« Späť

Ruženec ako súčasť novej evanjelizácie?

Ruženec ako súčasť novej evanjelizácie?

Mnoho katolíkov pozná túto modlitbu. Patrí už k veľmi dlhej cirkevnej tradícii a možno mnohým ľuďom napadne pod týmto názvom kadečo. Mňa napadne napríklad evanjelium.

Kopec  ľudí, ktorí naozaj nepoznajú túto skvelú modlitbu majú o nej rozličné predstavy, často aj falošné pri ktorých musím s povzdychom povedať bohužiaľ. Koľkí by asi povedali pri ruženci, že sa jedná o evanjelium?

Ak pod ružencom niekto vidí len neustále opakovanie sa nejakej modlitby dookola, tak veľmi míňa svoj cieľ a naozaj nemôže vôbec využívať plody tejto skvelej modlitby. Nebavilo by ma určite potom modliť sa ruženec. A táto modlitba nie je modlitbou ku Panne Márii, teda nie je určite čisto modlitbou ku nej, pretože v nej prosíme aj o Máriin príhovor u Pána Ježiša za nás. Nemôžeme ju kontaktovať priamo, len v modlitbe. Priamo by sa doslova jednalo o vyvolávanie a to je proti zákonu Božiemu. Cirkev je však spojená v jednom Kristovom tele, takže môžem požiadať o príhovor aj niekoho, kto je doslova už pri Pánovi a on sa prihovorí. No nie je to úžasné? Ale veď k tomu nás nabáda aj Písmo, aby sme sa jeden za druhého modlili. Osobne nepoznám lepšiu osobu, ktorú by som mal prosiť o príhovor u Ježiša, než Jeho Mamu.

Rád píšem o modlitbe ruženca a so súčasne narastajúcim trendom potrebnej novej evanjelizácie vidím aj túto modlitbu ako hodnotnú. Vždy sa nájdu nejaké námietky, ale nikto nemôže poprieť, že ruženec je evanjeliová modlitba zameraná na život Panny Márie a Pána Ježiša. Túto veľmi dôležitú úlohu plnia v nej tzv. tajomstvá.  Bez týchto tajomstiev by bol ruženec ako telo bez duše.  2Kor 3:18 A my všetci s odhalenou tvárou hľadíme ako v zrkadle na Pánovu slávu a Pánov Duch nás premieňa na taký istý, čoraz slávnejší obraz. Áno hľadím na Pánovu slávu, Pánov život a prežívam ho spolu s ním. Zažívam tento jedinečný príbeh, sprevádzam Máriu na ceste do Betlehema keď čaká Ježiša aby ho tam nakoniec porodila. Môžem byť aj obyčajný pocestný, ktorý sa zastaví pri nej a prehodí pár slov. Vytrvalo hľadám Ježiša kam sa podel a potom ho nachádzam v chráme ako učí učiteľov. Môžem byť Jozefom, alebo samotnou Máriou. Čo  vtedy asi prežívala? Tichá v ústraní, počúvala niekde v dave slová svojho Syna a mnohým možno nerozumela celkom, ale bola odovzdaná svojmu Synovi a verila mu. Ruženec, to je modlitba, kde sa človek stretáva s Pánom. Keď sú ľudia často a dlhšie spolu tak začnú mať podobné zvyky, podobne rozprávajú či dokonca zmýšľajú.  Ruženec, keď ho mám pri sebe, tak nosím so sebou doslova významné body evanjelia. Názov ruženec je tiež zaujímavý tým, lat. rosarium, týmto pojmom sa v stredoveku nazývali traktáty morálky, zbierky príkladov na kázanie a pod. Alebo to môžeme chápať ako jednoduchú príručku. Ruženec je naozaj asi najjednoduchšou príručkou zbožného človeka a vidím ho v dnešnej dobe ako skvelú modlitbu na zahĺbenie sa do evanjelia a prežitie tak každý deň naplno dobrej zvesti o spáse a odpustení.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
tak aj mna dnes boli požiadat,aby som sa modlila 1desiatok ruženca každý den,aj ked som rodinne zaneprazdnená chcem sa modlit, a preto prosím o modlitbu pomoci aby som v tom vytrvala.
Odoslané 30.12.2011 19:36.
No ruženec je dokonca modlitba, ktorá môže byť dynamická. Veronika Florkova by vedela povedať o tom emoticon je to kamarátka, ktorá sa modlieva ruženec. Modlitba ruženca je skvelá ako rodinná modlitba tiež, ktorá utuží rodinu. Jeden desiatok vyjde na takých 5minút maximálne čo viem z vlastnej skúsenosti. Dá sa pomodliť napríklad cestou do obchodu, v autobuse, alebo pod sprchou, či pri praní, žehlení atď. Každú voľnejšiu chvíľku môžeme využiť na pomodlenie sa toho desiatku. Ak by sa podarilo priviesť k tomu aj iných členov rodiny, tak to by bolo super, pretože by sa dalo tak spoločne modliť ten desiatok a na chvíľku popri všetkom by tak dal rodinu dokopy v modlitbe. Každý deň by sa tak dal modliť iný desiatok, ktorý by priblížil aj viac človeku evanjelium.
Odoslané 30.12.2011 20:08 ako reakcia na lucia hašková-jančovičová.
Skvela modlitba,my sa ju modlime,velmi utuzuje,pomahaemoticon))
Odoslané 30.12.2011 22:03.
Človek si môže počítať zdravasy na prstoch alebo si zaobstarať tzv. ružencový prsteň, či malý ruženček o desiatich zrnkách s krížikom. Prípadne si zostrojiť z korálok takýto, alebo len zobrať motúzik a spraviť na ňom uzlíky. Pomáha to koncentrovať sa, aby človek nebol zaťažený tak až počítaním. Kto by sa napríklad viac chcel venovať ružencu a zostrojiť si vlastný, tak sa dá kúpiť či objednať presne jednotlivé prvky na ruženec a človek si tak vyrobí vlastný podľa svojej chuti. Ja používam drevený pospájaný retiazkou a väčšími zrnkami. Vyhovuje mi to takto. Pomedzi korálky si pridávam napr. medailóniky svätých či Panny Márie. Takže ho mám takto vyzdobený až.
Odoslané 30.12.2011 22:35.
Sláva Ježišovi Kristovi!

