« Späť

Nabudúce nič nedostaneš!

Keď som dnes kráčala domov z práce, po úzkej snehovej cestičke, spomenula som si na úryvok z dokumentárneho filmu o kňazovi, ktorý spolupracoval s Matkou Terezou. Z jeho rozprávania som si zapamätala len jednu situáciu.

V istej chvíli videl Matku Terezu, ako podala chudobnému dieťaťu misku s jedlom. Dieťa sa na ňu nie veľmi príjemne pozrelo a jedlo od seba odhodilo preč. V tej chvíli mi prebehlo hlavou, ako by som v takejto situácii zareagovala. Asi by som sa nezmohla na nič iné, ako na: „Nabudúce nič nedostaneš!“. Sestrička Terezka však urobila niečo úplne iné. Spýtala sa dieťaťa: „Prečo si to zahodil? Myslela som si, že si hladný,“ a doniesla mu ďalšie jedlo.

Rečou dnešného slangu to nemôžem nazvať ináč, ako luxusná dobrota. Luxusnejšiu som ešte nezažila. Spomínam si na moje reakcie na to, keď sa niekto nezachoval podľa mojich predstáv. Nehovoriac o situáciách, kedy som niekomu pomohla a on sa mi za to odmenil blbou poznámkou. Koľko krát som si povedala: „Nabudúce nič nedostaneš!“ Začínajú mi do seba zapadať tie myšlienky o úzkej ceste a nastavení druhého líca, ktoré ma stále tak iritovali. Možno naozaj nemusíme druhým dovoliť skákať nám po hlave. Stačí, ak zraneným dušiam dáme druhú šancu.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vďaka, nastavím aj ja druhé líco. Rozhodovala som sa v jednej dôležitej veci, a to čo mi pripadalo ako dobrý vtip, je skutočne to, čo urobím.
Vrátiť sa do jamy levovej, to dokáže iba Láska.
Odoslané 4.2.2012 5:08.
Odoslané 4.2.2012 11:07 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Jarmila Semanová
Ponúknutie druhého líca.

Aj vy patríte k tým, ktorí si myslia, že Ježiš nám týmto odporúčaním vraví: Ak vás raz už zbili, nechajte sa pokojne biť zase?

Pri Ježišovom vypočúvaní však sa Ježiš ohradil a bránil, keď dostal po tvári od stotníka: "Ak som zle povedal, dokáž, čo bolo zlé. Ale ak dobre, prečo ma biješ? "

Vysvetlenie k tomuto obrazu nám ponúka Anselm Grúnn v jednej zo svojich kníh.

V kraji a v kultúrnom prostredí v tej dobe bolo presne určené, že pravá ruka sa môže používať iba na čisté veci a iba ľavá na nečisté. Bitka bola nečistou vecou. Udieralo sa vždy iba chrbtom ruky. Teda ak niekto chcel niekoho druhého udrieť, musel použiť iba ľavú ruku a bil vždy iba chrbtom ruky. Ten, kto od neho dostal po tvári, obsiahol teda vždy iba na ľavé líce.

Ježiš nám nepovedal: Znova mu nadstav to isté líce! Nech Ťa znova bije a ponižuje! Nie.

Ježiš nám odporúča: Nadstav mu druhé líce. Ale ak ten, kto nás bije, môže použiť iba ľavú ruku, nemá inú možnosť, ako sa priblížiť ku nášmu pravému lícu dlaňou svojej ruky - ale dlaňou sa približuje ten, kto nás prijíma, nie ten, kto nás bije. To už teda nie je o ponižovaní, ale o prijatí.

Ak tomu, čo mi dal po ľavom líci, nadstavím druhé, pravé, tak mu vlastne ja vychádzam v ústrety s ponukou, ktorá mu dovolí ma prijať - nie biť.

Zhrniem to :

Ježiš nám vraví: Ak Ťa niekto udrie, nezatvrdzuj si svoje srdce voči nemu, ale urob všetko preto, aby si mu Ty išiel v ústrety a aby Ťa on mohol prijať.
Odoslané 8.2.2012 12:12.