« Späť

Predstavenie LAŠ blogov

Predstavenie LAŠ blogov

Asi pred rokom som dostal pozvanie byť členom tímu LAŠ (Líderskej Animátorkej Školy), ktoré som po chvíli zvažovania s radosťou prijal. Od začiatku bola jednou z mojích hlavných motivácii snaha rozprávať sa o tom čím žijú spoločenstva na Slovensku a ak sa dá, tak im v ich situacií nejako pomôcť.Už na prvom prípravnom stretnutí tímu skrsol nápad písať blogy, ku ktorým sa vie ktokoľvek dostať, lebo su ľahko vygooglovateľné a tak by sa ľahko dozvedel dve dôležité veci:

  1. problémy, s ktorými sa trápite vo vašom spoločenstve rieši, alebo riešilo vlastne skoro každé spoločenstvo
  2. nie ste na tie problémy sami, práve kvoli tomu, že tu máme spoločenstvá, ktoré si tým už prešli.

 

Príbeh naších blogov začal keď sa do pracovnej skupiny, ktorá si tento oriešok vzala pod zúbok prihlásilo sedem skvelých účastníkov LAŠ z celého Slovenska a dokonca aj Česka s veľkým potenciálom. Počas jedného roka sme sa pravidelne rozprávali o problémoch, ktoré riešia naše spoločenstva a oslovovali lídrov najväčších spoločenstiev na Slovensku a Česku aby sme vám priniesli povzbudenie a pokiaľ to je možné aj pohľad na to, ako tieto problémy riešiť.

Je to skvelé, lebo situácia na Slovensku a asi aj Česku je veľmi zaujímavá a môžeme povedať, že prichádza niečo, čo tu ešte nebolo. Mladej generácií je ťažké porozumieť, sú znudení z toľkých možnosti, ktoré im doba ponúka a zároveň žijú veľkú anonymitu na sociálnych sieťach a svojich smartphonoch. V tom všetkom však v tejto generácií bádať úžasnú vec - a tou je hlad po Bohu. Ako keby na hranici všetkého čo im svet ponúka mladí ľudia začinaju chápať, že im predsa niečo chýba, niečo čo im toľké možnosti tejto doby nevedia ponúknuť - vzťah zo svojim Stvoriteľom. Taktiež môžeme vidieť túžbu vystúpiť zo svojej anonymity a byť súčasťou niečoho väčšieho, zmysluplnejšieho, kde môžu nájsť skutočné priateľstva a úprimny záujem. Fenomén laických spoločenstiev bude preto naďalej napredovať a dobíjať tento svet. Veľa nových spoločenstiev vznikne, veľa malých spoločenstiev sa pretransformuje do veľkých a generácia živých kresťanov bude rásť.

Verím preto, že rozprávať o spoločenstvách má zmysel a dokonca bude to čím ďalej tým naliehavejšie. Každý týždeň počas tohto roka Vám preto zverejníme jeden blog, ktorý bude rozoberať aktuálne problémy v spoločenstvách. V závere môjho blogu by som vám preto chcel predstaviť naších blogerov.

 

Veronika Vaculčiaková

 
Píše o kríze v spoločenstve a duchovnom živote. Delí sa s nami o cenné skúsenosti ako týmito krízami prejsť a posunúť sa skrze nich ešte ďalej.
 
 
Ľuboš Žabenský
 

Píše o prijatí a otvoreností na nových členoch v našich spoločenstvách. O tom ktorým chybám sa vyhýbať a do ktorých oblastí nás Boh pozýva aby nám v nich ešte viac otvoril srdcia. 
 
 
Martin Detko
 

Píše o formácií ľudí v spoločenstvách. Detailne opisuje akú formáciu ponúknuť členom spoločenstva od ich začiatkov, až po vyformovanie zrelých kresťanov.  
 
 
Šimon Senko
 
 
Píše o raste a napredovaní spoločenstva od tínedžerov až po mladé rodinky. Rozpisuje jednotlivé etapy rastu spoločenstva, formáciu a program, ktoré je potrebné prispôsobovať v čase. 
 
 
Michael Koch
 

Píše o práci s mladými ľuďmi a živote v spoločenstve. O radostiach, starostiach ale aj láske a vzťahoch v spoločenstvách s ktorými sa bežne stretávame.  
 
 
Peter Paulík
 
 
Píše o praktických témach s ktorými sa dennodenne stretávame v spoločenstvách. Delí sa s nami o skúsenosti ako hľadať Božie vízie každý deň a napĺňať ich. 
 
 
Radomír Lupták
 

Píše o problémoch, ktoré rieši snáď každé spoločenstvo.  Diskutuje na témy nedochvíľnosti na stretkách, ale aj o problémoch s komunikáciou.


Autor blogu: Miroslav Nemergut

Predchádzajúci