Blog

« Späť

Kedy je už dôvod na žiarlivosť

Kedy je už dôvod na žiarlivosť

Existuje "zdravá žiarlivosť" ? Možno to nie je najvhodnejšie slovo. Ako pomenovať normálnu reakciu, keď nie sme nadšení z toho, že sa niekto k nášmu partnerovi správa s väčšou náklonnosťou, ako prináleží ich úrovni vzťahu alebo ak sa tak náš partner správa k niekomu inému alebo máme podozrenie z nekalých úmyslov iných ľudí s naším partnerom? Tento "dôvod na žiarlivosť som nazvala "opodstatnená obava".

 Ako sme si už všetci stihli všimnúť, medzi nami nie sú iba ľudia charakterní a zásadoví, ale aj takí, pre ktorých rozbiť vzťah či rodinu, neznamená nič zlé. Zároveň treba myslieť na to, že niekedy stačí aj ľudská slabosť na to, aby  sa stalo niečo, čo sa už nedá vrátiť späť a vzťah či rodinu to niekedy navždy poznačí. Ten istý úkon v rôznej situácii môže mať úplne iný charakter. Šéf kúpil svojej vydatej sekretárke kvety. Kvety totiž kupuje vždy každej zamestnankyni k meninám. V tom prípade, samozrejme, nie je dôvod obávať sa. Iné by ale bolo, keby kvety kupoval pravidelne a iba jej. A zasa iné by bolo podotknúť, že vydatá sekretárka má 65 rokov a mladému šéfovi pripomína jeho babičku...

Opodstatnená obava signalizuje, že vzťah je v možnom nebezpečenstve

Opodstatnená obava vedie k prehĺbeniu dôvery, ku „kryštalizácii“ vzťahu, k ochrane manželstva, k výberu dobrých priateľov a správnej partie, k prevencii obťažovania na pracovisku. Ak ide o vzťah pred manželstvom a zjaví sa niekto tretí, kto prejavuje náklonnosť voči nášmu partnerovi a on na ňu odpovedá, resp. nebráni sa jej, vtedy je na mieste netolerovať dlhé prieťahy. Je fér priznať si, či danému človeku stačí, čo vo vzťahu má, alebo koketuje ešte s možnosťou hľadať a skúšať ďalej. Takýto prístup je neférový aj z hľadiska času. Ak niekto pochybuje a váha aj po značnom čase spolu, či je daný partner pre neho "kandidátom" na pokračovanie v manželstve a vodí ho za nos a uberá mu možnosti, aby stretol niekoho iného a trávil čas s ním.   Takže v tomto okamihu je najlepšie začať jednať a rozhodnúť sa, či s flirtovaním chce prestať a zameria sa na budovanie vzťahu alebo sa rozídu. Ak sa rozhodnú pokračovať spolu ďalej, človek ktorý takýmto spôsobom narúša ich vzťah by nemal patriť do okruhu ich blízkych priateľov a nemali by s ním zdieľať osobné informácie.

Opodstatnená obava v manželstve

V manželstve dbajú múdre páry na prevenciu. Koníčky, priateľov a pracovné záležitosti organizujú čo najviac tak, aby podporovali ich manželský život a neohrozovali ich. Snažia sa venovať dostatok náklonnosti a voľného času tomu druhému, takže aj keď sa objaví nejaký skutok náklonnosti od niekoho iného, nespôsobí to u partnera trpký pocit, že takúto alebo podobnú vec jeho vlastný manžel/ manželka ešte pre neho nikdy neurobil a zrejme ani neurobí. Ak sa niekto vyslovene snaží získať city/ náklonnosť nášho manželského partnera, je potrebné prerušiť vzťahy a komunikáciu s týmto človekom a popracovať na vzťahu manželskom. Realita „nechcenej“ či „neplánovanej“ manželskej nevery, obťažovania na pracovisku a sexuálneho zneužitia, by  nám mali zodpovedať otázku, či je vôbec niekedy „opodstatnená obava“ na mieste.

Opodstatnená obava v PRAXI

Skvelý mladý muž dobre vyzerajúci a k tomu s perfektným charakterom študuje v ročníku, kde sú samé mladé ženy a samozrejme on je ich miláčikom. Na inej škole ale študuje jeho znepokojená priateľka. Čo ak stretne inú, krajšiu, milšiu, múdrejšiu, šikovnejšiu? Trápiť sa tým alebo to nechať tak? Podobne sa môže zamýšľať aj tehotná manželka, žena, keď jej pribudli vrásky, muž, ktorý už nemá čas chodiť do fitka, mamička, ktorá zaspáva len čo sa začne film, muž či žena, ktorým pribudnú vrásky a kilá, stratia sa bujné a tmavé vlasy...

