Šaty v kostole, Ježiš v ruke a nedeľa v stredu

"Tak sa to podarilo," povedal mi s úsmevom bielovlasý starček, keď som mu držala dvere pri vychádzaní z kostola po prvej spoločnej, naživo hromadnej naozajstnej svätej omši v kostole (ÁNO!), netušiac, že sám patril medzi zážitky, ktoré menili moje srdce v priamom prenose.. "Aby ste aj vy boli tam, kde som ja." Boli sme. Konečne.. (na motívy Jn 14, 1-12, a aj rôzne iné)
Čítaj ďalej o Šaty v kostole, Ježiš v ruke a nedeľa v stredu »

Keď je pastier hladný

Druhá fáza uvoľnenia opatrení, ktorá nám (hoci v obmedzenej forme, ale snáď predsa len) prinesie možnosť konečne sa zúčastňovať na Eucharistii, ani nemohla prísť v lepšom týždni, ako v týždni po Nedeli dobrého Pastiera. Akoby už ani sám Pastier nevydržal nekŕmiť nás svojím Telom.
Čítaj ďalej o Keď je pastier hladný »

Dnes nepíšem, len počúvam..

Pán farár z vedľajšej farnosti, kde som dnes bola online na svätej omši, povedal dnes po pašiách, že je ťažké komentovať to, čo sme práve počuli.. a že jediný komentár, ktorý si Ježišovo utrpenie zaslúži, bolo to tiché pokľaknutie počas čítania. Že to je jediná odpoveď, ktorú stojí za to dať.
Čítaj ďalej o Dnes nepíšem, len počúvam.. »

Chcem vravieť s Tomášom "Neuverím, kým"

Na Božom slove je nádherné to, že človek ho môže dookola čítať, poznať naspamäť, počuť v kázňach toľko výkladov, až je z toho unavený.. a predsa jedného dňa ho to slovo tak prekvapí, až mu vyrazí dych. Pretože zrazu je úplne O INOM! So slovom, ktoré sa číta na liturgii Nedele Božieho milosrdenstva, sa mi to stalo hneď dvakrát. S jedným už dávno.. a s jedným dnes (o Jn 20, 19-31).
Čítaj ďalej o Chcem vravieť s Tomášom "Neuverím, kým" »

Mal si pravdu

Najkrajšou časťou dnešného evanjelia je pre mňa tá, ktorá v Písme nie je zapísaná. Viem však určite, že sa stala. Viem to však až tento rok. (o Jn 11,1-45)
Čítaj ďalej o Mal si pravdu »

V šatách na online svätú omšu 2.

Už je to týždeň, čo cestujem po Slovensku. Teda, online cestujem - na sväté omše. A svoje duchovné sväté prijímanie.
Čítaj ďalej o V šatách na online svätú omšu 2. »

V šatách na online svätú omšu

Keď začal platiť zákaz verejných svätých omší a nastal čas online prenosov, stretla som sa s otázkou, či treba dodržiavať eucharistický pôst aj pred duchovným svätým prijímaním - a pousmiala som sa nad ňou. Dnes sa mi nezdá úsmevná ani trochu.
Čítaj ďalej o V šatách na online svätú omšu »

Ktorý ohlasoval Božie kráľovstvo a pokánie

Keď Jána uväznili, Ježiš prišiel do Galiley a hlásal Božie evanjelium (Mk, 1,14). A Mária ostala doma sama.
Čítaj ďalej o Ktorý ohlasoval Božie kráľovstvo a pokánie »

Viac ovocia

Nikdy mi to tak neprišlo, ako včera. Zrazu. "Ja som pravý vinič a môj Otec je vinohradník. On..na mne..čistí." Vari Ty si ten vinič? Či to Teba čistí? A načo by Teba čistil, veď Ty si svätý, Ježiš! (o Jn 15,1-2)
Čítaj ďalej o Viac ovocia »

Tebe, plačúca Mária

"Kvôli vám sa radujem, že som tam nebol, aby ste uverili.." (o Jn 11,1-45)
Čítaj ďalej o Tebe, plačúca Mária »

Keby si Ty vedel, Ježiš..

Dnešné Slovo ma usvedčilo. Silno. Ale som šťastná, lebo to znamená, že sa ešte so mnou rozprávaš.. (o Lk 7,36-50, po druhý krát)
Čítaj ďalej o Keby si Ty vedel, Ježiš.. »

Napadlo vám niekedy...

V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji... (o Lk 1, 39-45)
Čítaj ďalej o Napadlo vám niekedy... »

Veríme - inak by sme neprišli až sem...

