Blog

« Späť

Žiť zdravo ako prorok Daniel - úvod

Žiť zdravo ako prorok Daniel - úvod

Si unavený a chorý z toho, že si unavený a chorý? To fakt sa s tým nedá nič urobiť?

Tak nejako som sa už dlhšie cítila. Vedela som, že potrebujem zmenu, že už viac nevládzem dlhodobo nevládať. Že chcem viac, lepšie a kvalitnejšie slúžiť, no nevládzem. Že chcem žiť zdravšie. Moju pozornosť v tom čase pritiahla kniha od Ricka Warrena: The Daniel Plan (40 days to a healthier life). Už teraz sa ospravedlňujem všetkým, ktorých zaujmú nasledujúce riadky, no kvôli jazykovej bariére si ju nebudú môcť celú prečítať. Čítala som od neho už dve knihy a zatiaľ ma nesklamal. Dala som mu teda ďalšiu šancu. (A podľa mojich najnovších zistení si ju budete môcť prečítať v roku 2015 v slovenčine od Porta libri.)

Každý chce byť zdravý, no zjavne len niektorí ľudia si volia, že budú zdraví. Nestačí chcieť, snívať, túžiť. Je treba urobiť rozhodnutie. Nestaneme sa zdravšími len tak náhodou. Je to voľba - jedna za druhou. No na začiatku je rozhodnutie. Ak si doteraz čakal na nejaké znamenie a špeciálny časopriestor :), tak tu je: Boh aj v tejto chvíli čaká, kedy už začneš robiť zdravé voľby.

Vieš, že kedykoľvek sa rozhoduješ pre niečo, čo tvojmu zdraviu ublíži, vedľajším efektom je, že sa ti bude o trochu ťažšie rozhodovať pre niečo, čo zdraviu pomôže. Opakovanými zlými rozhodnutiami sme si nastavili autopilota a máme dve možnosti – veľkou silou meniť kormidlom vopred nastavený smer, alebo zmeniť nastavenie autopilota.

Oslavujte teda Boha vo svojom tele. (1 Kor 6, 20)

 

INGREDIENCIE: Päť základných zložiek

FAITH – FOOD –FITNESS – FOCUS _ FRIENDS

VIERA – JEDLO – CVIČENIE – ZAMERANIE SA (na niečo) – PRIATELIA

Nič svetoborné, však? Dôvodom, prečo je Danielov plán efektívny a odlišný od iných zdravie zlepšujúcich ponúk, sú dve jeho tajné prísady: VieraPriatelia.

Možno ste sa ešte nechytili, ale viete, čo nás čaká? Každý deň budeme musieť robiť múdre a zdravé rozhodnutia:

  • Odovzdaj svoje telo Bohu a popros ho o pomoc. „Bratia, pre Božie milosrdenstvo vás prosím, aby ste svoje telá prinášali ako živú, svätú, Bohu milú obetu, ako svoju duchovnú bohoslužbu.“ (Rim 12,1)
  • Nepúšťaj sa do toho sám, oslov priateľov (keďže kniha bola a ešte stále je len v angličtine, pustili sme sa do toho s kamarátkou, ktorá býva v Anglicku.) Neskôr som kolegyniam v zborovni navrhla, či by sme mohli spolu cvičiť. Tak sme sa raz do týždňa stretávali.
  • Začni robiť zdravé voľby – napríklad namiesto chipsov si daj čerstvé ovocie alebo orechy. "Všetko smiem." Ale nie všetko osoží. "Všetko smiem." Ale ja sa ničím nedám zotročiť. "Jedlo je pre žalúdok a žalúdok pre jedlo." Boh však zničí jedno aj druhé (1 Kor 6, 12-13). Úžasná perspektíva!
  • Priatelia budú robiť zdravé voľby s vami – napríklad mne na sviatok namiesto čokolády dali zväzok reďkoviek či krabičku jahôd a vrecko orechov a sušeného ovocia. Pomáha to, nemať poruke nezdravé dobroty.
  • Cvičenie urob súčasťou svojho denného režimu. Hýb sa a športuj tak, aby si sa pri tom usmieval (pokus s Pilates u mňa nefungoval. Zato aerobic, to už hej.) Spomeň si, čo ti robilo radosť, keď si sa ako dieťa hral. Švihadlo? Niečo iné?
  • Ozajstné jedlo nech je pravidelne na tvojom tanieri. Ozajstné jedlo z ozajstných potravín.
  • + k jedlu aj pitný režim.
  • Dopraj si viac spánku.
  • Zredukuj stres.
  • Nesnaž sa zmeniť všetko naraz. Jedno po druhom. Ale pusť sa do toho už teraz.

„Nezáleží na tom, čo to bude stáť - budem ťa nasledovať. A nakoniec, keď dosiahnem cieľ, poviem: Si toho všetkého hoden.“

(Ben Cantelon, pieseň Worth it all)

 

Pokračovanie článku: Žiť zdravo ako prorok Daniel - VIERA

 

 

uverejnené v časopise Zasvätený život 02/14

ilustračný obrázok z http://amazing-creature.blogspot.sk

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Odoslané 28.9.2014 9:30.
Môžeš to kľudne písať aj v angličtine - ako prídavok - lebo to osloví "širšiu verejnosť", mnohí nevedia po Slovensky emoticon a v angličtine si radi prečítajú emoticon okrem toho je to dobré cvičenie ducha v Angličtine emoticon Potrebujeme vedieť iné jazyky, hlavne mladí, nezaškodí ani nám, svet čaká na vás emoticon
Odoslané 28.9.2014 9:34 ako reakcia na Mária Künzl.
A tak to ja hlasujem za preklad. V angličtine to už určite niekde je. A sú medzi nami aj takí, ktorým cudzie jazyky vôbec nejdú... ;-)
Odoslané 29.9.2014 22:39 ako reakcia na Mária Künzl.
Nemala som na mysli iba v angličtine, aby nedošlo k nedorozumeniu. Mala som na mysli aj aj. Nie je dôležité, isto má autorka dosť inej práce. Som vďačná za slovenský text samozrejme emoticon
Odoslané 30.9.2014 2:45 ako reakcia na Eva Baranovičová.
emoticon dakujem vam obom. Autorka je plne vytazena a na blogovanie v anglictine nemá navyše ani odvahuemoticon ale registruje vaše komentare a je za vas obe vdacna.
Odoslané 30.9.2014 7:46 ako reakcia na Mária Künzl.
[...] Zložka číslo jedna: VIERA Úvodná časť článku tu. Boh ťa miluje takého, aký si, no miluje ťa až príliš na to, aby ťa nechal takého, aký si. Použije čokoľvek, aby ti pomohol rásť. A neviete, že vaše... [...] Čítať viac
Odoslané 30.9.2014 17:40.
Františka, veľká vďaka, už dlšie hľadám niečo vhodné a komplexné - a kresťanské ! čo sa týka zdravého životného štýlu. Veľa požehnania emoticon
Odoslané 16.10.2014 0:55.