Дневники

« Назад

Známa katolícka blogerka "Matka hríbov" z Hanoja bola prepustená, ale je nútená odísť do exilu

Známa katolícka blogerka

Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, 39-ročná matka dvoch detí bola zatknutá v októbri 2016 a odsúdená na 10 rokov väzenia na základe obvinenia z "propagandy proti štátu". Priatelia vyjadrujú radosť z jej prepustenia: "Po mnohých snahách sa rodina zhromaždila v slobodnej krajine". Od roku 2016 sú aktivisti a blogeri terčom vládnej kampane proti nesúhlasu. V súčasnosti je zatknutých 129 politických väzňov za kritiku alebo protest proti komunistickému režimu.

Hanoi (AsiaNews) - Po dvoch rokoch väzenia vietnamské úrady nariadili prepustenie známej katolíckej disidentskej blogerky Nguyễn Ngọc Như Quỳnh za podmienky, že aktivistka sa presunie do Spojených štátov amerických.

Zadržanie populárnej blogerky, ktorá sa venuje témam, ako sú ľudské práva a priemyselné znečistenie, spôsobilo kritiku a výzvy k jej prepusteniu od niektorých západných vlád a medzinárodných skupín aktivistov.

Priatelia blogerky vyjadrili radosť z jej vydania na slobodu prostredníctvom internetu. Nguyen Tin oznamuje, že "po mnohých snahách sa rodina Nguyễn Ngọc Như Quỳnh zhromaždila vo slobodnej krajine". Prodemokratické skupiny však pripomínajú, že mnohí disidenti sú stále vo väzniciach komunistického režimu.

Vlani v júli bol oslobodený známy právnik pre ľudské práva Nguyen Van Dai a jeho kolega Le Thu Ha. Boli poslaní do exilu do  Nemecka asi dva mesiace po tvrdom rozsudku za "aktivity zamerané na zvrhnutie štátu". Dňa 5. apríla bol Dai najprv odsúdený na 15 rokov väzenia a päť rokov v domácom väzení, keď už bol vo väzení deväť rokov.

Podľa správy, ktorú vlani vo februári vydala Human Rights Watch (HRW), v súčasnosti je v krajine juhovýchodnej Ázie zatknutých 129 politických väzňov za kritiku alebo protest proti komunistickému režimu. ; Hanoj odmieta obvinenia. Podľa nich nemajú väzňov za zločiny názoru, ale len zločincov potrestaných za porušenie zákona. Vietnam má jeden z najnižších stupňov sveta v hodnotení slobody tlače: podľa indexu mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc uverejneného v roku 2017 sa nachádza na 175 mieste zo 180 krajín.

Od roku 2016 sú aktivisti a blogeri terčom vládnej kampane proti nesúhlasu. Odporcovia režimu trpia každodenným obťažovaním, zastrašovaním, policajným dohľadom a vypočúvaním, sú dlhodobo zadržovaní bez prístupu k právnikom alebo členom rodiny. Dokonca aj katolícka komunita zaplatila cenu za svoju vernosť zásadám.  Katolícki aktivisti sú často väznení, čo dokazujú nedávne prípady Nguyễn Văn Oai   (päť rokov väzenia), Trần Thị Nga   (deväť) a Nguyễn Văn Hóa (sedem rokov).

 

http://www.asianews.it/news-en/Hanoi,-free,-but-forced-to-exile-the-famous-Catholic-blogger-Mother-Mushroom-45237.html

Foto: public domain files

Комментарии