Vitajte

Milí návšteníci webových stránok rímskokatolíckej farnosti Stará

Ľubovňa. Na týchto stránkach vám prinášame informácie o dianí vo farnosti.

 

Farské oznamy na 4. veľkonočnú nedeľu B

Farské oznamy na 3. veľkonočnú nedeľu B

 

 

Pán biskup František pozýva diecézu k rastu vo viere aj cez pastoračnú aktivitu 

JEŽIŠOVA CESTA DO EMAUZ

 

 

Úradné hodiny v dôležitých záležitostiach

PONDELOK - PIATOK: 9.00 - 11.30, 13.30 - 15.00

SOBOTA: nestránkový deň (krstné a sobášne náuky)

NEDEĽA, PRIKÁZANÉ SVIATKY a PRVÉ PIATKY: nestránkový deň

 

Ostatné záležitosti prosíme kontaktovať telefonicky: 052/432 25 00 alebo emailom: stara_lubovna@kapitula.sk  Ďakujeme za pochopenie.

 

 

Všetky farské oznamy sa zobrazia TU.

 

Správa o priebehu reštaurátorskej realizácie, použitý postup, technológia a
materiál.

 

OTÁZKY PRE BIRMOVANCOV

sv. prijímanie v nemocnici SLUZBY

Nové termíny manželských stretnutí

domanželstva.sk

 

Vzájomnú komunikáciu môžu podporiť KONTAKTY na kňazov farnosti.

Na stránke sú informácie pre snúbencov, ktorí chcú vstúpiť do kresťanského manželstva, pre rodičov, ktorí sa tešia z maličkého človiečika a chcú ho pokrstiť a tiež pomoc pre tých, ktorým zomrel niekto blízky a potrebujú vybaviť pohreb.

 

Môžete sa na tejto stránke zaregistrovať, podľa pravidiel systému "mojakomunita.sk". Získate tým prístup do diskusie pri článkoch a k veciam, ktoré nevidia neregistrovaní užívatelia.

 

Blogy

« Späť

Predstavujeme nových kňazov: Jozef Marhefka

Posledný článok zo série "predstavujeme"

Pochádzam z neďalekého Zamaguria, z obce Reľov. Mám troch súrodencov - brata a dve sestry. Po ukončení strednej školy som sa rozhodol  pre vstup do rehole SVD (misionári verbisti). Prvý rok som pobudol v postuláte v Nitre a následne som prešiel do noviciátu vo Vidinej (pri Lučenci). Tu som si začal uvedomovať, že misijné povolanie je náročnejšie. Nesie ako podmienku ovládanie cudzích jazykov, schopnosť prispôsobiť sa cudzej mentalite, a pod., čo by mohlo byť pre mňa vážnym problémom. Po rade predstavených som odišiel z rehole a prešiel som do kňazského seminára v Sp. Kapitule. Tu som ukončil svoje teologické štúdiá a roku 2007 som bol vysvätený za kňaza.

Sv. Terézia Avilská povedala: „Boh má viedol priamo kľukatými cestami života.“ Azda práve tieto slová by mohli charakterizovať aj môj život a cestu ku kňazstvu.

 

 

Ako si spomínate na svoje predošlé pôsobisko a obdobie, ktoré ste v ňom prežili?

Stará Ľubovňa je mojim štvrtým pôsobiskom. Ako novokňaz som bol poslaný do Trstenej, kde som bol dva a pol roka. Následne ma otec biskup poslal na desať mesiacov do farnosti Liptovská Teplička a odtiaľ som prešiel do farnosti Poprad.

V každej farnosti bolo niečo ťažšie, ale aj niečo pekné. To najkrajšie vo všetkých farnostiach bolo, že som tam našiel dobrých ľudí, na ktorých rád spomínam, a ak je možné, tak sa s nimi rád stretnem.

