Blog

« Späť

Toto je sloboda?

Toto je sloboda?

Bol som na školskom výlete a zastavili sme sa aj v Amsterdame. Veľmi ma to zasiahlo a chcem Vám o tom napísať.

 

 

Prvé dojmy boli dobré, pretože Amsterdam je prekrásne mesto.Krásne historické budovy ,krásne kanály, žiadne výfukové plyny len bezohľadný cyklisti.

Väčšina z nás sa tešila do Amsterdamu na ,pre mňa dovtedy neznámi, Red Light District (RLD) a samozrejme na ganju/marišku/marihuanu/atď...

Dovtedy som nikdy necítil dym z marišky, z čoho vyplýva ,že som nevedel ako vonia ale bez toho aby mi to niekto povedal už to viem. Bolo ju cítiť úplne všade. Húlili tam skoro všetci .Videl som fajčiť skoro každú vekovú kategóriu. Moji spolužiaci dokonca videli skupinku cca. 30-tich 12-ročných detí ako im bolo „veselo“. Dala sa kúpiť ,podľa nového zákona len v registrovaných Coffe shop-och. Je úplne jasné ,že sa dala kúpiť aj na ulici. Bolo mi z toho zle.

Počas prehliadky mestom sme išli pozrieť ,už spomínaný RLD .Vysvitlo ,že sú to ako keby byty, ktoré majú sklené dvere a okná do ulice, sú osvetlené červeným svetlom a vnútri je prostitútka, a ako napísal jeden Slovák na internete, predávala lásku(preto to červené svetlo).Takýchto bytov tam bolo cca. 200. Bol som úplne znechutený.

Dočítal som sa na internete, že holandská vláda boj s drogami a s prostitúciou vyriešila tak, že ich zlegalizovali.

Zámienka na zlegalizovanie marihuany bola (a ako nám náš dejepisár stále hovorí zámienka nie je to isté ako dôvod): Slobodu všetkým, žite slobodne. Toto je sloboda? „Všetko smiem.“ Ale nie všetko osoží. „Všetko smiem.“ Ale ja sa ničím nedám zotročiť. 1Kor 6,12. A toto nie je sloboda, ale otroctvo.

Zámienkou na zlegalizovanie prostitúcie bolo, zachovávanie tradícií. Údajne, keď sa námorníci a rybári vracali po dlhom čase na mori domov, aby si mohli „vybrať“.

Lebo tí, čo žijú podľa tela, zmýšľajú telesne, ale tí, čo žijú podľa Ducha, zmýšľajú duchovne. A zmýšľať podľa tela je smrť, kým zmýšľať podľa Ducha je život a pokoj. Rim 8,5-6

 

A v Amsterdame som sa pýtal Pána:

„Pane, tak za toto si zomrel? Pozri, čo tí ľudia robia .Pozri ,aký som ja ,čo všetko zlé som urobil.Za nás si zomrel? Za nás?

A On mi povedal len jedno jediné slovo: Áno .Vo Svätom písme je napísané: Draho ste boli kúpení.(1Kor 6,20).

 

Rozmýšľal som ako im pomôcť? Ako ich zachrániť od smrti? A uvedomil som si ,že jedine modlitbou a vierou v zmenu.

Modliť sa za vládu , aby zmenila zákony a začala bojovať a nie vzdávať sa.

Modliť sa za pestovateľov, distribútorov, dílerov aby marihuanu nepredávali a našli si poctivé zamestnanie.

Modliť sa za pasákov, aby si vedeli zarábať poctivou prácou.

Modliť sa za prostitútky, aby túžili po čistote.

Modliť sa za každého závislého, aby boli oslobodení.

Modliť sa , aby im niekto ukázal Ježiša ,pravú SLOBODU!

 

Neviete, že nespravodliví nebudú dedičmi Božieho kráľovstva? Nemýľte sa: ani smilníci ani modloslužobníci ani cudzoložníci ani chlipníci ani súložníci mužov, ani zlodeji ani chamtivci ani opilci ani utŕhači ani lupiči nebudú dedičmi Božieho kráľovstva. A niektorí ste toto boli. Ale obmyli ste sa, boli ste posvätení, boli ste ospravedlnení v mene Pána Ježiša Krista a v Duchu nášho Boha. 1Kor 6,9-11

  

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Modlime sa ja za Slovensko, aby nedopadlo podobne, aby Pán uchránil mladú generáciu od zlegalizovania všeobecne-známych hriechov.

