Dianie vo farnosti

« Späť

Zákaz bohoslužieb - informácie pre našu farnosť

V tomto článku zverejňujem a priebežne aktualizujem informácie potrebné v čase preventívnych opatrení zabraňujúcich šíreniu vírusu COVID-19

aktualizácia 6.4.2020

skúšobmý LIVE stream sv. omše plánovaný na dnes bude až zajtra (utorok, 7.4.2020)

 

aktualizácia 2.4.2020

SPOVEDANIE (skúšobný režim)

Na tejto stránke sa môžete zaregistrovať na sv. spoveď. V  čase na ktorý za zapíšete (zaregistrujete) sa môžete vyspovedať. (Údaje, ktoré uvediete sú v zabezpečenej databáze a nepredpokladám, že by mohli byť zneužité)

Prosím mladšiu generáciu, aby pomohla rodičom a starým rodičom s registráciou.

Telefonne číslo vidi iba kňaz, ale nie je potrebné ho uvadzať.

Tento systém slúži na to, aby na sv. spoveď čakal jeden kajúcnik a nehrozilo riziko nákazy COVID19.

Prosím aby penitent mal rúško a zachoval odstup 2m.

Spovedať budem VONKU (medzi kostolom a farou). Kajúcnik čaká na sv. spoveď pri Lurdskej kaplnke. Po sv. spovedi odporúčam aspoň na chvíľu (4 min.) pokloniť sa Ježišovi prítomnému v Eucharistií.

Ak sa to zajtra osvedčí, budem takto počas Veľkého týždňa.

Potrebujem otestovať technickú stránku ale aj disciplinovanosť našich ľudí.

aktualizácia 31.3.2020

DOKONALÁ ĽÚTOSŤ

Nakoľko nie je možné vyhovieť všetkým požiadavkám o sv. spoveď, venujme prosím pozornosť tomu, aby sme sa naučili vzbudiť si dokonalú ľútosť. Samozrejme, že keď niekto požiada o sv. spoveď vyhoviem tejto požiadavke. Spovedám v okolí kostola s rúškom, vyžadujem aby penitent mal tiež rúško a dodržal predpísaný odstup. V tomto dokumente sa dočítate všetko potrebné ohľadom dokonalej ľútosti.

 

 

aktualizácia 30.3.2020

LITURGIA DOMÁCEJ CIRKVI

Ponúkam vám pomôcku, aby sme v našich rodinách čo najlepšie prežili Veľkonočné trojdnie aj napriek tomu, že nemôžeme byť v chráme ako farská rodina. Otec biskup odporúča tento text, ktorý pripravil náš kňaz František Trstenský. Môžete si ju stiahnuť tu (a asi najlepšie bude, aby sme si to vytlačili, lebo čítať z notebooku alebo mobilu je to trochu nepraktické)

 

Zároveň Vám ponúkam a odporúčam duchovné čítanie: knihu VZNEŠENEJŠÍA CESTA v elektronickej podobe (na stiahnutie)

aktualizácia 28.3.2020

V nedeľu 29. marca bude kostol otvorený od 7:00 do 15:00 pre súkromnú modlitbu. Prosím aby ste využívali čas na návštevu kostola v priebehu celého dňa a neorganizovali žiadne spoločné modlitbové stretnutia. K dispozícií bude FARNÍK (špeciálne vydanie) na obvyklom mieste.

Veľmi odporúčam sledovať stránku TKKBS, kde sú oficiálne informácie o dianí v Cirkvi, vo svete i na Slovensku

 

aktualizácia 25.3.2020

Milí farníci, pozývame vás k účasti na modlitbe, ktorú si Svätý Otec želá v piatok 27. marca 2020 v priestranstve pred Bazilikou sv. Petra.
 
Počas Statio orbis, ktorá bude vysielaná na Mondovisione a Vatican News o 18:00 hod. rímskeho času, Svätý Otec udelí všetkým zúčastneným úplné odpustky a požehnanie Urbi et Orbi.