Dôvod na opodstatnenú obavu vo vzťahu je ak náš partner/ka „vykazuje známky“, že si rozumie s niekým iným podobne/ lepšie ako s nami. Ak to tak nie je môže pracovať aj v modelingovej agentúre a nemáme sa prečo báť. Druhá závažná vec je, ak sa niekto vedome snaží nášho partnera/ ku vtiahnuť do vzťahu s ním/ s ňou. Sem patrí:  pozývanie za partnera na tanečný kurz, divadelného partnera, ples, svadbu, na tenis, plávanie, ako doprovod na nejaký festival, turistické výjazdy, dovolenky, pravidelné posedenia pri kávičke, obedy, spoločná služba, "funkcia" bútľavej vŕby, priateľa na telefóne... Cieľom týchto aktivít je tráviť spolu čas a prehlbovať priateľstvo. Ak sa dejú opakovane a pravidelne, vyvinie sa z nich pekný a často romantický vzťah. Ak sa takýto človek vo vzťahu vyskytne, je potrebné vzťahy s ním s ňou obmedziť a presmerovať jeho aktivitu na niekoho iného. Práve také a podobné aktivity by bolo ale potrebné zaradiť do skutočného vzťahu a aktívne sa snažiť o jeho pevnosť a romantickosť.

O chorobnej a nesprávnej žiarlivosti si môžete prečítať na: Kedy je žiarlivosť vo vzťahu skutočným problémom

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
[...] Viac o nej si prečítajte na: Kedy je už dôvod na žiarlivosť ? [...] Čítať viac
Odoslané 10.5.2019 16:31.
Po deviatich rokoch života v manželstve musím dosvedčiť, že každodenná spoločná modlitba ruženca je nesmierne dôležitá. https://citaty-slavnych.sk/citaty/30638-fulton-j-sheen-na-dobre-manzelstvo-su-po­trebni-traja-on-ona-a-b/
Odoslané 16.5.2019 16:16.
Eva Bray
Volám sa Eva Bray z USA. Musím podať toto zázračné svedectvo, ktoré je pre mňa doteraz neuveriteľné. Pred 3 rokmi som mala problém s manželom, čo viedlo k nášmu rozchodu. keď sa so mnou rozišiel, už som nebol sám sebou, cítil som sa vo svojom vnútri taký prázdny, moja láska a finančná situácia sa zhoršili, až kým mi môj blízky priateľ Magret nepovedal o kúzelníkovi, ktorý jej pomohol v rovnakom probléme, volá sa Dr. ODIBOH. Odošlem (Dr ODIBOH) odosielateľovi kúziel a povedal som mu svoje problémy. Urobil som to, čo odo mňa požadoval, aby som to skrátil. Predtým, ako som vedela, čo sa deje, mi zavolal môj manžel a povedal mi, že sa ku mne vracia len za 2 dni, a bola som šťastná, že ho mám späť. Máme spolu dve deti a sme šťastní. Ďakujem (Dr ODIBOH) za záchranu môjho vzťahu a za záchranu aj ostatných. Pokračujte v dobrej práci, pane. Ak máte záujem ho kontaktovať a dosvedčiť túto dobrú správu ako ja, e-mailová adresa skvelého kúzelníka je (odibohsolutionhome@gmail.com)
Odoslané 12.9.2020 15:11.
Eva Bray
Som pani Eva Ladi z Holandska, mám zo seba obrovskú radosť, keď píšem toto svedectvo o veľkom mužovi menom Dr. ODIBOH. Keď ma opustil môj milenec, nikdy som neučil, že ho po tom všetkom, čo dal, budem môcť dostať späť. ma cez, Ale som tak šťastný, že po zásahu Dr. ODIBOHA. Podarilo sa mi získať môjho milenca späť po 24 hodinách a môžem s hrdosťou povedať, že ktokoľvek potrebuje pomoc pri jeho získaní, mal by sa obrátiť na Dr. ODIBOHA na jeho kontaktných údajoch uvedených nižšie: (odibohsolutionhome@gmail.com) Whatsapp: (+ 234 704 888 3838) za správne pochopenie toho, čoho som práve svedkom. A sľubujem ti, že ti pomôže tak, ako pomohol mne.
Odoslané 22.9.2020 1:25.