« Späť

Miništrovanie dievčat

Miništrovanie dievčat

Človek by si povedal, že čo majú čo dievčatá miništrovať...? ale v zahraničí to je bežný jav, dokonca viem o pár farnostiach, kde to je (alebo skôr bol) bežný jav aj na Slovensku...

Stručný historický prehľad otázky miništrovania dievčat:

Obdobie po Druhom vatikánskom koncile - v roku 1970 vyšla inštrukcia Liturgicae instaurationes, ktorá v bode 7 hovorí, že ženy sú vylúčené z posluhovania kňazovi pri oltári.

Nariadenie sa v miernejšej forme dostalo do Rímskeho misála Pavla VI. (bod 75): ženám možno zveriť služby, ktoré sa konajú mimo presbytéria, ak to uzná za vhodné správca kostola

V roku 1980 vyšla inštrukcia Inaestimabile donum, ktorá v bode 18 spresňuje smernicu misála a jasne hovorí, že ženy nesmú vykonávať úlohu posluhujúceho pri oltári.

Kódex kánonického práva (1983) v Kán. 230 § 2 hovorí o tom, že na základe dočasného poverenia môžu laici pri liturgických úkonoch plniť úlohu lektora; takisto všetci laici môžu vykonávať úlohu komentátora, speváka a iné úlohy podľa normy práva. Keďže nebolo jasné, či bola týmto kánonom myslená aj miništrantská služba dievčat, Pápežská rada pre výklad cirkevných zákonov odpovedala 30. júna 1992 na uvedenú otázku kladne, čím nepriamo potvrdila, že dievčatá môžu miništrovať. Avšak očakávalo sa ešte vyjadrenie príslušnej kongregácie.

15. marca 1994 vydala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí inštrukciu, v ktorej sa konštatuje, že je v kompetencii každého diecézneho biskupa upraviť, po vypočutí mienky konferencie biskupov, oltárnu službu vo vlastnej diecéze. Súčasne však bola pripomenutá dôstojnosť miništrantskej služby s ohľadom na zachovanie jasnej tradície, čo sa týka úlohy chlapcov pri oltári.

27. júla 2001 Posvätná kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí vydala ďalšie vysvetlenie ohľadom otázky miništrovania dievčat, v ktorom sa uvádza, že iba diecézny biskup môže rozhodnúť, či povolí, aby v jeho diecéze miništrovali dievčatá. Tiež sa v tomto vysvetlení zdôrazňuje, že žiadny kňaz nie je povinný mať pri oltári dievčatá, dokonca ani v diecézach, kde je biskup povolil.

Od úplného zákazu až k úplnému povoleniu... a vždy je rozhodujúce slovo diecézneho biskupa, prípadne celej biskupskej konferencie. Oni však majú mať na zreteli zachovanie tradície a rôzne iné dôvody, ktoré vedú či nevedú k tomu, aby sa na ich území povolilo miništrovanie dievčat.

Ak je miništrovanie dievčat povolené, prečo teda na Slovensku neminištrujú? Táto otázka dostala jasnú odpoveď už 26. septembra 1994, keď Konferencia biskupov Slovenska na svojom zasadaní rozhodla, že na Slovensku dievčatá miništrovať nemôžu. Preto sa treba riadiť touto normou, ktorá je na Slovensku stále platná!

 

Zdroj: http://knazi.sk/liturgia/litvysvetold.php

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
prinalezi nam s laskou sa podriadit predstavenym.
ale zila som 2 roky v UK a bezne tam zeny nielenze ministrovali, ale rozdavali sv. prijimanie (samozrejme po obidvojim sposobom) a sluzili takto aj chorym po domoch a nemocniciach. podotykam ze laicky, nie reholnicky-kedze reholnicku v 8mom mesiaci tehotenstva som este sv.prijimanie nevidela rozdavat. osobne si myslim, ze nas Pan Boh, ktory je NADpohlavny-cize nie je muz, ako si mnohi myslia, je za to. a vieru som nestratila ani v UK ani na Slovensku, vdaka Bohu.
Odoslané 7.2.2012 10:18.
Zaujímavá poznámka o Pánovi , že je NADpohlavný - to ma ešte nikdy nenapadlo. Tiež som si vždy automaticky myslel, že je muž.
Môžem sa spýtať: čo znamená UK ?
Odoslané 8.2.2012 22:35.
UK, Jožko, to je anglická skratka Anglicka.(je to skratka , ktorá značí spojené kráľovstvo, v angličtine sa to píše United Kingdom, teda UK sú začiatočné písmená)
Jožko, vďaka za opýtanie sa, my, ktorí hovoríme alebo teda aspoň rozumieme anglicky si neuvedomujeme, že sa vyjadrujeme často pre iných aj nezrozumietľne.

Ja mám doma manžela angličtinára, učiteľa na vysokej škole, s ktorým som sa zoznámila,keď praxoval v našej triede na gymnáziu a ja som mala v prvom ročníku trojku z angličtiny a ON bol moja šanca ako dokázať angličtinárke, že ONA na mne sedí, a ja mám vedomosti na lepšiu známku,a napol roka som makla naozja dvojku vďaka tým ôsmym jednotkám, ale náš praktikant nevedel o mojej snahe mať lepšiu známku na vysvedčení a myslel si že sa hlásim toľko iba preto, lebo mi je sympatický, alebo si myslel že som do neho buchnutá???a začal sa na mńa pozerať asi aj on ináč, a dopadlo to tak, že ho mám už 21 a pol roka doma na trvalom, až kým nás smrť nerozdelí doučovaní. chichichi emoticon
Odoslané 9.2.2012 7:58 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
United Kingdom-Velka Britania
Odoslané 9.2.2012 11:36 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Odoslané 9.2.2012 11:37 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
podla mna to vidno aj na tom, ze stvoril na svoj obraz muza a zenu. teda v oboch je jeho obraz. keby stacil na vyjadrenie jeho obrazu muz, mohol to (je Boh) zariadit aj inak-bez zeny.
Odoslané 9.2.2012 11:38 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
no, aby bol ten guláš ešte chutnejší, pri potulkách po Holandsku v roku 2004 sme videli miništrovať celú rodinu: mamka, ocko, deti...
a navyše, naša, vtedy 4 ročná, dcéra na mojich rukách dostala sväté prijímanie od kňaza...
Takže sa nám dosť ťažko vysvetľovalo, prečo jej životne druhé sväté prijímanie sa volá v skutočnosti prvé sväté prijímanie...
a pri krste našej nateraz poslednej dcéry, dostala od kńaza do úst kvapku Kristovej krvi.... takže tiež má za sebou jej skutočné prvé sväté prijímanie aj keď len vo veku niekoľkých týždňov...
Odoslané 9.2.2012 12:51.
čo sa týka miništrovania je to vecou tradície a dovolení
čo sa týka rozdávania Konsekrovaného - to už je na triku ľudí, ktorí takto rozdávajú... ono je opodstatnená príprava na prijatie sviatosti (a to sa nejedná len o sviatosť Eucharistie!), aby sme vedeli čo prijímame! že nie je chleba ako chleba ai.
Odoslané 9.2.2012 13:06 ako reakcia na Otília Ferenčíková.