 

aktualizácia 23.3.2020

Výzva Svätého Otca Františka na modlitbu; požehnanie Urbi et Orbi

Svätý Otec František prosí všetkých veriacich, aby sa na slávnosť Zvestovania Pána, 25. marca 2020 napoludnie modlili za odvrátenie pandémie.   (Odporúčaná modlitba je Otče náš za skončenie pandémie)
 

V piatok 27. marca 2020 večer o 18:00 hod. bude na Námestí sv. Petra vo Vatikáne adorácia Oltárnej sviatosti, Svätý Otec pritom udelí požehnanie Urbi et Orbi, pričom bude možné získať úplné odpustky.


Kompletný text TU


**********           **********

aktualizácia 19.3.2020

Biskupi rozhodli, že verejné bohoslužby sa nebudú sláviť až do 31. marca. (pozri celý článok na TKKBS)

**********           **********

Úmysly sv. omší, ktoré majú byť slúžené počas trvania zákazu sa presunú na najbližšie možné termíny, po skončení zákazu verejných bohoslužieb.

 

Predmanželská náuka naplánovaná na piatok 13.3.2019 o 19:00 a na sobotu 14.3.2020 o 8:00 hod sa ruší. Treba využiť nasledujúce termíny. (terminy predmanželských náuk)

Kostol bude otvorený k súkromnej návšteve (tak ako je otvorený stále - predsieň) počas dňa, a bude dezinfikovaný. Rovnako vás chcem povzbudiť k pozornému sledovaniu prenosu sv. omší cez TV LUX a Lumen, v nedeľu je to vašou kresťanskou povinnosťou a v tomto výnimočnom stave to nahrádza riadnu účasť na sv. omši.

Vo štvrtok 12.3.2020 bude vyložená sviatosť oltárna k súkromnej adorácií od 15:00 do 18:00. Bude tiež možnosť prijať sviatosť zmierenia.

 

Mimoriadne vysielanie bohoslužieb - TV LUX

V dnoch 11.3.-23.3.2020
 
PON-PIA      7:00            12:00        18:30
SOB             7:00                              18:00
NED 22.3.   10:00                             18:00

 

Duchovná obnova pre rodičov prvoprijimajúcich detí plánovaná na 15.3.2020 bude preložená. Termín zverejním vo farníku a na WEBE farnosti.

 

Diecézna škola viery

V súvislosti so šíriacou sa vírusovou epidémiou vám oznamujeme, že ďalšie stretnutie Diecéznej školy viery, naplánované na 19. marec 2020, sa odkladá. O novom termíne vás budeme včas informovať.


Mons. Anton Tyrol, gen. vikár

V nedeľu 15. marca bude kostol otvorený od 7:00 do 15:00 pre súkromnú modlitbu. Prosím aby ste využívali čas na návštevu kostola v priebehu celého dňa a neorganizovali žiadne spoločné modlitbové stretnutia. K dispozícií bude FARNÍK (špeciálne vydanie) na obvyklom mieste.

V nedele 15. a 22. marca taktiež nebudú mimoriadni rozdávatelia roznášať sv. prijímanie chorým, nakoľko práve starí a chorí sú najviac ohrození chorobou COVID-19.

 

Pri odovzdávaní „Kaplnky“ potrebné zachovať nasledujúce opatrenia (klikni na odkaz)

 

počítadlo

nahlasenie zneuzivania

Výveska

Aktuálne číslo diecézneho časopisu KAPITULA

Ročný plán čítania Sv. Písma

LIST so šifrou 

info k 1. sv. prijímaniu

info k birmovke    NOVÉ VIDEO

 

FARNIK 13

pre Vás s láskou pripravujeme

FARNIK 10

FARNIK 09

FARNIK 08

FARNIK 07

FARNIK 06

 

 

Archív časopisu FARNIK

 

Zodpovednosť za obsah:

SH - autor tohto textu je Štefan Hrbček, farár v Novoti

BR -  autor tohto textu je Blažej Raška, kaplán v Novoti

 

(2019 až 2023: RH - autor tohto textu je Rastislav Hanečák, kaplán v Novoti)

 

články od iných autorov sú podpísané menom a priezviskom, alebo organizáciou, ktorá informáciu odovzdala.

Pri prevzatých textoch je uvedený zdroj a prípadná redakčná úprava.