‘Keď Ježiš odchádzal, išli za ním dvaja slepci a kričali: „Syn Dávidov, zmiluj sa nad nami!“ Keď potom vošiel do domu, slepci prišli k nemu. Ježiš sa ich opýtal: „Veríte, že to môžem urobiť?“ Oni mu odpovedali: „Áno, Pane.“’ (o Mt 9,27-31)
Čítaj ďalej o Veríme - inak by sme neprišli až sem... »

Chcela by som byť priateľom

Bude to znieť čudne, ale trochu závidím tomu zmorenému ‘priateľovi z cesty’. Viem – nemal čo jesť a nemal kde spať. Ale mal oveľa väčšie bohatstvo: niekoho, ku komu mohol prísť aj ‘nevhod’. Skutočného priateľa. (o Lk 11,5-13)
Čítaj ďalej o Chcela by som byť priateľom »

Koľko stál Máriin "lepší" podiel

Všetci sa na ňu dívajú ako na tú, ktorá si leňošila v pokoji pri Tvojich nohách, kým Marta sa šla roztrhať, aby na stole bolo všetko. A Ty ju ešte pochváliš! – nejednu gazdinku pichne pri srdci.. Kto už dnes vie, ako draho Mária platila za svoj "lepší podiel"... (o Lk 10, 38-42 trochu inak)
Čítaj ďalej o Koľko stál Máriin "lepší" podiel »

72 obyčajných

Viem si ich živo predstaviť: natešení, rozžiarené oči, tlačia sa na Teba všetci naraz. ‘Ježiš, Ježiš, ono to funguje, funguje to!’ Myslím, že tak nejako to vyzeralo po elektrifikácii dedín – ľudia nedôverčivo obstali novokúpenú lampu, zapli kábel do zástrčky a so zatajeným dychom urobili ŠŤUK. A bolo svetlo. (o Lk 10,17-24)
Čítaj ďalej o 72 obyčajných »

SLOBODA

Škoda, že sa Ťa apoštoli nespýtali na význam Tvojich slov, ako to urobili pri "Rozsievačovi". Vedeli by sme viac. Takto sa iba domýšľam, čo si myslel tým odťať. Vlastne, to viem. Neviem, čo si myslel tou rukou.. (o Mk 9, 43-47).
Čítaj ďalej o SLOBODA »

V ktorom si verši?

Dnes som si prečítala evanjelium tak inak: miesto "Božieho slova" som si vkladala "lásku"; miesto "počúvať" - "milovať". A viem PRESNE, v ktorom som verši. Teda, ja väčšinou "presne" viem aj, v ktorom verši sú tí naokolo.. - čo len dokazuje, že naozaj som v tom svojom verši. (o Lk 8, 4-15)
Čítaj ďalej o V ktorom si verši? »

Miesto, kde Ťa možno nájsť

Hneď na prahu si pocítil, že napriek pozvaniu nie si až taký vítaný. Žiadna voda na nohy, žiaden bozk, žiaden olej. Napriek tomu si vošiel a sadol si si - tak trochu príprava na "pozvania", ktorých sa Ti dostáva aj odo mňa.. (o Lk 7, 36-50).
Čítaj ďalej o Miesto, kde Ťa možno nájsť »

Pre tých, čo nie sú ešte najatí

Je skoro ráno. Ležím so zavretými očami a nechce sa mi ani žiť, nie že ešte vstať a ísť na námestie. Načo aj... bude tam skoro stovka iných robotníkov, silnejších, zdravších... Ale vstávam. Celú noc ma budil plač najmladšieho dieťaťa a chlácholenie mojej ženy - včera nejedli, ani predvčerom. Predpredvčerom som vyžobral kus chleba. Musím ísť na námestie, aj keď nádej na prácu nie je žiadna. (o Mt 20,1-16)
Čítaj ďalej o Pre tých, čo nie sú ešte najatí »

Zabudnuté brvno

"Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?" (Mt 7,3) Stručne a jasne - ráno mi bolo jednoznačne povedané, že čokoľvek a akokoľvek riešim niečo na druhom človeku, ja sa nachádzam len v dvoch možných stavoch: buď v sebe toho omnoho viac MÁM - alebo som v sebe toho omnoho viac MALA. (o Mt 7,1-5)
Čítaj ďalej o Zabudnuté brvno »

Poklad, ktorý nehrdzavie

"Nezhromažďujte si poklady na zemi.." (Mt 6,19) - aké je milé písať tento blog 19. júna v Martine. Nebol to cieľ. Ale dnes ráno sa mi v evanjeliu ponúkol rozmer, ktorý som nikdy predtým nevidela. (o Mt 6,19-21)
Čítaj ďalej o Poklad, ktorý nehrdzavie »

Tajomstvo.

"...ktorého si, Panna, v chráme našla. Svätá Mária, Matka Božia..." Keď som bola mladšia, myslela som si, že toto piate tajomstvo je tak trochu 'do počtu', také.. no aby sa rýmovalo s tým štvrtým, ktoré mi viac dávalo zmysel. Čím viac premýšľam v živote nad Máriou, tým viac chápem, že za tým tajomstvom sa skrýva príbeh. Niekoľko príbehov. (o Lk 2,41-52)
Čítaj ďalej o Tajomstvo. »

Nepoložené otázky

Kamarát mi raz povedal: "To, že veta končí bodkou, ešte neznamená, že to nie je otázka!" Ale ani to, že veta končí otáznikom, neznamená, že to JE otázka. To vidím dnes. (o Mk 11,27-33)
Čítaj ďalej o Nepoložené otázky »

O figovníku a Tvojej ľudskosti

Figovník. Sú niektoré obrazy, ktorým málo rozumiem. Ako dnes, keď sv. Písmo spomína, že si preklial figovník. A cítim sa trochu ako Mária: "Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto..." príbeh. (o Mk 11,11-14)
Čítaj ďalej o O figovníku a Tvojej ľudskosti »
Ukazujem 1 - 25 z 51 výsledkov.
Položiek na stránku 25
z 3