Blog

« Späť

Čas pre Ženícha

Čas pre Ženícha

V pôste postupne vyťahujem niekoľko mojich obľúbených ikon a striedam ich na "oltáriku" vo svojej izbičke. Prvú z nich som vytiahla dnes. Ikona "Výsmech." Nad čím pri nej rozjímam?

Ženích je ten, kto má nevestu.

Stojí a čaká na ňu (... na mňa?), kým ladne prejde pomedzi zástup a postaví sa po Jeho boku.

 

... Nevesta sa musí podobať svojmu Ženíchovi. (až po nejakom týždni od napísania blogu som zistila, že je to citát od sv. sestry Faustíny)

 

foto: S.Františka, OSF

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
bol som na poslednych chvalach v podolinci, a tam otec Michal mal slovo a pomohol si jednou ikonou, ktoru čítal a vysvetľoval. Keď on hovoril, tak ma zaujal a vsetkymi zmyslami som počuval a prijimal to, čo sa le dalo.. A bol som velmi prekvapený, do akej hlbky sa da ísť pri meditácií nad ikonou. Keby to dakto nahraval a daval na net, tie veci z podolinca.. nesmierne by som bol rad.... Tieto chvaly vo mne vzbudili tuzbu rozumiet ikonam a meditovat nad nimi..
Odoslané 21.3.2012 21:53.
Františka, ono tak býva, že manželia sa po rokoch manželstva na seba začnú aj podobať...
(...teraz nemyslím na to, že kňazi "hranatejú", lebo poznám viacerých, ktorí Breviár nazývajú svojou "manželkou"... a naozaj sú nerozlučný pár....)
Hábitové Kristove nevesty majú dosť veľkú pravdepodobnosť, že sa Kristovi budú podobať aspoň (dlhým) odevom... kiež by tomu tak bolo aj v prenesenom duchovnom zmysle.
Láska, ako habit, veľa vecí prikrýva.
Láska, ako habit, zohrieva aj tých okolo, nielen nositeľa...

Františka, dobre si si vybrala.
Máš toho naj ženícha.
Odoslané 22.3.2012 6:44.
Jarmila Semanová
Áno, o.Štefan. Ikony nesú v sebe bohatstvo, ktoré som tiež zopár rokov dozadu ani ja nevnímala. Kým som nepočula v Okoličnom v Komunite Blahoslavenstiev výklad ikony Ježiš so Samaritánkou pri Jakubovej studni.
Meditácia nad ikonou - je to podobné ako s písaným Božím Slovom. Osloví nás tým, čo sa prihovára k nášmu srdcu. Môže to byť obohatením aj pre ostatných, no hovorí to predovšetkým o našej duši a o našom celom človekovi. Ak nás zasiahne v hĺbke a odhalí naše korene - je to požehnanie.
Odoslané 22.3.2012 8:05 ako reakcia na Štefan Hrbček.
bolo by fajn vedieť trošku viac o písaní ikon.
o symbolike farieb, o procese písania, že to nie je len tak hocijaká maľba, ale že to je výsledok meditácie, rozjímania, pri písaní tváre, dokonca aj pôst...
... ikona je evanjelium... v skratke.
Odoslané 22.3.2012 10:25.
no... nie som v tom expert, cize ja by som sa na tuto ulohu nehlasila. Ale rada sa postupne pozdielam, co som premeditovala, ak o to niekto stoji emoticon Jeden starsi prispevok co som pisala este ako studentka teologie do nasho casopisu Boromeo, som uz kedysi davnejsie vysunula na blogu na christ-net. Asi ho vlozim nanovo aj tu na mk. Ikona Osláveného Krista zo San Damiano.
Odoslané 22.3.2012 10:56 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Jarmila Semanová
Áno, sr. Františka, prosím, vlož sem všetko, čo si kedysi napísala o ikone Osláveného Krista. Určite to bude mnohým na prospech a obohatenie.
Odoslané 22.3.2012 11:20 ako reakcia na S.Františka Čačková, OSF.
Zaujímavé, že akurát včera som rozmýšľala nad touto symbolikou- že sa nevesta pred svadbou venuje úplne iným veciam ako bežne- a kým som si to nezažila, ani som netušila aká v tom je hĺbka- snažiť sa úplne vonkajškom i vnútrom páčiť sa svojmu milému- nevesta, ak jej na jej milom záleží, investuje do prípravy i svadby veľa- veľmi veľa emoticon ...pôst je skutočná radosť, že Ženích sa už blíži, pripravme sa ...
Odoslané 22.3.2012 13:08.
Boh zjednocuje túžby- aj my sme úplne nadšení z ikon- teraz pripravujeme výklad ikony ukrižovaného do časopisu, keď to bude hotové, posunieme ďalej.
Odoslané 22.3.2012 13:10 ako reakcia na Štefan Hrbček.