Severnej Kórei nemožný. Stále existuje veľa rizík, ale nedajú sa porovnávať s tými, ktorým čelí Bae doma.

Neobviňovali by ste Bae, keby chválila Boha za jej šťastný útek a nikdy sa už neobzrela späť. Ale na prekvapenie, keď jej ponúkli možnosť zostať v bezpečnom dome, odmietla.

Namiesto toho sa Bae vrátila domov s jedlom a liekmi, ktoré dostala, aj so vzácnou Bibliou. Toto všetko zdieľala so svojou tajnou skupinou veriacich. Tieto dary udržia vieru týchto severokórejských kresťanov roky.

A keď veriaci ako Bae vedia, že sa za nich modlíte, je to obrovský rozdiel. Severokórejským veriacim to dáva odvahu pokračovať.

Živá vízia

Víziou cirkvi v Severnej Kórei nie je len prežiť – je to prežiť, posilniť sa, vybaviť sa a ísť. Open Doors stojí po boku našich odvážnych bratov a sestier – prostredníctvom bezpečných domovov v Číne a prostredníctvom modlitby. Vaše modlitby a dary podporujú úžasných 60 000 severokórejských veriacich. Je to pomoc s  jedlom a urgentnou lekárskou pomocou prostredníctvom tajných sietí Open Doors v Číne. Bez vašej pomoci by zomrelo mnoho tisíc kresťanov.

 „Naše distribučné projekty poskytujúce jedlo a lieky pre severokórejských kresťanov boli veľmi významné počas tejto zúfalej situácie v Severnej Kórei, zvýšili sme množstvo, ktoré poskytujeme,“ hovorí brat Simon, ďalší terénny pracovník Open Doors. "Aj v takých ťažkých časoch nám Boh neprestáva preukazovať svoju vernosť."

„Ak by ste nás nepodporovali, nemohli by sme slúžiť. Ďakujeme,“ hovorí brat John. „Tvoríte s nami tím, keď Jeho počúvate.  Ďakujeme všetkým podporovateľom, ktorí sa modlia a podporujú nás z celého sveta.“

Odvážni kresťania ako Bae skutočne vedia, čo to znamená nasledovať Ježiša bez ohľadu na to, čo to stojí – a tá cena bola pre ňu obrovská, aj keď prekvapivo považuje svoje utrpenie za „požehnanie“ (pozri list dole.) Ale vaše dary a modlitby sú životne dôležité, aby sme veriacim ako Bae ukázali, že nie sú zabudnutí – a zabezpečili prežitie a rozkvet prenasledovanej cirkvi. Dnes môžete Bae ukázať, že nie je sama.

List od Bae

Bae sa podarilo odoslať list partnerovi Open Doors, v ktorom ďakuje Open Doors a podporovateľom ako ste vy za modlitby a dary. Nemôžeme vám povedať, ako sa k nám dostal – Bae by sa tým dostala do neuveriteľného nebezpečenstva. Prosím, modlite sa za Bae pri čítaní jej mimoriadneho posolstva. 

 Drahí priatelia,

Máme sa dobre a žijeme v pokoji s Otcovou milosťou a vašou staroslivosťou.

Vzdávame vďaky Otcovi, ktorý koná všemohúce veci. Som tak ohromená, že vám môžem napísať tento list; dostali sme najväčšiu lásku a starostlivosť, ktoré nedokážeme oplatiť. Žijeme pevne, hoci v utrpení, ako vždy.

Vždy, keď ráno otvorím oči, cítim prítomnosť nášho Otca. Práve teraz od vás dostávame iba materiály – ale očakávame, že príde deň, keď ich budeme môcť vrátiť späť v Bohu.

Z pohľadu iných ľudí sa náš život v utrpení musí zdať ako prekliaty; toto utrpenie je však požehnaním od nášho Otca, ktorý ho dovolil v našom živote, pretože je skratkou k Otcovi. On pozná naše utrpenie a počúva naše modlitby. Ďakujeme nášmu Otcovi, ktorý urobil také veľké veci.

My, ktorí dostávame Jeho úžasnú milosť, si dobre uvedomujeme a chápeme Jeho slová: „Nielen z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré pochádza od Otca." To znamená, že každý, kto nasleduje Jeho slová, je požehnaný.

Najviac ďakujem za to, že ma Otec Boh používa ako svoju služobníčku. Túžim Jemu zasvätiť svoj život až do smrti, aby som Ho oslávila.

Brat, mám jednu prosbu. Odovzdajte našu vďačnosť a uznanie tým, ktorí nám poslali tieto podporné materiály. S vďačným srdcom sa pred nimi skláňam.

Zostaňte zdraví a bojujte, aby sme mohli spolu evanjelizovať Severnú Kóreu.

Bae, Vaša sestra v Kristovi

skrátené

Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: Open Doors

Комментарии