Ja tiež nosím medžugorský Ruženec na krku. Je to praktické, keď sa ho modlíte. Predtým som nosil po vačkoch, ale ako som menil bundy, či nohavice, nemal som ho vždy po ruke. Teraz ho dávam dole, len keď sa idem sprchovať, alebo kúpať.

Je to reťaz na satana, odpovedám, keď sa má neverci pýtajú, čo to mám na krku pod tričkom. Ale najprv máme vykoreňovať hriechy zo seba. Keď máš ruženec na krku, nedá sa nedodržovať manželskú čistotu. To isté, ako keď máte nad manželskou posteľou obraz Ježiša - Božieho Milosrdenstva podľa sv. Faustíny.
Odoslané 15.7.2014 13:41.
Veľmi sa teším z tejto sympatie a náklonnosti k sv. ružencu. To vôbec nie je modlitba výlučne starých babiek....Keď som bola v Kanade, videla som v kostole modliť sa ju mladého muža, asi študenta, v Bavorsku ho držali aj urobené ruky farmára. Je v nej obsiahnuté všetko. Teraz, keď už som dôchodkyňa, zvyknem sa pomodliť celý naraz, predtým som si ho delila cez deň na desiatky. To robila aj moja mamička, keď už bola veľmi stará a nevládala sa pomodliť celý naraz.Je to naozaj najúčinnejšia zbraň proti nástrahám Satana. U nás sa mnohí vo farnosti modlia v rámci Živého ruženca, teda jeden desiatok každý deň, máme okolo 30 ruží po 20 členov.
Vidím, že Mirov príspevok je dávnejší, ale nič nestráca na aktuálnosti. Ďakujem!
Odoslané 15.7.2014 19:46.