Dominik, vďaka za skvelý príspevok.
Odoslané 14.10.2011 13:47.
Robiť ťažké veci a Modlitbou môžeme zmeniť túto krajinu (nielen túto ) emoticon
Ďakujem emoticon
Odoslané 15.10.2011 20:36 ako reakcia na Martin Lojek.
Odoslané 23.10.2011 18:14.
Odoslané 9.11.2011 15:11.
Samuel Achberger
neskutočne dobrý článok emoticon
Odoslané 19.11.2011 21:22.
Samuel Achberger
a tu ma napadá jedna vec...hrozne veľa krát som počul že marihuana nieje návyková...lebo je to prírodné a že človeka to len príjemne povzbudí.....ja môžem povedať akurát to že človek má chvílku halušky a potom grcia a je mu najviac zle...teraz chodím na konzervatórium a tam hulí každý druhý a droguje každý tretí...a hrozne im to pôsobí na mozog. vnímam ľudí čo fajčia marihuanu a hovoria že to je uplne OK...že niesu závislí...ale bez trávy niesú schopný už existovať. na každý test chodia zhúlení.....ale vôbec im to nevadí...lebo to "nieje" návykové......a čo s tým možem spraviť JA alebo TY?...nič...modliť sa a bojovať proti tomu...
Odoslané 19.11.2011 21:29.
Najlepšie sa mi páči to, ako keď človek hovorí, že on nie je závislý. Sám som niekedy hovoril takéto veci až kým som maximálne upadol do kdejakých závislostí na rôznych veciach. Človek si potom uvedomí, že sa stal otrokom.
Odoslané 19.11.2011 22:56 ako reakcia na Samuel Achberger.
Pekný článok, dal si ku nemu veci od apoštola Pavla, ktorý je pre mňa the best a ako pre každého obráteného, znovuzrodeného či znovunájdeného sú listy apoštola Pavla niečím úžasným. Ako aj svetoznáme Vyznania od sv. Augustína. Aj keď ten kde toho čo popísal emoticon Začal veľký odpad od viery. Či už vo forme len tradičného chodenia do kostola a na spoveď, ale nežitie viery ako aj úplného sa dištancovania od nej a ateizmus. Pohanské modly a kulty sú in, kde kto vyznáva šamanizmus, mágiu, budhizmus, okultizmus, ezoteriku a tieto veci. Každý si ponachádza toho svojho učiteľa, gurua podľa toho čo sa mu páči. Muži verejne chodia s mužmi a ženy so ženami. Je nezamestnanosť, často manželia a otcovia idú preč za zamestnaním a opúšťajú rodiny. Mnohí nepotrebujú manželstvo, veď pre lásku nie je papier potrebný, ale akú lásku? 5ročnú či 10ročnú a potom už ľúbim opäť iného? Byť slobodnou matkou je fajn, lebo to má viac výhod pre ženu. Žena sa predsa nenechá obmedzovať nejakým tehotenstvom a deckom. Má právo ísť na potrat. Počujeme o vojnách, zemetraseniach a hladomoroch. O sebeckosti, egoizme, chamtivosti, pýche, bezcitnosti ľudí. O rúhaní sa Bohu a povyšovaní sa človeka na Boha. Milujú viac rozkoše. Sú zvrátení.
Odoslané 19.11.2011 23:10.
počul som svedectvo môjho kamaráta o závislosti na marihuane ,povedal,že v lete keď sa obrátil chcel začať s LSD .Povedal ,že marihuana je len začiatok a po čase Ti to nestačí... Poznám veľa ľudí čo to skúsili a skončili veľmi zle ale Pán im pomohol a dostal ich z toho a sú šťastný ale z vlastnej skúsenosti (z inej závislosti ) viem ,že kým nie si na úplnom dne nemáš sa od čoho odraziť... a to dno je veľmi hlboké...
Odoslané 20.11.2011 16:45 ako reakcia na Samuel Achberger.
V roku 2004 sme boli s rodinou v Holandsku, autom, na návšteve u známych, ktorí sa 20 rokov, každé leto zastavujú na pár dní u nás na slovensku.
Tiež sme chceli vidieť čo najviac, Amesterdam nevynímajúc.
Mali sme so sebou deti, žiaden z nás sa nechcel vzdať možnosti prejsť cez tie uličky s červenými svetlami, nuž sme chytili deti za ruky a šli sme.
Jeden z našich synov, tzv.hovorca, sa neustále vypytoval: Mami a tie tety vo výkladoch si hľadajú manžela?
Ticho mu bolo odpoveďou, lebo aj my , dospelí sme mali problém spracovať práve videné.
Divečatá, ženy z celého sveta stojace v úzkych výkladoch, ponúkajúce svoje telá ...
Asi najhorší zážitok pre mňa bolo obrovské námestie uprostred ktorého stál kostol, okolo námestia domčeky s výkladmi s predajnými ženami a reštaurácia so sedením vonku, kde sa zabávali pasáci a sledovali tie svoje "sociálne pracovníčky".

Nevnímala som, či kostol je otvorený alebo nie, doslova sme utekali s deťmi preč z toho prostredia, kde sa mne osobne prevracal žalúdok...

Asi sme boli zvedaví, či je to naozaj pravda, čo sa píše a hovorí o Amsterdame.
To čo sme videli, bolo horšie než sme čakali.

Myslím si, že aj naše zloženie, manželia so 4 deťmi, bolo pre dievčatá za výkladmi nezvyčajné. Asi to často nevídajú, lebo tie ich tváre sa menili z vábiacich na prekvapené.
Z tejto časti Amesterdamu nemáme žiadne fotografie. Tie tváre, vynárajúce sa spod make-upu mám často pred očami. Bože, ukáž im že ich miluješ. Daj sa im spoznať. Ukáž pasákom tvoj uhol pohľadu na to čo robia, zaplav ich svojou láskou milosrdenstvom.
Ukáž im všetkým, kde je ich poklad a kde môže byť ak budú tvoji.
Odoslané 21.11.2011 9:52.
na ten kostol som skoro zabudol... videl som ho, strašne ma to bolelo....
Odoslané 21.11.2011 17:20 ako reakcia na Otília Ferenčíková.