Vedeli ste niečo o Starej Ľubovni predtým ako ste sem prišli? Aké boli vaše pocity a reakcie, keď ste sa dozvedeli, že prídete do našej farnosti?

Keď som dostal dekrét, v ktorom bolo uvedené ako ďalšie miesto môjho pôsobenia Stará Ľubovňa, bol som príjemne prekvapený. Pochádzalo to asi z toho, že v seminári som mal viacerých spolužiakov zo Starej Ľubovne a práve oni sa postarali o to, že v mojich predstavách má toto mesto dobré meno.

Aká vlastnosť vás podľa vášho názoru najlepšie vystihuje?

Touto otázkou ste ma prekvapili. Myslím si, že každého človeka charakterizuje viacero vlastností a vidieť len niektorú vlastnosť by bolo dosť skreslené. Ak by som vyzdvihol nejakú svoju dobrú vlastnosť, nevyzeralo by to ako pýcha? A ak by som vybral zlú vlastnosť, nemohlo by to vyzerať ako falošná pokora? Myslím si, že veriaci budú mať dosť času spoznať moje vlastnosti, a tak odpoveď na túto otázku ponechám im.

Čo patrí medzi vaše najväčšie záľuby? Máte obľúbené knihy, hudbu alebo film? Ako najradšej trávite voľný čas?

Mojou najväčšou záľubou sú práve knihy. Nemám svoju obľúbenú knihu, ale rád siahnem po knihách s tématikou Svätého Písma, duchovnej teológie a knihách, ktoré pochádzajú z pier významných svätcov.

Ktorý svätec je pre vás inšpiratívny? Čím?

Sv. Ignác z Loyoly - Prvým dôvodom je jeho ráznosť vo vedení duchovného života. Nie je to prísnosť, s akou sa stretávame u starých pustovníkov, či v reholi kartuziánov alebo kamaldulov. Táto ráznosť sa javí v duchu zásady: „Veci tohto sveta si volím len natoľko, nakoľko ma privádzajú k Bohu, a odmietam ich natoľko, nakoľko ma od Boha odvádzajú.“

Ďalšou dôležitou črtou je jeho hĺbka. Iste každý z nás vo svojom živote mal skúsenosť, že sa mu niečo javilo ako dobré. Rozhodol sa podľa toho konať. A výsledok? Sklamanie. „Tak som to nemyslel,“ slová, ktoré nie raz vyjdú z našich úst. Zlo často nesie masku dobra. Je možné ho odhaliť skôr ako okúsim jeho trpké ovocie? Náukou, ktorá nesie meno „Rozlišovanie duchov“, nás učí ako spoznať, ktoré myšlienky, hoci na počiatku vyzerajú ako dobré, pochádzajú od Zlého a sú jeho pokušením. Okrem hĺbky poznania Boha má sv. Ignác obrovské poznanie duše človeka. Svojim duchovným synom zanechal mnoho rád ako poznávať duše svojich veriacich; ako im pomáhať v ich duchovných zápasoch.

V čom vidíte svoje osobné poslanie pri službe v našej farnosti?

Som názoru, že v mnohých dielach môžu kňazov nahradiť aj laici. To, kde ma ale nikto nenahradí, je to, k čomu povolal Ježiš svojich apoštolov: „Aby boli s ním a aby ich posielal kázať s mocou...“ (Mk 3, 14-15) 1. v modlitbe zotrvať s Kristom; 2. kázať evanjelium; 3. vysluhovať moc Krista, ktorá zmieruje človeka s Bohom (moc odpúšťať hriechy) – tri úlohy, ktoré zveril Ježiš apoštolom a ich úlohy, v ktorých kňazov nik nenahradí; okrem týchto úloh sú všetky úlohy, podľa mňa, druhoradé. Tieto tri úlohy vnímam ako svoje poslanie v tejto farnosti.  

 

V mene redaktorov farských stránok za rozhovor ďakuje Adam Takáč