Blog

« Späť

Démon: Memoáre (recenzia)

Démon: Memoáre (recenzia)

Tosca Lee: Démon: Memoáre Kniha o písaní tejto knihy. Nie doslova, ale možno vám počas čítania napadne, že knihu o písaní knihy ste doteraz ešte nečítali.

Hľadanie zmyslu je východiskom k týmto memoárom. Celý čas vás bude démon naťahovať na tom, v čom je jeho príbeh spoločný s príbehom Claya, človeka, ktorého si vyhliadol na napísanie a vydanie jeho príbehu. Biblického príbehu, ktorý veľmi dobre pozná. Pretože ho žil.

Démonov príbeh je vlastne príbehom o láske. O láske Boha k ľuďom. A o démonovej nenávisti voči nám. Má čo závidieť: Božiu osobnú starostlivosť o nás, hlinených ľudí. Boh sa o nás zaujíma. Ponúka pokánie a odpustenie aj za cenu smrti svojho Syna. Ľudia si nevšímajú túto božiu zhovievavosť. Démon už nemá možnosť robiť pokánie a tak nám ho závidí, pretože pokánie prináša odpustenia, ktoré mu chýba.

Pri čítaní ťa zaujme napríklad aj to, že okolo strany dvesto máš dojem, že príbeh už môže skončiť. A to máš ešte ďalšiu 1/3 pred sebou. Druhá prekvapivá vec je záver. Akoby ani nebol. Posledné strany si chceš prečítať s odstupom času ešte raz, či ti niečo dôležité neušlo. Možno budeš dokonca trochu zmätený, čo tým kto chcel povedať. Nepraktické je, že všetko dôležité si si už prečítal a určite aj prekukol démona a čítal medzi riadkami. „Koniec koncov, vždy to bolo o tebe.“

Čas sa nám kráti. Démon ukázal možnosť voľby. Je čas rozhodnúť sa. A niesť zodpovednosť.

A diabol prezradil ešte jednu vec: že z modlenia ľudí ho bolí hlava. Tak mu jej trochu pridajme.

 

www.kumran.sk

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým