« Späť

K Vianociam

K Vianociam

S vďakou pozerám na Otca, ktorý vymyslel Vianoce.

 

Možno vás prekvapím moja voľba, ale dnes túžim zdôrazniť niečo, čo nie je tak úplne tradične vianočné. Hej, viem, Vianoce sú o Synovi. Narodil sa. 

Napriek tomu chcem venovať pár riadkov Otcovi. Chcem sa tak narovinu opýtať:

Mali ste niekedy pocit, ze Boh je ten Spravodlivý a Svätý, ktorého "náš" Ježiš musí ukecať argumentom o ukrižovaní, aby nás - hriešnikov - predsa len nejako strpel? Vnímali ste niekedy Ježiša, ako toho, kto vám rozumie a Otca ako toho, ktorého lásku si treba získať (nech už by spôsob bol akýkoľvek)?

Kto vlatsne stojí za Vianocami? Kto to poslal svojho Syna? Boh, ktory tak miloval...

"Kto vidí mňa, vidí Otca." Alebo "Ja a Otec sme jedno." Jedno! Ak premášľate o Bohu a máte pocit, že Ježiš je Jeho lepšou a láskavejšou verziou, je načase pohľadať PRAVDU. Aj o tom sú Vianoce.

Myslím, že mnohí kresťania žijú v nešťastnom klamstve o prísnom Otcovi, ktorého udobrila až krvavá obeta Jeho vlatného Syna. Žijeme potom v realite, v ktorej po zlyhaní prichádzami k Otcovi, vyzbrojení nepriestrelnou vestou Ježišovho kríža. Správne. Ježiš je naozaj naším zmierením s Otcom. Avšak, a to je pointa tohto blogu: Boh nenávidí hriech, nie hriešnikov. Jeho hnev je namierený proti hriechu, nie proti tebe. V skutočnosti "Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli ešte hriešnici." Chcem, aby sme tomu rozumeli naozaj správne. Ak sme si dozeraz mysleli, že Boh nás mohol začať milovať až potom, ako sa Ježiš za nás obetoval na kríži, že dovtedy mohol v Jeho srdci voči nám byť iba spravodlivý hnev, sklamanie a nespokojnosť s našimi životmi, dovolím si povedať - tento pohľad je nebiblický... mnoho veršov hovorí o opaku.

Vysoko nás presahujú myšlienky, prečo láska vyžaduje slobodu, ktorá nakoniec umožní zlu vkradnúť sa do dokonalého stvorenia. Verím jednej veci: Boh je aký je. Jediná vec je istá, to, čo urobil, nemohol urobiť lepšie (a možno iné ani nepotrebujeme pochopiť rozumom). Čokoľvek neslobodné by nebolo na Jeho obraz...

Chcem vám odovzdať nádej Vianoc - pozerajte na Ježiša a viďte v Ňom Otca a zjavenie Jeho srdca.

Vianočné Otcove srdce nachádzam napríklad v týchto slovách:

"Ja, ja som to, čo kvôli sebe zotriem tvoje hriechy a nespomeniem si na tvoje neprávosti." Iz 43, 25

"A môj ľud, ktorý sa volá mojím menom, sa skloní a bude sa modliť, bude hľadať moju tvár a odvráti sa od svojich zlých ciest, ja vypočujem z neba, odpustím ich vinu a ich zem uzdravím." 2 Krn 7, 14

"Už sa nebudú vzájomne poučovať a brat bratovi nebude hovoriť: "Poznajte Pána!", pretože ma všetci poznajú od najmenšieho po najväčších - hovorí Pán. Lebo im odpustím vinu a na ich hriech si viac nespomeniem." Jer 31, 34

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Martin Švikruha
Ak hovorime o Otcovi, hovorime aj o Synovi aj o Duchu. Akokolvek jedinecni, stale laskou dokonalo ti isti a jedini a rovnaki.

On za nas zomrel a odpustil nam nase hriechy a zachranil nas este ked sme boli hriesnikmi. O co viac teraz, ked na zachranil ... o co viac teraz, ked sme Jeho milovani ... To je dalsie pokracovanie, na ktore nezabudajme. Ked nas zachranil skor, ako sme pre neho cokolvek urobili, o co viac nas On sam vo svojej zachrane udrzi az do konca bez ohladu na to, ako mu Jeho lasku dokazeme opatovat. Toto je Dobra novina pre vsetkych frustrovanych a unavenych krestanov. Nie je to az taka dobra novina pre nabozenstvo, ktore nam na kazdom ktorku hovori, co vsetko musime pre Boha robit a nikdy neustat, aby sme nahodou Jeho lasku a prijatie neodmietli a nestratili.

Toto je Dobra Novina, ktora nam daruje odpocinok a da dozriet vsetkym dobrym skutkom, ktore On pre nas pripravil.
Odoslané 23.12.2012 16:36.
Jarmila Semanová
Janka,

naozaj čokoľvek neslobodné nie je na Boží obraz.

Nemôže milovať ten, kto je otrokom strachu.
Odoslané 24.12.2012 23:55.
Apostol Ján píše, že dokonalá láska vyháňa strach a kto sa bojí nie je dokonalý v láske, toho sužujú bolesti pred trestom. Buď je v srdci človeka-kresťana Božia láska a viera, nádej, alebo strach, beznádej, nenávisť. Musíme si vybrať. Mňa tiež Pán učí milovať ľudí, aj spôsob prejavenia lásky je dôležitý, ja za prejav lásky ľudí ku mne považuje, ich záujem o moju osobu, nielen o moje problémy, to že sa mi venujú ten čas, ktorý majú možnosť tráviť spolu so mnou. Vianoce by mali predovšetkým posilniť vzťahy medzi ľuďmi a ukázať nádej a jej zdroj - Ježiša, Syna Božieho, nášho Spasiteľa a Pána. Toto vnímam ako úlohu pre mňa osobne ako kresťanku. ďakujem za zamyslenie k Vianociam, aj za reakciu.
Odoslané 25.12.2012 14:23 ako reakcia na Jarmila Semanová.